2017 hızlı geçti

Hep söylüyoruz… Bu sektörde hareket bitmez. Petrol ve LPG piyasaları ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelir. Yarattığı iş ve işlem hacmi, vergi tahsilatındaki rolü, istihdamı, yatırımı, yerli ve yabancı sermayedarıyla ekonominin can damarıdır. Bu sektörlerdeki hareketlilik ve büyüme, makro ekonomiyi doğrudan etkiliyor ve domino etkisiyle diğer sektörleri de canlandırıyor. Bu açıdan bakıldığında petrol piyasasında sürdürülebilir büyümenin […]

2017 hızlı geçti
Emin Kaya
  • Yayınlanma25 Ocak 2018 09:41

Hep söylüyoruz…

Bu sektörde hareket bitmez.

Petrol ve LPG piyasaları ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelir.

Yarattığı iş ve işlem hacmi, vergi tahsilatındaki rolü, istihdamı, yatırımı, yerli ve yabancı sermayedarıyla ekonominin can damarıdır.

Bu sektörlerdeki hareketlilik ve büyüme, makro ekonomiyi doğrudan etkiliyor ve domino etkisiyle diğer sektörleri de canlandırıyor.

Bu açıdan bakıldığında petrol piyasasında sürdürülebilir büyümenin sağlanması oldukça önemli.

2017 yılına bu açıdan bakıldığında olumlu sonuçlar almak mümkün. Piyasayı gerek lisans hareketleri gerekse satış hacmi olarak incelediğimizde büyümenin ve sektöre olan ilginin artarak devam ettiğini net bir şekilde görebiliyoruz.
2017 yılı petrol piyasasındaki lisans hareketleri açısından oldukça hızlı bir yıl oldu. Dağıtıcı lisansı, bayilik lisansı ve dağıtıcı değişikliği kaynaklı lisans tadillerinde artış yaşanırken, piyasa satış hacmi açısından da büyümeye devam etti.

26 yeni dağıtıcı ve 1598 yeni bayilik lisansının verildiği 2017’de, 1054 istasyon da şirket değiştirdi. Yıllar sonra ilk kez bir tane de rafineri lisansının verildiği 2017 yılında 23 tane de madeni yağ üretim lisansı yürürlüğe girdi. 2017 yılı 112 dağıtıcı sayısı ve 12 bin 738 istasyonlu bayi sayısıyla da rekor yılı oldu. 2016 yılında 1.311 yeni bayilik lisansı, 14 dağıtıcı lisansı verildiği ve 928 istasyonun şirket değiştirdiği düşünüldüğünde, lisans hareketlerinin kazandığı ivme daha net anlaşılacaktır.

 

Petrol piyasası 2017 yılında satış hacmi açısından da büyümeye devam etti. Ocak-Kasım döneminde yaklaşık 2,1 milyon ton benzin, 22,2 milyon ton motorin satışı yapıldı. Böylece benzin satışları yaklaşık yüzde 3, motorin satışları yüzde 9 arttı. Toplam akaryakıt satışlarındaki büyüme yüzde 7’yi buldu. Toplam yurt içi satışlar 26,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

Benzer bir büyüme trendinin 2018 yılında da devam edeceğini öngörebiliriz. Bunun yanında firmaların marka yatırımlarının artarak devam edeceği bir yıla şahit olacağız. Marka algısının tüketici nezdinde güçlendirilmesine yönelik uygulamalar göreceğiz. Logo ve kurumsal kimlik değişimleri de bu yatırımların önemli bir parçasını oluşturacak. Petrol Ofisi’nde başlayan yeni dönem de sektöre hareket katmaya başladı bile. Petrol Ofisi’nin 2018 yılında izleyeceği strateji bir anlamda belirleyici olacak. Kısacası sektörde hareket artarak devam edecek.

Diğer taraftan bu büyümenin sürdürülebilir kılınması için sektörün kurallı ve disiplinli yapısının daha da sağlamlaştırılması şart. Düzenleyici kurum EPDK bu yönde adımlar atmaya devam ediyor. Bu yıl, gerek 60 bin ton satış kriteri gerekse, ulusal stok gibi uygulamalarla lisanslı dağıtıcı sayısında bir azalma yaşanacağı muhakkak. Ancak bu yönde yaşanacak bir gelişmenin sektörü olumsuz etkilemesi hiç ama hiç beklenmiyor.

Diğer yandan uluslararası ham petrol fiyatlarında ve döviz kurlarında yaşanması muhtemel gelişmeler, yaratacağı fiyat baskısı nedeniyle sektörün önündeki en büyük problemlerden biri olmaya devam edecek. Olası fiyat artışlarının kaynağının kamuoyuna doğru ve etkili bir şekilde anlatılması için sektör çaba sarfetmeye devam etmeli.