
9’uncu Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Elektrik Üretiminde Güncel Durum ve Gelecek Beklentileri konu başlıklı oturum düzenlendi. EÜD Başkanı Cem Aşık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma; Entek Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Doğan Enerji Genel Müdürü Burak Kuyan, Bilgin Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen ve Akenerji CEO’su Serhan Gencer konuşmacı olarak katıldı. “Öngörülebilirliği hızlı bir şekilde arttırmamız […]
EÜD Başkanı Cem Aşık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturuma; Entek Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, Doğan Enerji Genel Müdürü Burak Kuyan, Bilgin Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen ve Akenerji CEO’su Serhan Gencer konuşmacı olarak katıldı.
Entek Genel Müdürü Bilal Tuğrul Kaya, “ Dünya büyük bir hızla gelişip, dönüşüyor. Öngörülebilirliği hızlı bir şekilde arttırmamız gerekiyor. Bu alanda çok yol kat etmemiz lazım. Son kaynak tedarik tarifesinin tüketiciye olan etkisini de değerlendirmemiz lazım. Finansal sürdürülebilirlik alanında önemli adımlar atıldığını görüyoruz. Yenilenebilir enerjiye verilen desteğin arttırılması gerekiyor. Cari açığın düşürülmesi açısından bu çok önemli. Yeni teknolojilerin şebekeye dahil olması için mevzuat anlamında gelişim alanlarının olduğunu görüyoruz. Elektrik piyasası olarak iyi bir yol almayı başardık. Doğalgaz piyasası biraz daha yavaş ilerliyor. Özel sektörün gereksinimleriyle, bakanlığımızın ortaya koyduğu tespitler birebir örtüşüyor” dedi.
Doğan Enerji Genel Müdürü Burak Kuyan, “ Sektörün tüm paydaşlarını ortak bir noktada buluşturacak bir yapı kurmamız gerekiyor. İkili anlaşmalar piyasasını biz kendimiz bitirdik. Bu yapı erozyona uğradı. EPİAŞ üzerinden yapılabilecek ikili anlaşmalar üzerinden olabilecek. 2019 yılı için kalan tek alternatifimiz son kaynak” değerlendirmesinde bulundu.
Bilgin Samsun Elektrik Genel Müdürü Korkut Öztürkmen, “Bilgin Samsun Elektrik olarak 1737 MW güçle Türkiye’nin yüzde 3 elektrik tüketimini karşılıyoruz. Türkiye’de özellikle 15 yılda üretim tarafına 80 milyar doları aşkın bir yatırım yapıldı. Bu yatırımlar, Türkiye piyasasına güvenle yapıldı. Bu süreçte Yenilenebilir enerjinin payı da kurulu güç anlamında yüzde 45’lere çıktı. YEKA ihaleleriyle bu artış daha da artacak. Hem BOTAŞ tarafında, hem de son tüketici tarafında maliyet bazlı tarife yapısına geçtiğimizi görüyoruz. Bu EÜD olarak bizim yıllardır savunduğumuz bir konu. Otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde bunun devam etmesini umuyoruz. Doğalgaz santralleri geçmiş 3 yılda vazgeçilmezliğini korudu. Doğalgaz ve elektrikte öngörülebilirliğin aynı anda bilinmesi gerekiyor. Böyle olursa riskleri çok daha iyi yönetebileceğimizi düşünüyorum. Arz güvenliği acısından doğalgaz santrallerinin desteklenmesi gerekiyor. Yüksek elektrik ve dağıtım bedellerinin düşürülmesi gerekiyor. BOTAŞ şartlarının da öngörülebilir olması gerekiyor” diye konuştu.
Akenerji CEO’su Serhan Gencer, “Sektörde bir öngörülebilirlik problemi var. 2019’da nasıl bir gaz maliyetine maruz kalacağınıza dair bir belirsizlik var. Bu durum İş akışlarına olumsuz etki yapıyor. Avrupa liberalizasyon konusunu 10 sene içerisinde tamamlamış. Bizde hala tam bir liberalizasyon yok. Ülkemiz eğer gerçekten yabancı yatırım çekmek istiyorsa, mevcuttaki yabancı yatırımcıları memnun etmemiz gerekiyor. Sektörümüzdeki yabancı yatırımcıları dinleyerek, yapılacakları eyleme geçirmemiz lazım.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33