
Kazakistan’a çalışma ziyareti gerçekleştiren Avrupa Komisyonunun Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Üyesi Josef Sikela, başkent Astana’da Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.
Avrupa Komisyonunun Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Üyesi Josef Sikela’nın Kazakistan’daki temasları kapsamında AB ile Orta Asya ülkeleri arasında kritik ham maddeler alanında işbirliğini geliştirmeye yönelik değeri 3 milyon avro olan bir sözleşme imzalandı.
Kazakistan’a çalışma ziyareti gerçekleştiren Sikela, başkent Astana’da Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu başkanlığındaki heyetle bir araya geldi.
Toplantıda, taraflar, ulaştırma ve lojistik, kritik ham maddeler, yeşil enerji, dijitalleşme, iklim değişikliği, uzay konuları başta olmak üzere ikili ve bölgesel işbirliğinin öncelikli alanlarındaki projeleri değerlendirdi.
Nurtleu, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın AB ile ortaklığını daha da geliştirmeye kararlı olduğunu belirterek, ‘Bağımsızlık yıllarından bu yana Astana ile Brüksel arasında güçlü bir siyasi diyalog kuruldu.’ dedi.
Sikela da Kazakistan’ın stratejik ortak olarak büyük önem taşıdığına işaret ederek, ‘Her iki bölge için de karşılıklı yarar sağlayacak ve yeni ufuklar açacak, sürdürülebilir büyüme, ekonomik güvenlik ve istikrarlı bir gelecek için çabalıyoruz.’ diye konuştu.
Toplantı sonrası, Avrupa Yatırım Bankasından Kazakistan Kalkınma Bankasına 200 milyon avro tutarında kredi garantisine ilişkin anlaşmanın yanı sıra AB ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası arasında Kazakistan ve Orta Asya’da kritik ham maddeler alanında 3 milyon avro değerinde projelerin geliştirilmesine yönelik sözleşme imzalandı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de Avrupa Komisyonunun Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Üyesi Sikela’yı kabul etti.
Tokayev, Kazakistan’ın AB’nin Orta Asya’daki kilit ortağı olmaya devam ettiğini vurguladı.
Sikela da bu ziyaretini önemli görev olarak değerlendirdiğine dikkati çekerek, ‘Orta Asya’nın beş ülkesini de ziyaret etmeye karar vermem tesadüf değil. Bu, AB’nin Kazakistan ve bölgedeki diğer devletlerle daha derin ve daha sürdürülebilir ilişkiler sağlama niyetini açıkça doğrulamaktadır.’ ifadelerini kullandı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33 Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme19 Nisan 202512:31