TABGİS, UTTS için yeniden süre uzatımı talebinde bulundu

TABGİS tarafından, Darphane’ye UTTS temin ve montaj sürelerinde yaşanan sorunlar aktarılarak süre uzatımı talebinde bulunuldu.

TABGİS, UTTS için yeniden süre uzatımı talebinde bulundu
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma29 Nisan 2025 13:44

TABGİS tarafından, Darphane’ye UTTS temin ve montaj sürelerinde yaşanan sorunlar aktarılarak süre uzatımı talebinde bulunuldu.

TABGİS Başkanı Murat Bilgin, akaryakıt istasyonlarının UTTS temin ve montaj süreçleriyle ilgili olarak sahada yaşanan sorunları 15 Nisan’da Darphane’ye ilettiklerini ve süre uzatımı talebinde bulunduklarını ancak gelinen noktada sorunların giderilmediği gibi yenilerinin eklendiğini, bu nedenle süre uzatımı taleplerini bugün de yinelediklerini açıkladı.

Bilgin, Y-İMF’lerin 30 Nisan 2025 tarihine kadar yetişmesi gereken mevcut TTS tabanca okuyucularının UTTS uyumlu olanlarıyla bedelsiz değişim programı kapsamında, TTS antenlerinin sökümünü yaparak Darphane’ye iletmelerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getiremediklerini ifade etti.

TABGİS Başkanı, konsinye TTO’ların Y-İMF’lere Şubat ayında teslim edilmesi gerekirken Nisan ayının başında teslim edildiğini, bu nedenle de-montaj/montaj planlamalarının yapılamadığı, İstanbul’da dahi sökülen anten sayısının çok düşük olduğunun öğrenildiğini söyledi.

“Bayilerden kılıf ücreti isteniyor, bunu kabul etmek mümkün değil”

Konsinye olarak teslim edilen ürünlerin sadece TTO anteni olduğunu, kılıf verilmediğini belirten Bilgin, UTTS’nin işlevini tam olarak yerine getirmesi için TİM, kılıf dahil TTO ve diğer donanımların bir bütün olduğunun altını çizerek, bu ürünlerin mevzuat dahilinde bayilerce ayrı ayrı satın alınmasına dair herhangi bir bilgi veya zorunluluk olmadığını kaydetti. Murat Bilgin, zoraki yorumlarla ve çeşitli sebepler gerekçe gösterilerek bayilerden talep edilen bu ücretlerin kabul edilmesi mümkün değildir dedi.

“Montaj gecikmesi bayinin suçu değildir”

UTTS kapsamında % 96 gibi bir oranla ve zamanında yükümlülüğünü yerine getiren tek tarafın bayiler olduğunu vurgulayan TABGİS Başkanı, bayilerin değişim sürecindeki yükümlülüklerini zamanında yerine getirmeyen Y-İMF’lerden dolayı doğrudan hak kaybına uğramaları halinde zararlarının tazmini için dava açma yoluna gidebileceklerini söyledi. İşbirliği halinde olması gereken tarafların ise ihtilaflı hale gelmesinde hiç kimse için yarar olmayacağını belirten Bilgin,  sahada bedelsiz değişimi yapılacak 60.000 civarında tabanca bulunduğunu,  bu gecikme nedeniyle çok büyük bir kısmının bedelsiz değişimden yararlanamamasının hakkaniyetli olmayacağını söyledi.

“Hem araç hem istasyon montajları yeterli düzeyde değil”

Neredeyse tamamı ticari araç olan TTS’li araçların UTTS’ye dönüşümünün henüz dörtte bir civarında olduğunu söyleyen Murat Bilgin sadece değişim süreci programının değil, 1 TİM + 2 TTO’nun aktif hale getirildiği istasyon sayısının da % 50’ler civarında kaldığını belirterek süre uzatımın gerekliliğine bu açıdan da dikkat çekti.

“Süre uzatımı gereklidir”

Sahada temin ve montaj sorunlarının devam ettiğini, bu sorunların giderilerek montajların tamamlanması için süre uzatımının tartışmasız gerektiğini söyleyen Bilgin, yeterli sürenin ise Y-İMF’ler ile bayi ve dağıtıcı temsilcilerinin görüşleri alınarak yapılmasının doğru olacağını belirtti.

TABGİS Başkanı, bu işi yürütecek ve tamamlayacak taraf olan Y-İMF’lerin diğer işlerinden hariç olarak sadece UTTS’nin tam olarak devreye alınabilmesi için de-montaj/montaj, test ve devreye alma süreçlerinde yaşanan sorunların giderilmesi için sahip oldukları ekip sayısı, ekiplerinin uzmanlığı, lojistik, süreç yönetimi ve planlama kapasitelerine göre değerlendirilerek bir zamanlama yapılmasının ise önemli olduğunu hatırlattı.