Deniz üstü rüzgâr santrallerimizi beklerken

Enerji sektörümüzün, gücünü rüzgârdan alan elektrik üreticilerimizin Dünya Rüzgâr Günü kutlu olsun. Değerli Okuyucularım, Avrupa uçuşlarımda iki noktada inişe geçildiğinde ciddi bir özenme, hatta hafif bir kıskanma duyardım. İlki, baharda Viyana’ya inerken petrol rafinerisini adeta sarıya süsleyen kanola tarlalarının güzelliği idi. Artık bizim de kanola tarlalarımız, giderek artan kanola ve aspir enerji tarımı alanlarının gücü, […]

Deniz üstü rüzgâr santrallerimizi beklerken
Filiz Karaosmanoğlu
  • Yayınlanma14 Haziran 2018 09:00

Enerji sektörümüzün, gücünü rüzgârdan alan elektrik üreticilerimizin Dünya Rüzgâr Günü kutlu olsun.

Değerli Okuyucularım,

Avrupa uçuşlarımda iki noktada inişe geçildiğinde ciddi bir özenme, hatta hafif bir kıskanma duyardım. İlki, baharda Viyana’ya inerken petrol rafinerisini adeta sarıya süsleyen kanola tarlalarının güzelliği idi. Artık bizim de kanola tarlalarımız, giderek artan kanola ve aspir enerji tarımı alanlarının gücü, çiçekvari güzelliği var. İkincisi Kopenhagen’a inişteki yakın deniz üstü rüzgâr türbinlerinin metalik çiçek görünümündeki teknik gücü idi.
2017 yılında Avrupa’da, önceki yıla göre yüzde 20 oranında artışla 15680 MW yeni rüzgâr gücü kapasitesine ulaşıldı. Bu kapasitenin 3154 MW’ı deniz üstü rüzgâr yatırımlarına ait. Elektrik talebinin yüzde kırk dördünü rüzgârdan sağlayan lider ülke Danimarka iken yıllık talep içinde rüzgârın payını yüzde on yediden, yüzde yirmiye Almanya çıkardı.

Günümüzün en büyük deniz üstü rüzgâr santrali olan ve İngiltere’de 500 bin hanenin elektriğini karşılayan London Array (630 MW; 100 kilometre kare) için 1000 kişi, 5,5 milyon adam-saat çalışmış. Bu büyük teknik güzellik İngiltere’nin çevre ve yenilenebilir kaynak kullanımı hedefleri için anahtar kapasite. Santral her yıl 925 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azaltımı, yarattığı istihdam ile ülkenin düşük karbon ekonomisinin itici güçlerinden biri olarak öne çıkıyor. 2020 yılında santral yenilenebilir kaynaklardan üretilecek elektriğin yüzde on beşini ve sera gazı emisyonlarında yüzde 34 azaltımı sağlayacak.

Yorkshire’da inşa edilerek 2020 yılında devreye alınacak 1218 MW kapasiteli Hornsea Proje 1 adlı yatırım rekora doğru ilerlerken, Hollanda 2027 yılında Kuzey Denizi’nde 30 GW’lık Doger Bank yatırımı için vizyonunu açıkladı. Doger Bank, İngiltere, Almanya, Danimarka, Hollanda arasındaki merkezde, Kuzey Denizi’nin güneyinde, sığ bir bölgede yer alan topografik bir yüksekliğe sahip büyük bir kumsal (tabandan yükseklik: 20 metre; uzunluk: 260 kilometre; genişlik:100 kilometre) olup mühim bir balıkçılık alanıdır. Yukarıda sıralanan ülkeler yanı sıra Belçika’ya da elektrik tedariği yapacak bu devasa teknik güzellik ötesi santral, 20 milyon kişinin yaşadığı bir şehre yeterli olacak. Hollandalı TenneT firmasının öncülük ettiği ve önerdiği bu rüzgâr santrali ve yapay ada içeren muazzam gidişatı izleyeceğiz.

Gelelim ülkemize. Bizim rüzgarımıza. 23 Mart 2018 tarihinde ilan edilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında Saray, Gelibolu ve Kıyıköy ilk yakın deniz üstü ruzgar santrallarımız için aday bölgeler olarak açıklandı. Yatırımcı ilgisi var. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) çalışıyor. İhale Şartnamesi ve yarışmayı bekliyoruz.

15 Haziran Dünya Rüzgâr Gününde rüzgar enerjisini, rüzgâr gücü ile enerji sistemlerimizi yeniden şekillendirmeyi, düşük karbon ekonomisinde ilerlemeyi, rüzgârın yaratacağı istihdam ve büyümeyi keşfetmek üzere küresel etkinlik gerçekleştirilmekte. Enerji sektörümüzün, gücünü rüzgârdan alan elektrik üreticilerimizin Dünya Rüzgâr Günü kutlu olsun. Hediyeniz YEGM’den geliyor.

Enerjinize ve çevrenize iyi bakınız değerli okuyucularım.