
Elektrik faturalarında yeni dönem başladı. Tüketim grubuna göre değişmekle birlikte elektrik faturalarındaki sübvansiyonlar kaldırıldı. Sınırı aşan abonelerin elektrik faturaları, yaklaşık iki katına çıkıyor.
Elektrik faturalarındaki sübvansiyonlar kaldırıldı. 1 Ocak 2025’te yürürlüğe giren limit değişikliğiyle birlikte yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilowattsaat (kWh) olan mesken aboneleri, devlet sübvansiyonundan yararlanamayacak. Bu durum yalnızca mesken abonelerini değil, yıllık elektrik tüketimi 15 bin kilowattsaat (kWh) olan sanayi sektörü ile kamu ve özel hizmet sektöründe bulunan aboneleri de kapsıyor.
Üçay Mühendislik Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) Koordinatörü Oğuzhan YILDIZ, güneş enerjisi sistemlerinin, Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin (SKTT) yüksek maliyetlerinden kurtulmak isteyenler için mükemmel bir çözüm sunduğunu açıkladı.
“Elektrik faturalarındaki sübvansiyonların kaldırılmasıyla birlikte; 1.2 milyon mesken abonesi, 20 bin sanayi tesisi ile kamu ve özel hizmet sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 565 bin abone, limit üstünde kalıyor. Düzenlemeyle birlikte sınırı aşan abonelerin elektrik faturaları, iki katına çıkıyor. Bu durum hem limit üstünde kalan meskenlere hem de ticari işletmelere ciddi bir yük getiriyor.
“Güneş, meskenlerin elektrik tüketim bedellerini karşılayabilir”
Ancak, güneş enerjisi sistemleri, limiti aşan ailelere ve ticari işletmelere mükemmel bir çözüm sunuyor. Bu sayede tüketici, elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını hatta tamamını güneşten karşılayarak, ulusal tarife sınırlarının getirdiği yüksek maliyetten kurtulabilecek. Özellikle evlerinde araçlarını şarj eden elektrikli araç sahipleri, limit üzerinde kalacakları için çatı tipi güneş enerjisi santralleri ile bu durumdan kendilerini koruyabilecekler.
Amortisman süresi 4 ila 10 yıl
Üstelik sistem, 4 ila 10 yıl içinde kendini amorti ediyor ve sonrasında ücretsiz enerji sağlıyor. Temiz enerji kaynağı olan güneş, aynı zamanda evlerin ve ticari işletmelerin karbon ayak izini de azaltıyor.
“Tüm şubelerimiz ile mesken GES alanında da hizmet vermeye başladık”
Üçay Mühendislik olarak, yıllardır endüstriyel tarafta hem çatı hem de arazi tipi güneş enerjisi santralleri ( GES ) alanında hizmet veriyoruz. Sübvansiyonların kaldırılması kararı ile birlikte mesken GES tarafında da bir hareketlilik olmasını bekliyoruz. Bu nedenle 2025 yılından itibaren oluşacak talebi karşılamak amacıyla tüm şubelerimiz ile birlikte müşterilerimize, mesken GES alanında da hizmet vermeye başladık” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33