
Türkiye, kış aylarında artan pik talebin karşılanması ve enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla son üç yılda yeni FSRU yatırımları ve LNG terminallerinde kapasite artışına gitmişti. LNG giriş kapasitesini 110 milyon metreküpün üzerine çıkaran Türkiye’nin doğal gaz ithalatında LNG’nin payı ise hızla artmaya devam ediyor. 2019’un ilk çeyreğinde Türkiye’nin LNG ithalatı kesinleşmemiş verilere göre 8,3 milyar […]
2019’un ilk çeyreğinde Türkiye’nin LNG ithalatı kesinleşmemiş verilere göre 8,3 milyar metreküpe çıkarak rekor kırdı. LNG ithalatı, 2018 yılında yüzde 2,9’luk artışla 13,1 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti. Gas&Power’a değerlendirmelerde bulunan sektör kaynakları; yılın geri kalanında LNG ithalatının artmaya devam etmesinin beklendiğini ifade ediyor.
Doğal gaz ithalatında LNG’nin payındaki artış Türkiye’nin 2021 yılından itibaren başlayacak kontrat yenileme müzakerelerinde elini güçlendirmesi ve esneklik sağlaması açısından da oldukça önemli bir avantaj sağlıyor. Türkiye’nin hali hazırda Batı Hattı’ndan aldığı 14 milyar metreküplük/yıl kapasiteye sahip kontratı 2021 yılında sona erecek.
Haberin tamamı…
Türkiye, kış aylarında artan pik talebin karşılanması ve enerji arz güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla son üç yılda yeni FSRU yatırımları ve LNG terminallerinde kapasite artışına gitmişti. LNG giriş kapasitesini 110 milyon metreküpün üzerine çıkaran Türkiye’nin doğal gaz ithalatında LNG’nin payı ise hızla artmaya devam ediyor.
Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin LNG ithalatı kesinleşmemiş verilere göre 8,3 milyar metreküpe çıkarak rekor kırdı. LNG ithalatı, 2018 yılında yüzde 2,9’luk artışla 13 milyar 175 milyon metreküp olarak gerçekleşmişti. Gas&Power’a değerlendirmelerde bulunan sektör kaynakları; yılın geri kalanında LNG ithalatının artmaya devam etmesi beklendiğini ifade ediyor.
Gaz tüketiminde yılın ilk çeyreğinde de süren düşüşe rağmen Türkiye’nin LNG ithalatı artmaya devam etti. İlk üç ayda Rusya’dan doğal gaz ithalatında düşüşün devam ettiği görüldü. Özellikle Batı Hattından yapılan ithalat Gazprom ve özel sektör ithalat şirketleri arasında yaşanan sorunların da etkisiyle tarihi seviyelere geriledi. BOTAŞ, Nijerya ve Cezayir’den uzun anlaşmalar yoluyla LNG ithalatı yaparken spot LNG ithalatı yaptığı ülkeler içinde son dönemde ABD’den yapılan ithalattaki artış göze çarpıyor.
Doğal gaz ithalatında LNG’nin payındaki artış Türkiye’nin 2021 yılından itibaren başlayacak kontrat yenileme müzakerelerinde elini güçlendirmesi ve esneklik sağlaması açısından da oldukça önemli bir avantaj sağlıyor. Türkiye’nin hali hazırda Batı Hattı’ndan aldığı 14 milyar metreküplük/yıl kapasiteye sahip kontratı 2021 yılında sona erecek. Bu hattan gelen gazın 10 milyar metreküpü özel sektör ithalat şirketleri tarafından geri kalan 4 milyar metreküpü ise BOTAŞ tarafından ithal ediliyor. 2020 yılı başından itibaren bu hattan gelen Rus gazı TürkAkım üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33