
Gaz sahasında 15 milyar metreküplük rezervin olduğu tahmin ediliyor.
İngiliz enerji şirketi BP’nin Senegal ve Moritanya sularında deniz üzerinde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) projesi Greater Tortue Ahmeyim’de (Büyük Kaplumbağa Ahmeyim-GTA)’ ilk gaz akışı gerçekleşti.
Moritanya ve Senegal Enerji Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, GTA FAZ 1’de, gaz kuyularından çıkan gazın, kıyıdan yaklaşık 40 kilometre açıkta bulunan yüzen üretim, depolama ve boşaltma (FPSO) gemisine akışının başladığı duyuruldu.
FPSO’da su ve kirlilikten arındırılacak gaz, boru hattıyla 10 kilometre açıkta bulunan yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz (FLNG) gemisine aktarılacak.
Burada kriyojenik olarak soğutulacak ve sıvılaştırılacak olan doğal gaz, depolandıktan sonra ihracat için LNG taşıyıcılarına yüklenecek.
Senegal ve Moritanya açıklarında 2015’te keşfedilen gaz sahasında 20 yıl boyunca her yıl 2,3 milyon ton LNG üretilmesi planlanıyor.
Çalışmaların 2019’da başladığı GTA projesinde BP’nin yüzde 61, Teksas merkezli Kosmos Energy’nin yüzde 29 ve Senegal ve Moritanya kamu şirketlerinin ise yüzde 10 payı bulunuyor.
Gaz sahasında 15 milyar metreküplük rezervin olduğu tahmin ediliyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çanakkale’de 100 bin fidanlık “enerji ormanı” oluşturuyor20 Nisan 202517:37 Türkiye Avrupa’ya “yeşil hidrojen” ihraç edebilir konuma yakın19 Nisan 202518:29 ASPİLSAN Enerji, ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisinin karbon ayak izini düşürüyor19 Nisan 202512:36 Rekabet Kurulu, Stellantis’in, Tofaş tarafından devralma işlemini onayladı19 Nisan 202512:34 ABD yönetimi, madencilik projelerinde izin süreçlerini hızlandırıyor19 Nisan 202512:33