Nurten Öztürk’e ‘Kültürel Mirasa Katkı’ ödülü

OPET’in yaklaşık 20 yıldır devam eden Tarihe Saygı Projesi kapsamında Gelibolu Yarımadası’nda yürüttüğü kültürel miras çalışmaları nedeniyle Nurten Öztürk’e Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından “Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” verildi. Düzenlenen törende konuşan Öztürk, “Ülkemizin ihtiyaçlarını gözetiyoruz ve başladığımız her projeyi canla başla yürütüyoruz” dedi.

Nurten Öztürk’e ‘Kültürel Mirasa Katkı’ ödülü
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma18 Nisan 2025 13:57

2006 yılından bu yana, Çanakkale Savaşlarının geçtiği Tarihi Gelibolu Yarımadası ve çevresinin hak ettiği değere kavuşması için çalışmalarını sürdüren Opet, bölgenin doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmaları yürütüyor. Uzun yıllardır ulusal ve uluslararası çeşitli platformlardan takdir ile karşılanan bu çalışmalar son olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından da ödüle layık görüldü.

Üniversite tarafından Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonunda düzenlenen “Kültürlerin İzinde, Tarihin Peşinde” adlı programa, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ile Çanakkale Vali Vekili Abdül Kadir Duran, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya, Müzecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Diker, Çanakkale protokolü, STK temsilcileri, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan program, tanıtım filmi ve protokol konuşmalarıyla devam etti.

Program açılışında ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu yaptığı konuşmada, geçmişin izlerini bugüne taşıyan, tarihsel mirasımızı koruyarak geleceğe aktarmayı kendine görev edinen Opet Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk’e teşekkürlerini sundu.

Nurten Öztürk’ün liderliğinde Gelibolu Yarımadasında, Tevfikiye Arkeo-köy ve Çıplak Etno-köyde hayata geçirilen Tarihe Saygı Projesi’nin, sadece kültürel mirasın korunması değil, aynı zamanda bu mirasın yerel halkla bütünleştirilerek yaşatılması açısından da örnek teşkil ettiğini belirten Erenoğlu, kültürel mirasın araştırılması, korunması ve geleceğe aktarılması yönündeki tüm bilimsel ve sosyal girişimleri desteklediklerinin altını çizerek öğrencilerini de bu bilinçle yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

“OPET, SOSYAL SORUMLULUĞA ODAKLANMAYI KURUM KÜLTÜRÜ OLARAK BENİMSİYOR”

Törende bir konuşma yapan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi & TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, her bireyin, her kurum ve kuruluşun doğup büyüdüğü topraklara karşı görev ve sorumluluğu olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Biz OPET olarak bu görev ve sorumluluklarımızın her zaman bilincinde olduk. Kurulduğumuz 1992 yılından bu yana sosyal sorumluluk projelerimizi oluştururken ülkemizin ihtiyaçlarını gözetiyoruz ve başladığımız her projeyi canla başla yürütüyoruz. Kurulduğu günden bugüne insan ve hizmet odaklı yaklaşımıyla toplumun sorunlarının çözülmesine katkı sağlamayı öncelik olarak gören OPET, sosyal sorumluluğa odaklanmayı bir kurum kültürü olarak benimsiyor. Tarihi Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için 2006 yılında başlayan “Tarihe Saygı Projesi”, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği yarımada ve köylerinde düzenleme, kalkınma ve rehabilitasyon çalışmalarını içeriyor. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Kocadere, Behramlı, Küçük ve Büyük Anafarta köyleri ile Eceaabat ilçesi proje kapsamında yeni bir çehreye kavuşturuldu. Bölgedeki yenileme çalışmaları kapsamında çağdaş bir görünüme kavuşan köy meydanları, müzeler, modern tuvaletler, yenilenen satış reyonları, bölge turizmini canlandırarak köy muhtarlıklarının gelirlerini de artırdı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parklar Müdürlüğü iş birliğinde uygulamaya konulan 57. Alay Şehitliği Yenileme Projesi ile şehitlik, Çanakkale Savaşı’nda kahramanca canlarını veren şehitlerimize yakışır bir düzenlemeyle bölgeye tekrar kazandırıldı. Çanakkale Savaşı tarihinde önemli bir yeri olan ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği inşa edildi. Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Proje dahilinde 2012 yılında Eceabat’ta işlevselliğini yitiren ilköğretim okulunun yerine, yeni ve modern bir ortaokul inşa edilerek, eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. 16 derslikten oluşan “OPET Tarihe Saygı Ortaokulu” depreme dayanıklı bir biçimde inşa edildi. Proje kapsamında Eceabat bölgesindeki rehabilitasyon çalışmalarının ardından “2018 Troya Yılı”nda; Troya Ören Yeri’ne en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köye dönüştüren OPET, geçtimiz yıl da Troya Bölgesi’ndeki Çıplak Köyü’ne kimlik kazandırarak Etno-köy’e dönüştürdü. Bu duygu ve düşüncelerle Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi, Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar, İşimiz Temiz ve Kadın Gücü gibi sosyal sorumluluk projelerimizi büyük bir heyecan ve özveriyle sürdürmeye devam ediyoruz. 2006 yılında Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda başladığımız Tarihe Saygı Projesi, OPET’in bu topraklara bir saygı duruşudur. Aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.”

