İstasyon marketlerine tüketicilerden tam not

Gözde Emlik – Özge Esen/İstanbul İstanbul’un farklı lokasyonlarında, farklı akaryakıt dağıtım şirketlerine ait istasyonlarda tüketiciye ve istasyon yetkililerine istasyon marketleri hakkındaki görüşlerini sorduk. Tüketici, yenilenen marketlerden, temiz tuvaletlerden ve yaygınlaşan sıcak kahve hizmetinden oldukça memnun. Farklı akaryakıt istasyonlarından, farklı yaş aralığından birçok kadın ve erkek tüketiciye akaryakıt istasyonlarında bulunan marketlere yönelik görüşlerini ve beklentilerini sorduk. […]

İstasyon marketlerine tüketicilerden tam not
Servet Uzun
  • Yayınlanma28 Aralık 2018 09:40

Gözde Emlik – Özge Esen/İstanbul

İstanbul’un farklı lokasyonlarında, farklı akaryakıt dağıtım şirketlerine ait istasyonlarda tüketiciye ve istasyon yetkililerine istasyon marketleri hakkındaki görüşlerini sorduk. Tüketici, yenilenen marketlerden, temiz tuvaletlerden ve yaygınlaşan sıcak kahve hizmetinden oldukça memnun.

Farklı akaryakıt istasyonlarından, farklı yaş aralığından birçok kadın ve erkek tüketiciye akaryakıt istasyonlarında bulunan marketlere yönelik görüşlerini ve beklentilerini sorduk. Tüketicilerin çoğu her zaman aynı markanın marketi tercih ediyor. Bunu da; güleryüzlü hizmet, temiz tuvalet ve ürün çeşitliliğine bağlıyorlar. Ülkemizde akaryakıt istasyonlarında market içlerine yerleştirilmeye başlanan kahve üniteleri de şimdiden tüketici için ‘olmazsa olmaz’ haline geldi. Tüketicinin beklentisi ise aynı hizmeti her istasyonda bulabilmek.

Akaryakıt istasyonları marketleri 7/24 her ihtiyaca cevap veriyor

Akaryakıt dışı satışlar devamlı yeniliklere ihtiyaç duyan ve bizim için çok önemli olan bir alan. Bu nedenle bir süre önce yeni market konseptine geçtik. Bunun da çok faydalı olduğunu görüyoruz. Aynı ürünü satıyor olmamıza rağmen satışlarımız yüzde 10-15 civarında artış gösterdi. Ayın ürünü uygulaması ile de misafirlerimize özel çeşitli indirimler yapıyoruz. Anlaşmalı olduğumuz kahve markası ile istasyonumuzda bulunan kahve standı da büyük ilgi görüyor. En yoğun olduğumuz saatler ise sabah saatleri.

İstasyon marketleri pek çok ihtiyacımı karşılıyor. Bu marketler için her şey düşünülmüş. Kahve markalarının olması da çok güzel. Fakat fiyat olarak normalden fazla gibi geliyor. Bir defa HGS ile ilgili bir sıkıntım olmuştu. Bir ara bir istasyon veriyordu ama sonra bulamadım. İstasyonlarda HGS satışının yaygınlaşması hoşuma giderdi. Çocukları olan insanların ihtiyaçlarına yönelik bazı malzemeler olsa iyi olur. Geç saatlerde bu tip malzemeleri bulmak zor oluyor. İstasyonlar bu durumlar için avantajlı.

Ben istasyon marketlerini ara durak gibi düşünüyorum. Yol üstünde herhangi marketin önünde durup trafiği aksatmaktansa böyle bir istasyonda arabamı rahatlıkla park edebileceğim istasyon marketini tercih ediyorum. Hem evime yakın, hem de tüm ihtiyaçlarımı sağlayabileceğim bir yer. Bu marketlerin amacından çıkmaması da önemli tabii. Mesela ben bu marketlerden bir pastane hizmeti beklemiyorum. Çünkü böyle bir hizmet verdiğinde, arabasına yakıt almak için gelen insanlara da araç yoğunluğu yüzünden mağduriyet yaratabilir.

