Maliyetinin altında nasıl satış yapılabilir? Yıllardır akaryakıt piyasası bu sorunun cevabını arıyor. Esasında cevabını herkesin bildiği bu soruya çözüm sektör için çok önemli anlamlar ifade ediyor. Manşetimizi okudunuz… PÜİS ve TABGİS’in konuyla ilgili görüşleri de aşağıda. Antalya’da ekmeğin ortalama maliyet fiyatının altında satılmasını yargıya götüren Ekmek Üreticileri Federasyonu Antalya Şubesi ‘haksız rekabet’ davasını kazandı. Yani… […]
Maliyetinin altında nasıl satış yapılabilir?
Yıllardır akaryakıt piyasası bu sorunun cevabını arıyor.
Esasında cevabını herkesin bildiği bu soruya çözüm sektör için çok önemli anlamlar ifade ediyor.
Manşetimizi okudunuz…
PÜİS ve TABGİS’in konuyla ilgili görüşleri de aşağıda.
Antalya’da ekmeğin ortalama maliyet fiyatının altında satılmasını yargıya götüren Ekmek Üreticileri Federasyonu Antalya Şubesi ‘haksız rekabet’ davasını kazandı.
Yani…
Yanisi açık…
Maliyeti belli olan bir ürünü maliyetinin altında satmak ‘haksız rekabet’e neden oluyor.
Maliyeti ekmeğe göre çok daha net belli olan akaryakıt, rafineri fiyatının altında nasıl satılabiliyor?
Maliyetinin altına satış yapan fırın sahibi demiş ki;
‘Fırının üretim miktarı, çalıştırdığı işçi sayısı ve ödediği kira gibi giderler işletmelere göre farklılık gösterebilir.’
Akaryakıtta böyle bir durum da söz konusu değil. Sattığın ürünü, rafineri fiyatının altında satma şansının açıklanabilir hiçbir tarafı yok.
Nokta.
İlginçtir…
Batıyoruz, bitiyoruz diyen istasyonlar çoğunlukla maliyetinin altında satış yapan istasyonlar.
O zaman demezler mi;
‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu…’
Tabii ki bu işin başka bir bakış açısı da var…
‘Piyasada rekabet var… Ucuza satılıyorsa ne güzel. Tüketiciye fayda sağlıyor’
Hayır…
Bu da doğru değil.
Bakın kuralsız diye adlandırılan birçok formül maliyetinin altında satış yapan istasyonlardan çıkmıyor mu?
On numara yağ…
Beş numara yağ…
Deniz yakıtları…
Hava yakıtları…
Yazar kasa hileleri…
Otomasyon hileleri…
Hileli yakıtlar…
Faturasız satışlar…
Başta söyledik, bitmeyen formüller…
İşte bu noktada maliyetinin altında yakıtlar aklımıza yatmıyor…
Hele hele, bankaların kredi musluklarını bu kadar kıstığı bir dönemde, teminatsız işlemlerin neredeyse mümkün olmadığı bir süreçte niye zararına satış yapılır?
Sizce niye yapılır?
PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş:
‘MALİYETİN ALTINDAKİ FİYATLARLA YAPILAN SATIŞLARIN ENGELLENMESİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ’
Geçtiğimiz günlerde maliyetin altındaki bir fiyatla ekmek satışı yapılması üzerine açılan davada ilgili mahkemenin “…… maliyet fiyatı altında satış yapmaktan ibaret eyleminin, haksız rekabet olduğunun tespiti ve haksız rekabetin menine” şeklinde kararını yerinde ve adil bir karar olarak değerlendiriyoruz. Zira her ürünün bir maliyeti vardır ve hiç kimse zarar etmek için ticaret yapmaz.
Mahkemenin verdiği bu kararın, yıllardır sektörümüzün en büyük sorunlarından biri olan maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlara emsal teşkil edeceğini düşünüyoruz. Sendikamız uzun yıllardır maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların engellenmesi için yoğun bir mücadele veriyor. İlgili kurumlar nezdinde yıllardır yürüttüğümüz bu mücadeleyi PÜİS olarak yargıya taşımaya hazırlanıyoruz. Sendikamızın avukatları konuya ilişkin çalışma başlatmış bulunmaktadır. Bu çalışma sonuçlandığında, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışların engellenmesi için PÜİS olarak dava açacağız.
TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar:
‘SEKTÖRÜMÜZDEKİ MALİYET ALTI SATIŞLARIN ÖNLENMESİ ADINA HUKUKİ GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ’
Maliyetin altında yapılan satışlar hangi sektörde olursa olsun, o sektörde istihdam sağlayan, vergisini ödeyerek ekonomiye katkı sunan her dürüst esnafı, girişimciyi rahatsız eder ve haksızlığa uğratır. Bizim sektörümüzde de yıllardır kanayan yaramız maliyet altı satışlar. Bizlerin çok uzun süredir nasıl yapıldığına akıl erdirmekte güçlük çektiğimiz rafineri fiyatının çok altında seyreden fiyatlarla satış yapılması nedeniyle birçok bayi meslektaşımız ne yazık ki zarar ediyor. Her zaman belirttiğimiz gibi ucuzdan pahalısı yoktur. Piyasamızda özellikle rafineri fiyatının altında yapılan satışların daha etkin denetlenmesi gerekir. Biz haksız rekabetin önlenmesi adına bu kararı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Benzer şekilde TABGİS olarak biz de kendi sektörümüzdeki maliyet altı satışların önlenmesi adına hukuki girişimlerde bulunacağız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sorokin, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmasının önemini vurguladı22 Kasım 202411:06 ‘İstanbul Energy Forum’ başladı22 Kasım 202410:39 Bakan Bayraktar, Bulgar mevkidaşı Malinov ile Avrupa’ya elektrik ve gaz tedarikinin artırılmasını görüştü22 Kasım 202410:35 İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi22 Kasım 202407:00 Zorunlu kış lastiği uygulamasında tarih belirlendi21 Kasım 202418:48