
Türkiye Enerji Zirvesi “Global LNG Piyasaları” ile devam etti. Zirve öğleden sonraki oturumlarla hız kesmeden devam edecek. Global Gas Center İdari Direktörü Valerie Ducrot, “Dünya yüksek karbondan düşük karbona geçişte önemli bir geçiş sürecinde. Önümüzde birçok zorlu süreç var. Dünya tamamen hızlı senaryoları uygulamak zorunda. Bu mümkün. Ancak temelinde karbon ayak izlerinin azaltılması ve yeni […]
Global Gas Center İdari Direktörü Valerie Ducrot, “Dünya yüksek karbondan düşük karbona geçişte önemli bir geçiş sürecinde. Önümüzde birçok zorlu süreç var. Dünya tamamen hızlı senaryoları uygulamak zorunda. Bu mümkün. Ancak temelinde karbon ayak izlerinin azaltılması ve yeni politikaların verimliliği desteklemesi gerekiyor. Doğal gaz sıfır martekül maddeyle diğer yakıtlara oranla daha çevreci bir yakıt olarak öne çıkıyor. Karbonsuzlaşma hedefi öncelikle uluslararası sevkiyatta enerji dönüşümleriyle sağlanacak. Karbonsuz gelecekte doğal gaz önemli.
Türkiye gaz piyasasında merkezi bir konumda. Bu güçlü noktaya sıkı sıkıya tutunarak dünyada güçlü bir oyuncu olmaya devam etmeli. Gaz endüstri şunu söylüyor; gaz elimizde var. Depolama konusundaki rolü önemli. Yenilenebilir enerji sektöründeki bir çok gelişimle aramızdaki rekabet bir gerçek” dedi.
Shell Global Gaz ve LNG Piyasası Geliştirme Müdürü Wouter Koopman, “Türkiye ile ilgili görüşlerimiz oldukça önemli. Bir enerji alt yapısı oluşturuluyor. Bu bizim için önemli. Doğalgazda rekabet artıyor. Ülkelerin rekabeti de buna ekleniyor. Global enerji talebi yıllık bazda yüzde 1 artacak. 2035’e kadar olması bekleniyor. Gazın ise yüzde 2 artması bekleniyor. Gaz enerji talebine göre fazla artıyor. Enerjide gazın rolüne değinecek olursak; gaz piyasasındaki büyümenin oranında LNG’nin esnek bir büyümesini görüyoruz. LNG’nin rolü ve yatırım kararı ne kadar fazla hattınız varsa taşımanın o kadar kolaylaştığı bir zemini görüyoruz. Mevcut gaz piyasası var. İçin beklentilerimizin ötesine geçtik. Tedarik fazlası piyasası olabileceğini beklemiştik. Özellikle Meksika ve ABD gibi ülkelerde çok fazla LNG projesi geliştirildi. Buda piyasaları etkiledi. Bu sektör çok hızlı büyüyen bir sektör. LNG’ye olan talebin artmasını bekliyoruz. Son iki yılda proje dalgası karşımıza çıkıyor. Shell olarak Avusturalya’da faaliyetlere başlayacağız.2020 yılında piyasaya enerji vermeye başlayacağız. Kanada’da 40 milyon tonluk bir yatırım gündemimizde. Bunlar yeni yatırımların sinyalini veriyor diyebiliriz” diyekonuştu.
Tellurian Başkan Yardımcısı Anita Orban, “Türkiye bizim için enerji tüketen ve enerji hubı olmaya çalışan bir ülke olarak dikkatimizi çekiyor. LNG’ye ilişkin bir talep artışı söz konusu. Çevresel, tedarik güvenliği gibi sebeplerle tercih ediliyor. Gaz, boru hatlarının kapandığını görmek tedarik güvenliğine önemi beraberinde getiriyor. Enerji zincirinin değerini etkileyen bir çok faktör söz konusu. Herkes maliyete odaklanıyor. Bu talebi artırmak için LNG sanayisinin artması ve daha fazla yatırıma ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Katar gibi eski bir sağlayıcı 77 milyon tonluk tedariği çok daha fazla arttırdı. Bu durum piyasada değişikliğe rol açacak. Avusturalya, Mozambik, Kanada gibi yeni tedarikçiler görüyoruz. ABD birçok projeyle öne çıkıyor. Herkes yeni piyasayı domine etmeye çalışıyor. Rusya gibi köklü ihracatçılardan da gelen hamleler var. bu da Türkiye gibi ülkeler için önemli. Ellerindeki konum için politik çıkarlarını bile ortaya koyabilirler. Yenilenebilir enerji ve gazın tamamlayıcı olduğunu ben de kabul ediyorum. Sonuç olarak pozitif bir çıktısı olacak. Türkiye gibi nihai tüketicilerin birçok seçeneği olacak. Daha fazla esneklik rekabetçi yapıyı da beraberinde getirecek. Rusya gibi ana gaz tedarikçileri tüm bu detayları kendi lehine çevireceklerdir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33