İstasyonlarda marketlerin olması bana çok kolaylık sağlıyor. Türk kahvesi tutkunuyum. Sabah çok erken kalkarım ve kahvem bittiyse hemen buraya gelirim. Bazen çocuğumun beslenme çantası için süt almayı unutuyorum, hemen buraya gelip alıyorum. 7/24 her şeye ulaşabilmek çok güzel. Bu marketlerde benim bile düşünemediğim her şey var. Kişisel olarak ayağım aynı markaya alışık. Yolumu değiştirip buraya geldiğim oluyor. Bu yüzden hizmet kalitesinde istikrar da önemli.

Akaryakıt istasyonlarında marketleri planlarken öncelikle müşteri ihtiyaçlarını gözetiyoruz. Daha önce yiyecek, içecek, oto-bakım gibi pek çok ürünü toptancılardan tedarik ediyorduk. Daha sonra markamız burada satışını yaptığımız ürünlerin markalarıyla anlaşmalar yapıp tedarik işlemimizi çok kolaylaştırdı. Bunun ekonomik olarak da katkısı büyük oldu. Bölge müdürleri, saha görevlisi arkadaşlarımızla fikir alışveriş yapıyoruz. Eksik olanları ve olması gerekenleri birbirimizle paylaşıyoruz.

İstasyon marketleri büyük gelişim gösterdi

Akaryakıt istasyonları, zamanının çoğunu dışarıda harcayanlar için olmazsa olmaz yerler. Ben genellikle güzergahım üzerindeki istasyonları tercih ediyorum. Bu akaryakıt istasyonuna oto yıkama, yakıt alışverişi ve marketi için geliyorum. Üstelik bu istasyonda kozmetik reyonu da bulunuyor. Daha önce istasyon marketlerinde görmediğim bu yenilik çok hoşuma gidiyor. İstasyon marketleri de artık diğer marketlere göre seçenekleri arttırmaya başladı. Ama yine de diğer marketlere göre tabi ki daha pahalı.

Biz fark yaratmak adına müşteri memnuniyetini sağlamaya çalışıyoruz. Güleryüz her şeyden önemli. Onlarla yakın diyalog içerisinde olmaya ve onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Herkesi mutlu etmeye çalışıyoruz. Misafirlerimiz için en iyi ortamı sağlamaya gayret ediyoruz. İstasyonumuzun içindeki kafemiz çok güzel, onlar için sıcak bir ortam oluyor. Dışarıda bulunan bekleme yerimizde hem araçlarını yıkatıyor hem de çay, kahve içebiliyorlar. Misafirlerimiz mutlu bir şekilde işlerini görüp huzurlu olarak buradan ayrılıyorlar. Yakında yeni bir restorasyon yapacağız. Bittikten sonra daha da güzel olacak.

İstasyonlarda marketlerin olması her yönden bizlere kolaylık sağlıyor. Özellikle yiyecek ve içecek konusunda çok pratik yerler. Trafiğin yoğun olduğu bir anda pratik bir mola alanı olarak kullanabiliyoruz. Artık istasyonlarda pek çok hizmet ve ürünü bir arada bulmak mümkün. Ben de aradığımı kolaylıkla bulabiliyorum. Özellikle belli bir markanın marketini tercih ediyorum. Acil bir durumda günlük ev ihtiyaçlarımı da karşılayabiliyorum. Ama normal marketlerden biraz daha pahalı olduğunu da kabul etmek gerek.

İstasyonumuzun marketi yeni konseptiyle misafirlerimizin beğenisini kazanıyor. Marketimize giren herkesin ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve buradan mutlu ayrılmalarını sağlamak bizim için çok önemli. Kapı girişimizde dikkat çekici bir görsel bulunuyor. Bu görsel misafirleri kahve köşemize yönlendiriyor, kredi veya banka kartları ile hemen ödeyerek diledikleri kahveyi alabiliyorlar. Bir yandan araçlarına yakıt dolumu yapılırken o esnada kahve alabiliyor, başka ihtiyaçları varsa onu karşılayabiliyor ve zaman kaybetmeden buradan ayrılabiliyorlar. Bizler de misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

İstasyonlarda marketlerin olması bize kolaylık sağlıyor. Uzun yola çıkarken eksiklerimizi karşılıyoruz. Suyumuzu, kahvemizi, çikolatamızı alıyoruz. Marketlerdeki her şeyden de memnunum. Tuvaletlerin temiz olması da çok önemli, bazı istasyonlarda çok temizken bazı istasyonların buna çok dikkat etmediğini de gözlemliyorum. Özellikle tercih ettiğim bir istasyon yok. Yolumun üstündeki akaryakıt istasyonunu tercih ediyorum. Çünkü artık tüm akaryakıt istasyonları hizmetlerini çok geliştirdi. Marketler de çok başarılı.

