
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ticaret, enerji ve göç gibi alanlarda Türkiye’nin stratejik konumunun, Avrupa için vazgeçilmez olduğuna işaret ederek “Ülkemizin stratejik önemi, sadece coğrafi konumuyla sınırlı değil. Enerji, savunma, ticaret ve diplomasi gibi alanlarda da büyük etki alanına sahibiz. Bu nedenle, küresel güç dengeleri içerisinde her zaman kritik aktör olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ASO’nun mart ayı meclis ile 2. ve 3. OSB Müteşebbis Heyet Müşterek toplantıları, Oda binasında gerçekleştirildi.
Ardıç, burada yaptığı konuşmada, dünyanın giderek çok kutuplu bir yapıya dönüştüğünü belirterek, ABD’nin Avrupa’dan uzaklaşmasının, kıtanın güvenlik anlayışında köklü değişimlere sebep olabileceğini söyledi.
Avrupa’da dengelerin hızla değiştiği bu dönemde Türkiye’nin kritik rol oynayabileceğine dikkati çeken Ardıç, “Ülkemizin stratejik önemi, sadece coğrafi konumuyla sınırlı değil. Enerji, savunma, ticaret ve diplomasi gibi alanlarda da büyük etki alanına sahibiz. Bu nedenle, küresel güç dengeleri içerisinde her zaman kritik aktör olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Ardıç, güvenlik, ticaret, enerji ve göç gibi alanlarda Türkiye’nin stratejik konumunun, Avrupa için vazgeçilmez olduğuna işaret ederek, Avrupa Birliği’nin, iyi niyet göstergesi olarak uzun zamandır devam eden vize sorununu çözmesi ve Gümrük Birliği’ni revize etmenin yolunu açması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin, jeopolitik konumu itibarıyla Avrupa ve Asya’nın lojistik üssü haline gelebilecek eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ardıç, “Bu potansiyeli realize etmek için dijital altyapımızı ve ulaştırma ağımızı geliştirmeliyiz. Anadolu sanayisini, dış pazarlara bağlayacak liman ve altyapı yatırımlarını hızlandırmalıyız. Yurt içi ve uluslararası lojistik kapasitemizi genişletirken, çevresel etkilerini de göz önüne alarak kesintisiz taşımacılık sistemlerimizi geliştirmeliyiz.” ifadesini kullandı.
Ardıç, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasının, Türkiye’nin uzun vadeli büyüme potansiyeline olumlu yansıyacağını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:
“Üretimin yeniden ivmelenmesi için her zaman belirttiğim gibi rasyonel ekonomik politikalar ve yapısal reformlar artık çok daha önemli. Özel sektör ve kamu işbirliği ile daha güçlü bir sanayi ekosistemi oluşturmamız gerekiyor. Bununla birlikte, özellikle yüksek enflasyon, finansmana erişim zorlukları ve küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklar yakından takip edilmeli. Bu noktada, sanayimizin ihtiyaç duyduğu destek sisteminin etkinliği artırılmalı ve kalıcı çözümler üretilmelidir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33