Enerji sektöründe ‘Kadın Gücü’nü büyüten OPET, şimdi de ‘Eşitsek Fark Eder’ diyor

Kadın Gücü Projesi ile enerji sektörünün çehresinin değiştiğini söyleyen OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, “Kadın Gücü’nü daha da ileriye taşıyarak UN Women iş birliğiyle “Eşitsek Fark Eder” Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlenmesi ve kadın istihdamını artırmak için kapsamlı ve uzun vadeli bir programla yol alıyor, sektördeki büyük dönüşüme öncülük ediyoruz” dedi.

Enerji sektöründe ‘Kadın Gücü’nü büyüten OPET, şimdi de ‘Eşitsek Fark Eder’ diyor
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma20 Mart 2025 09:20

OPET, sosyal fayda projeleri ile enerji sektörüne öncü ve örnek olma hedefi ile yol alıyor. Yaklaşık 30 yıldır sektörün içinde yer alan OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk, ‘kadın gücü’ için yıllardır mücadele veren bir isim. “Mesleğin cinsiyeti olmaz” diyerek 2018 yılında “Kadın Gücü” Projesi’ni başlatan Öztürk, akaryakıt dağıtım sektöründeki değişimi ve geleceğe dönük hedeflerini anlattı.

Kadın Gücü Projesi nasıl gündeme geldi? Bu proje OPET istasyonlarında kadın istihdam oranlarını nasıl değiştirdi?

Sektörümüzde kadın istihdamının yetersiz olması beni her zaman üzen bir konu oldu. Temiz Tuvalet Kampanyası ile sektöre hijyen standardı getiren OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’e bir gün bu konuyu açtım ve kafamdaki projeyi anlatım. Onun da desteği ile Mart 2018’de OPET’in bir diğer uzun soluklu projesi Kadın Gücü’nü başlattık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu önemli bir iş birliğine imza atarak; Türkiye genelindeki 18 yaş üstü iş hayatına girmek isteyen, halihazırda iş gücüne katılımı olmayan, farklı sebeplerden dolayı çalışmayan her yaş grubu ve eğitim düzeyinde kadınlara kapılarımızı açtık. OPET bayileri, özel istihdam bürosu GI Grup, kadın dernekleri, İSMEK, kariyer siteleri ve OPET gönüllüleri ile birlikte proje devreye girdi. Proje kapsamında ilk olarak akaryakıt istasyonlarındaki insan kaynakları süreçlerini gözden geçirerek “her istasyonunda en az iki kadın çalışan” olmasını hedefledik. Mart 2018’de proje ilk başladığında OPET ve Sunpet istasyonlarımızda kadın çalışan sayısı 1.541 idi. Oransal olarak ifade etmek gerekirse çalışanların toplamı içinde kadınları payı yüzde 8’ler düzeyindeydi. Ocak 2025 itibarıyla ise istasyonlardaki 17 bin 199 çalışanın, 4 bin 66’sı artık kadınlardan oluşmakta. Toplam kadın çalışan sayısı yüzde 164 artarken kadın çalışan oranı yüzde 23,6’lara çıkmış durumda.

2025 YILI İTİBARIYLA TÜM OPET ÇALIŞANLARI VE 17 BİN İSTASYON ÇALIŞANI ‘TEMEL TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI’NA KATILMIŞ OLACAK

Kadın Gücü’nün yanı sıra BM ile birlikte “Eşitsek Fark Eder” Projesi’ni de yürüttüğünüzü biliyoruz. Bu projede hangi noktaya geldiniz?

Sektör genelinde bir değişime öncülük ettiğimiz Kadın Gücü Projesi’ni daha da ileriye taşımak hedefi yle Kasım 2023’te, UN Women ile “Eşitsek Fark Eder” Projesi’ni başlattık. Bu proje Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlenmesi ve kadın istihdamını artırmak için kapsamlı ve uzun vadeli bir programı içeriyor. Proje ile BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) doğrultusunda hem OPET Genel Müdürlük bünyesinde hem de OPET istasyonlarında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı kurum politikaları ve uygulamalarının geliştirilmesi planlanırken alınan bu aksiyonların sektörde öncü ve örnek olması, toplumsal fayda yaratmasını amaçlıyoruz. İki yılı aşkın bir sürede hayata geçirmeyi planladığımız projenin ilk yılını geride bıraktık. Proje çerçevesinde OPET Genel Müdürlük ve istasyon çalışanlarını kapsayacak Temel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitim Programı’nın hazırlıkları tamamlandı. 2025 yılı ilk yarısı itibarıyla tüm OPET çalışanları ve 17 bin istasyon çalışanı bu eğitimleri almış olacak. Yine WEPs Uçurum Analizi yılın ilk yarısında bitecek. Bu analiz ışığında hazırlanacak eylem planının ilk aksiyonlarını 2025 yılı itibarıyla alacağız.

Kadınların akaryakıt dağıtım sektöründe daha aktif bir şekilde yer alması sonrasında neler değişti?