Geniş ürün yelpazesi önemli

Ben akaryakıt istasyonlarını ayırt etmiyorum. Yolumun üstünde hangisi varsa ona uğruyorum. Zaten ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz her şey neredeyse her istasyonda mevcut. Ama tabii ki daha çok yakıtından memnun olduğum markanın marketini tercih ederim.

İstasyon marketlerini daha çok gece geç saatte ihtiyacım olan şeyleri temin etmek için kullanıyorum. Marketlerde tüm ihtiyacımızı giderebiliyor olmak çok güzel. İstasyonların hizmetlerini bu kadar geliştirmiş olmalarını beğeniyorum.

İstasyonlarda 7/24 marketlerin olması çok iyi bir özellik. İstediğimiz ihtiyaçlarımızı alabiliyoruz. Kahve bile var. Uzun yolda çok iyi oluyor. Bu hizmet her istasyonda yok ama gelmeli. Her zaman aynı markanın marketini kullanırım. Hatta günlük ihtiyaçlarımı da bu marketlerden karşılıyorum.

Hem akaryakıt, hem de market ihtiyacımı istasyonlardan karşılıyorum. Evim yakın olduğu için ev ihtiyaçlarını da bu istasyondan alabiliyorum. Bu marketlerde pek çok ürünü bir arada bulmak mümkün.

Alacağımız her şeyi çok rahat ve hızlı bir şekilde bu marketlerden alabiliyoruz. Özellikle istasyon marketlerini tercih ediyorum. Bu marketlerde her şey mevcut. Aklımıza gelebilecek her şeyi yapmışlar. Başarılı buluyorum. Ben tercihimi özellikle yakınlığına ve fiyatlarına göre yapıyorum.

Akaryakıt istasyonlarındaki marketler her ihtiyacı karşılıyor

Ben akaryakıt istasyonlarının marketlerini pek kullanmıyorum. Su ve tuvalet gibi ihtiyaçlarımızı giderebiliyor olmak önemli. Ama bu marketlerde alışveriş etmeme sebebim ürünlerin fiyatlarının pahalı olması. Fiyat anlamında biraz daha makul olursa o zaman tabii ki alışveriş yapabilirim.

İstasyonlarda marketlerin olmasından gayet memnunum. Personelden, istasyonlardan ve ürünlerden memnunum. Markerlerde olan ürünler gayet yeterli. Günlük ihtiyaçlarımı bu marketlerden karşılamıyorum. Sadece akaryakıt aldığım zaman bu marketlerden ihtiyaç varsa alışveriş yapıyoruz. Ama alışveriş yaptığım zaman mutlaka aynı akaryakıt markasının marketlerini tercih ediyorum.

Çalıştığım yerin anlaşması olduğu için her zaman aynı markayı tercih etmek durumundayım. Ama bu benim için bir mecburiyet olmasaydı, yine aynı markayı tercih ederdim. Bu markanın istasyonlarında olan kafeleri ve güleryüzlü hizmetinden çok memnunum. Marketleri de tüm ihtiyacımı karşılıyor.

Akaryakıt istasyonlarının marketlerinde her ürünü bulabiliyoruz. Yiyecek ve içecek yelpazeleri çok geniş. Kahve stantlarının da istasyon marketlerine gelmesi çok güzel oldu. Kahve almak için başka bir yere gitmemize gerek yok. Tek bir noktadan tüm ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Ben her zaman aynı istasyona gelirim, çünkü bu hizmetlerin yanı sıra ambiyansı da çok güzel.

Marketler büyük rahatlık sağlıyor. İstediğim zaman yol üstünde durup istediğimi alabiliyorum. En çok içecek alışverişi yapıyorum. Kafe bölümlerinin bulunması benim için artı. Zaman zaman bu kafeleri kullanıyorum. Yolda beklemem gerektiğinde çok iyi bir durak oluyor.