Öztürk’ün konuşmasının ardından kendisine “Kültürel Mirasa Katkı Ödülü” takdim edildi.

VALİYİ ZİYARET ETTİ

Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Çanakkale’ye ziyareti kapsamında ilk olarak Çanakkale Valisi Ömer Toraman’ı makamında ziyaret etti. Öztürk, Toraman ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunurken Opet’in Çanakkale’de yürüttüğü Tarihe Saygı Projesi’ne ilişkin bilgi verdi ve Çanakkale’nin gelişimi ile ilgili önemli konular da ele alındı.

TERTEMİZ YARINLAR OKULLARDAN BAŞLAR BİRİNCİSİNE ANLAMLI ZİYARET

Çanakkale’de çeşitli ziyaretlerde bulunan Opet Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ve Opet temsilcilerinin şehirdeki bir başka durağı da Turgut Reis Ortaokulu oldu. Millî Eğitim Bakanlığı ve Opet iş birliğinde devam eden ‘Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar Projesi İyi Uygulamalar Yarışması Ortaokul Kategorisi’ birincisi olan okula ziyarette bulunan Nurten Öztürk ve proje ekibi, “Doğanın Dallarında Parmak İzimiz, Temiz Bir Dünya Bizim Geleceğimiz” projesinde görev alan öğrenci ve öğretmenlerle bir araya geldi. İl Milli Eğitim Müdürü Mine Hayta’nın da yer aldığı ziyarette; öğrenci ve öğretmenler yarışma birincisi proje hakkında bilgi aktardı.

Projede yer alan ‘Tırtılın Dünyası’ isimli şarkının piyano eşliğinde tüm öğrenciler ve öğretmenler tarafından seslendirildiği etkinlikte, Turgut Reis Ortaokulu Müdürü Şule Yıldızoğlu tüm konukları makamında ağırladı. Ardından öğrenciler yaptıkları sunumlarla konuklara projeleri hakkında bilgi vererek, yarışma sürecinde elde ettikleri deneyimleri aktardı. Etkinliğin sonunda öğrenciler tarafından özel olarak yapılan bir resim Nurten Öztürk’e takdim edildi.

Öztürk, Opet tarafından bölgeye kazandırılan Tarihe Saygı Ortaokulu’nu da ziyaret etti. Burada da öğrencilerin sorularını yanıtlayarak keyifli bir sohbet gerçekleştirildi.

ARKEOKÖY’DE KÖY HALKIYLA BULUŞTU

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, Çanakkale ziyareti sırasında Tarihe Saygı Projesi kapsamında Arkeo Köy’e dönüşen Tevfikiye’yi de ziyaret etti. Öztürk, köy halkı tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanırken Tevfikiye Arkeo-Köy sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Hem çevre hem eğitim alanlarında gösterdiği duyarlılık, köyümüzde hayat bulan projelere de ilham kaynağı oldu” ifadesine yer verildi.