
2. Türk Alman Enerji Forumu’nda konuşan Bakan Dönmez; “Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz bu toplantının Almanyaile enerji bağlamındaki ikili ilişkilerimize hız kazandırmasının yanı sıra, ikili ekonomik ve siyasi ilişkilerimizde de katalizör rolü oynayacağına inanıyorum” dedi. Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier katılımlarıyla gerçekleştirilen 2. Türk Alman […]
Sibel ACAR-ANKARA/ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier katılımlarıyla gerçekleştirilen 2. Türk Alman Enerji Forumu Başkent Ankara’da gerçekleştirildi.
Türkiye ile Almanya arasında köklü geçmişe sahip, çok yönlü bir ilişki olduğunu belirterek sözlerine başlayan Dönmez; “Aramızdaki 3000 kilometrelik mesafe, iki komşu ülke arasında olabilecek işbirliğinden çok daha kapsamlı ve güçlü bir işbirliği geliştirmemize engel olamamıştır. Bildiğiniz gibi Almanya,hâli hazırda ülkemizin en büyük ticaret ortağıdır.2017 yılında ikili ticaret hacmimiz 36,4 milyar dolara ulaşmıştır. Almanya,15,1 milyar dolar ile ihracatımızda birinci sırada, ithalatımızda ise 21,3 milyar dolar ile Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Ekonomik bağların ötesinde, iki ülke arasındaki sosyal bağlar da oldukça güçlüdür.Bir kısmı vatandaşlarımız, bir kısmı da Alman vatandaşlığına geçmiş Türk kökenlilerden oluşan 3,5 milyonluk toplum, Almanya ile Türkiye arasında insani ve çok özel bir köprü niteliği taşımaktadır” dedi.
Forumu değerlendiren Dönmez; “Bugün gerçekleştirmekte olduğumuz Türk-Alman Enerji Forumu’nun ikinci toplantısının, Almanya ile enerji bağlamındaki ikili ilişkilerimize hız kazandırmasının yanı sıra, ikili ekonomik ve siyasi ilişkilerimizde de katalizör rolü oynayacağına inanıyorum. Bunun gibi büyük organizasyonların, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin geldiği seviyeyi göstermesi açısından da mühim olduğu kanaatindeyim. Ülkemizde, bir kısmının üst düzey temsilcileri hâlihazırda aramızda olan, 7000’den fazla Alman şirketi faaliyet göstermektedir. Almanya’nın ülkemizde yaklaşık 9,3 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım stoku bulunmaktadır.Türk-Alman ortaklığını daha ileri seviyelere taşımak için iki ülkenin iş insanlarının üçüncü ülkelerde birlikte yatırım yapmaları her iki ülkenin de çıkarına olacaktır” diye konuştu.
Global enerji piyasalarında Türkiye’nin önemine değinen Dönmez konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Avrupa’nın enerjide kaynak ülke ve güzergâh çeşitlendirmesi, birliğin ekonomik geleceği açısından kritik önem taşıyor. AB’nin enerjide atacağı stratejik hamlelerin yolu Türkiye’den geçiyor. Türkiye, bugün artık coğrafi terimin çok ötesinde, enerji köprüleri ile de Batı ve Doğu’yu birbirine bağlıyor. Türkiye’nin artan jeopolitik konumunun önemi “Avrupa’nın enerji arz güvenliği Türkiye’den başlar” tezimizi her geçen gün daha da pekiştiriyor. Türkiye, güçlü liderliğin getirdiği siyasi istikrar ve sağlam ekonomik altyapısı sayesinde, dev enerji projeleri için istikrarlı ve güven veren bir partner olarak öne çıkıyor. AB ve Rusya’nın anlaşması halinde Türk Akım projesinin Avrupa’ya uzanması, Doğu Akdeniz gazının en uygun maliyetle taşınması, Hazar bölgesindeki ülkelerin mevcut boru hatlarına entegre edilmesi, Kuzey Irak gazının uluslararası piyasalara açılması gibi Avrupa enerji arz güvenliğine nefes aldıracak projelerin en güvenli anahtar ülkesi hiç tartışmasız müttefik Türkiye’dir. Büyük bir hevesle başlayan ancak sonu hüsranla biten NABUCCO bunun hafızalardaki en taze örneği. “
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ise; Almanya’nın enerjide lider konumda bir ülke olduğuna vurgu yaparak Türkiye ile güç birliği yapmanın iki ülkenin menfaatlerine olduğunu sözlerine ekledi. Altmaierkonuşmasında; “Hem Alman hem de Türk hükümetleri olarak bu önemli alana zaman ayırmaya hazırız. Bir ağ kurarak bu konuda iş birliği yapmamız gerekir. Bundan sonraki forumun Berlin’de yapılmasını ve somut projelerin ele alınmasını teklif ediyorum. Çerçeve koşulları gibi önemli konuları birlikte tartışmamız gerekiyor. Kalıcı enerji politikaları için geleceğe birlikte bakmamız gerekiyor. Buna ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Siemens, BASF ve EON gibi Alman şirketlerinin yanısıra, Türkiye’de yatırım ve ortakları bulunan şirketlerden temsilcilerin bulunduğu forum kapsamında Türk-Alman hükümetleri arasında enerji alanındaki işbirliğinin geliştirilmesini öngören niyet mektubunun imza töreni gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33