Proje ile kadın istihdamında önemli bir artış sağlanırken akaryakıt istasyonlarının müşteri memnuniyeti ve satışlarında da artış tespit edildi. Örneğin kadın istihdam eden bayilerin satışlarında pompa başına yüzde 4’lük artış ölçümlendi. Yine genel müşteri şikâyetlerinde yüzde 9 düşüş gözlendi. Projenin bilinirliğinin artmasıyla birlikte müşteri memnuniyeti, bayi bazında yüzde 951 gibi çok yüksek bir oranda arttı. OPET ile birlikte sektörün diğer oyuncularında da kadın istihdam sayısında artış yaşandı. Ne mutlu ki kadın çalışanların artmasıyla birlikte erkek egemen diye bilinen sektörümüz yeni bir çehreye kavuştu.

‘KADINLARIN ÖNYARGILARI AŞACAK VE TOPLUMSAL ALGIYI DEĞİŞTİRECEK ADIMLARA İHTİYACI OLDUĞUNU BİLİYOR, BU YÖNDE İLERLİYORUZ’

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre cinsiyet eşitliği yavaş yavaş ilerliyor. Tam eşitlik için, mevcut ilerleme hızıyla gidilirse 134 yıla ihtiyaç var. Bu tespitler sizin umudunuzu kırıyor mu?

Küresel düzeyde kadınların içinde bulunduğu durumu ortaya koyan bu rakamlar oldukça üzücü. Ancak ben asla ümidini kaybetmeyen biriyim. Dikkat edilirse bu raporlarda “böyle giderse” ifadeleri yer alıyor. Ben “böyle gitmez” diyerek, özel şirketler, sivil toplum kuruluşları ve kamunun iş birliğiyle geleceğin değişeceğine inanıyorum. Bu yıl Birleşmiş Milletler Kadın Birimi 8 Mart Dünya Kadınlar günü için ana temayı, “Tüm kadınlar ve kız çocukları için: Haklar, Eşitlik Güçlendirme” olarak belirledi. Bu vizyonun merkezinde, kalıcı değişimin katalizörleri olarak gelecek neslin, özellikle de genç kadınların ve ergenlik çağındaki kız çocuklarının güçlendirilmesi yer alıyor. Biz de OPET olarak bu vizyonla hareket ediyoruz. Kadının sadece çalışma hayatında değil, spordan sanata her alanda yer almasına destek olmak istiyoruz. Örneğin; OPET olarak 2018 yılından geçtiğimiz sezon sonuna kadar Fenerbahçe Kadın Voleybol Takımı’nın isim sponsorluğunu üstlenmiştik. Uluslararası arenada elde ettikleri başarılar ile ülkemizi gururlandıran kadın voleybolcularımız gençlere de rol model oldu. Voleyboldan sonra bu yıl üst üste 5. Kez Final Four’da olan Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı’nı desteklemekten gurur duyuyoruz. Kadınların önyargıları aşmak ve toplumsal algıyı değiştirecek adımlara ihtiyacı olduğunu biliyor, bu yönde ilerliyoruz.

OPET’TEN DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NE ÖZEL “KADIN GÜCÜ”NÜ KUTLAYAN REKLAM FİLMİ

OPET, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü bu yıl “Kadın Gücü”ne odaklanan yeni reklam filmi ile kutladı. Kadın Gücü Projesi’nden yola çıkan reklam filminde, bir kadının attığı adımla başlatabileceği büyük hareket anlatılıyor.

Filmde, “Kadınların gücüyle değişen yollar, geleceğe açılan kapılardır” mesajı verilirken bir kadının adım atmasıyla başlayan hareket anlatılıyor.

8 Mart’a yalnızca bir kutlama günü değil, kadının gücünü hatırlama günü olarak bakan OPET’in yeni reklam filmi, pompa başında görev yapan akaryakıt satış yetkilisi bir kadının OPET Kadın Gücü üniformasıyla yürüyüşe geçmesiyle başlıyor. Bu yürüyüş ile başlayan hikâyede kadınların çoğaldıkça güçlendiği, güçlendikçe daha fazla kadına ilham verdiğine vurgu yapılıyor. Reklam filminin sonunda ise, “OPET olarak gücünüzle değiştirdiğiniz yolda yürümekten gurur duyuyoruz. Kadınlar Gücünüz Kutlu Olsun!” ifadesine yer veriliyor. Tatbiki İstanbul Reklam Ajansı tarafından hazırlanan filmin yapımcılığını Hokus Film üsleniyor. Aslı Çelikel tarafından çekilen filmde 70 kadın oyuncu yer alırken filme özel bir beste de yapıldı.

OPET İSTASYONLARINDA 4 BİN 66 KADIN GÜCÜ

OPET’in Kadın Gücü Projesi ile elde edilen sonuçlar oldukça çarpıcı. OPET istasyonlarında Kadın Gücü Projesi’nin başlatıldığı Mart 2018’den, Ocak 2025’e kadar alınan sonuçlardan bazıları şöyle:

  • İstasyonlarda çalışan toplam kadın sayısı yüzde 164’lük artışla 1.541’den, 4.066’ya,
  • Kadın istasyon müdürü sayısı yüzde 103 artarak, 70’den 142’ye,
  • Kadın akaryakıt satış yetkilisi sayısı 27’den 1.233’e,
  • Kadın market satış yetkilisi sayısı 576’dan 1.788’e,
  • Kadın vardiya amiri sayısı 16’dan 56’ya ulaştı.
  • OPET istasyonlarında kadın çalışan oranı %8’den %23,6’ya yükseldi.