Marketlerde kafe bölümleri dikkat çekiyor

Bu marketler sayesinde çabucak ihtiyaçlarımızı gidermiş oluyoruz. Yiyecek, içecek ve tuvalet gibi önemli ihtiyaçları karşılayabilmeleri, akaryakıt istasyonlarını önemli bir hizmet noktasına dönüştürüyor. Bir de kahve bölümlerinin açılması çok güzel oldu. Araç kullananların uykusu geldiğinde durup bir kahve alabilir ve yoluna güvenle devam edebilir. Bu çok önemli bir konu, bu yüzden çok faydalı buluyor ve bu hizmetin daha fazla noktada bulunmasını istiyorum. Burada satılan kahve markasının da iyi bir müşterisiyim. Bildiğimiz, güvendiğimiz bir markayı burada bulabilmek ayrı bir avantaj. Günlük hayatta özellikle tercih ettiğim bir istasyon yok ama uzun yolculuklarda buna çok dikkat ederim. Ama bazı istasyonlarda da ihtiyaçtan fazla ürün olduğunu düşünüyorum. Mesela bir akaryakıt istasyonunda bence baklava gerekli değil. Alan var mıdır, elbette vardır. Fakat özel olarak tercih edilecek bir şey midir, bilemiyorum.

İstasyonlardaki marketler bizlere çok kolaylık sağlıyor. Yoldayken en çok suya ihtiyaç duyuyoruz ve yolumuzun üzerindeki marketlerden alabiliyoruz. Tuvaletler de çok temiz. Eskiden istasyonlar bu kadar özenmiyordu. Ama şimdi hangi istasyona gitseniz tertemiz, hijyenik tuvaletler bulabiliyorsunuz. Bunu değiştiren ve bu hijyeni öncelik haline getirenlere şahsen teşekkür ediyorum. Bir markanın tüketiciye verdiği hizmeti ne kadar önemsediğini buradan anlayabilmek mümkün. Akaryakıt istasyonlarının marketlerini bu kadar geliştirdiğini görmek güzel. Neredeyse normal marketler kadar büyükler. Tabii ki günlük alışverişimizi buradan yapmıyoruz, fiyatlar normalden biraz pahalı. Ama 7/24 açık bu marketler, ihtiyaç halinde her an elimizin altında. Bunun tüketiciye sağlanması çok güzel.

Bu marketler biz sürücülere ‘Acil Yardım’ görevi görüyor. Bu marketlerden ıslak mendil, içecek ve yiyecek temin edebiliyorum. Yola çıktığımda güzergahımdaki hangi akaryakıt istasyonunun kafesi varsa orayı tercih ediyorum. Kahvaltı için bir şeyler alabiliyor, sıcak içecek bulabiliyorum. Marketlerde artık her aradığımı buluyorum. Başka bir yere ihtiyaç duymuyorum. Gerekli olan her şeye sahipler. Marketlerde olan her yenilik düzgün ve temiz olduğu takdirde ilgimizi çekiyor. Mesela kafe bölümleri gayet güzel düşünülmüş. Buralarda günlük ihtiyaçlarımdan ziyade daha çok anlık ihtiyaçlarımı karşılıyorum.

Akaryakıt istasyonlarındaki marketleri çok beğeniyorum. Ama sırf marketi için özellikle tercih ettiğim bir marka yok. Yakıtımı aldığım istasyonun marketine girdiğimde herhangi bir ihtiyacımı karşılayabiliyorum. Marketlerde her şey bulunabiliyor, hatta ihtiyaç olabilecek şeylerden daha fazlasını yapmışlar diye düşünüyorum. Araç ve telefon ekipmanlarında bakım ürünlerine kadar her detay düşünülmüş. Bir yolculukta ihtiyaç duyulabilecek her şeyin bu istasyonlardan 7/24 temin edilebilmesi mükemmel. Her zaman kahve aldığım bir markanın kahvesini bir akaryakıt istasyonundan alabilmek çok çok büyük rahatlık. Ekstradan farklı bir yerde durmama gerek kalmıyor. Kahve ünitelerinin tüm istasyonlarda olması gerektiğini düşünüyorum. Bu bizlere zamandan tasarruf sağlıyor.

Güzergahımda olduğu için yıllardır aynı akaryakıt istasyonunu tercih ediyorum. Bazen istasyonun markası değişiyor, hizmette farklılık oluyor. En önemlisi istasyonun her alanının tertemiz olması. Güleryüzlü ve samimi hizmet de buna eklenince insan başka bir şeye ihtiyaç duymuyor. İstasyonda kafelerin olması çok iyi. Mesela zamanım varsa veya birini bekliyorsam burada vakit geçirebiliyorum. Yolcular bu kahve duraklarını gördüğü zaman gelip almak istiyor. Yöneticileri de personeli de iyi, gelen herkese çok iyi davranıyorlar. Bu istasyon olmasa bile aynı markayı her zaman tercih ederim. Biliyorum ki o marka tüm istasyonlarında bu titizliğe sahip.

Yakınlarda market yoksa veya arabayla yolculuk ederken bir ihtiyacım olduğunda her zaman akaryakıt istasyonlarındaki marketlere giderim. Genellikle bulunduğum yere yakın olan marketi tercih ederim. Bu tür marketlerin içindeki kafelerden memnunum. Ofisim yakın olduğu için sabah gelip burada kahvaltımı yapıyorum, kahvemi alıyorum. Bu benim için çok önemli bir hizmet. Bir görüş olarak söylemek gerekirse, akaryakıt istasyonları acil durumlarda gelebileceğimiz, kolay ulaşabileceğimiz yerlerde olduğundan ve 7/24 açık olmalarından dolayı medikal ihtiyaçları da mümkün olabilecek düzeyde karşılayabilir. Bunun dışında istasyonlarda her şey mevcut.

Marketlerin olması ile birlikte acil ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Yiyecek ve içecek anlamında tüm temel ihtiyaçlarımızı akaryakıt marketlerinde bulabiliyoruz. Kafe bölümlerini de ihtiyaç duyduğum zamanlarda kullanıyorum. Ben taksi şoförü olduğum için akaryakıt marketleri devamlı uğrak yerim oluyor. Başka yere gitmiyorum. Buraların ana unsurları bulundurmaları önemli. Bazı istasyonlarda çok lezzetli sandviçler oluyor. Bazen oturup yemek yemeye vaktim olmuyor, bunları tercih ediyorum. Bence her istasyonda taze ve lezzetli yiyecek olmalı. Çünkü akaryakıt markalarını tanıyor güveniyoruz, bu güvenle buralarda taze yiyecek bulabileceğimizi düşünür buralardan daha çok yiyecek alabiliriz.

Acil olan yol ihtiyaçlarımızı buralardan alabiliyoruz. İhtiyaçlar o kadar çeşitli ki, mesela araç telefon bağlantı aletine ihtiyacım var ve istediğim çeşidi bulamıyorum, genellikle buralarda oluyor. Akaryakıt istasyonları bir yolculuk esnasında gerekebilecek her şeye cevap veriyor. Bu yüzden hizmetten memnunum.

20 seneden fazladır aynı istasyonu tercih ediyorum. Market de aynı şekilde. İhtiyaçlarımı karşılıyorum sigara, bisküvi gibi ne varsa alıyoruz. Çayımızı, yemeğimizi her türlü olanak var burada. Gelip arkadaşlarımızı görüyoruz. Başka yerlere de gidiyoruz ama burası arkadaşlarımızı görmek için de güzel ve düzgün bir yer. Buradaki çalışanlarla, sahipleriyle aile gibi olduk.

İstasyon marketleri bize kolaylık sağlıyor olmaları açısından çok iyi. Genellikle su ve kahve gibi küçük ihtiyaçlarım için bu marketleri kullanıyorum. Ama kabul etmek gerekir ki bu marketlerde her şey mevcut. Ama yeni yeni yaygınlaşan kahve bölümlerini çok başarılı buluyorum. Her istasyonda taze ve lezzetli kahve bulabilmeyi isterim.

Modern bir çağda bu marketlerin olması gerekli. İstasyon marketlerini sıklıkla tercih ederim. Günlük olarak da her ihtiyacımı karşılarım. Düzelmesini istediğim en büyük şey tuvaletler. Avrupa’da tuvaletler biraz daha düzgün. Burada bazı istasyonlar çok temizken bazılarında hijyen o kadar iyi değil. Mutlaka engelli tuvaleti de olması gerekiyor. Bazı markalar buna dikkat ediyor. Ama hepsinde olmalı.

Araç istasyonları