‘İstasyonları sadece ticari işletme olarak değil kamu hizmeti veren kurumlar olarak görmemiz gerekiyor’

Anadolu Petrolleri Platformu Başkanı Kemal Yılmaz gazetemize özel açıklamalar yaptı. Enerji Petrol Gaz’ın sorularını yanıtlayan ve platform hakkında bilgiler paylaşan Yılmaz, “Platformun ana amacı, akaryakıt istasyonlarının daha verimli çalışmalarını ve sürdürülebilir gelir elde etmelerini sağlamak” dedi.

‘İstasyonları sadece ticari işletme olarak değil kamu hizmeti veren kurumlar olarak görmemiz gerekiyor’
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma17 Aralık 2024 11:28

Gözde Emlik – İstanbul

Anadolu Petrolleri Platformu (APED) Başkanı Kemal Yılmaz

Anadolu Petrolleri Platformu (APED) Başkanı Kemal Yılmaz

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Anadolu Petrolleri Platformu (APED) Başkanı Kemal Yılmaz 1980 Almanya doğumlu. Yılmaz, ilk, orta ve lise eğitimini Konya’da tamamladıktan sonra İstanbul’da işletme bölümünde üniversite öğrenimini sürdürdü. Yüksek lisansını ise yönetim ve organizasyon alanında tamamladı. Baba mesleği olan akaryakıt sektörüne 1987 yılında Konya merkezde ailesinin kurduğu akaryakıt istasyonunda çalışmaya başlayarak adım attı.

Çocukluk yıllarından itibaren istasyonun her alanında görev aldığını belirten Yılmaz; araç yıkadığı, yakıt verdiği, markette ürün dizdiği günlerden bu günlere geldiğini anlattı. Bu tecrübelerin, onun sektörü ve karşılaştığı zorlukları derinlemesine anlamasını sağladığını belirten Yılmaz, her zaman sahadaki deneyimin, işin başarısı için kritik bir öneme sahip olduğuna inandığını vurguluyor. Evli, bir kız ve bir erkek çocuk babası olan Yılmaz’ın ilgisini tarih kitapları çekiyor.

Platformun kuruluş amacı ve hedefleri neler? Sektöre nasıl bir katkı sağlamayı amaçlıyorsunuz?

Öncelikle, bizim kendimizi platform olarak adlandırmamızın sebebi, geniş katılımlı ve tüm sektör paydaşlarına eşit mesafede olan bir oluşum olma isteğimiz.

Ülkemizde şu an aktif istasyon sayısı yaklaşık 12 bin, çalışan sayısı ise yaklaşık 150 bin. İstasyonlar, her gün milyonlarca kişiye bir nevi kamu hizmeti veriyor. Şöyle bir örnek verecek olursak, gece saat 03.00 ve bir yerlerde durup dinlenmemiz lazım, bu yerin hem ailece güvende olacağımız hem de bazı ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız bir yer olması gerekiyor. İşte bu yüzden gözümüz hemen bir akaryakıt istasyonu arar. Bu yüzden akaryakıt istasyonlarını sadece ticari işletme olarak değil, kamu hizmeti veren, vatandaşla kamu arasında köprü olan kurumlar olarak görmemiz gerekiyor.

Akaryakıt istasyonlarına gelirsek, dağıtım şirketlerinin depoladığı ya da getirdiği ürünleri yine onların ve bazı devlet kurumlarının (EPDK, Rekabet Kurumu vb.) belirlediği kâr marjı ve kuralları çerçevesinde büyük sermayelerle kurulmuş istasyonlarda yine dağıtıcı şirketlerin belirlediği kurallar ve kar marjları çerçevesinde araçlara ikmal eden, aldığı ücretin büyük kısmını yine dağıtım şirketlerine ve devlete ödeyen bir nevi aracı kurumlardır. Dolayısıyla akaryakıt istasyonları, genel algının tersine kendi karlarını belirleyen ve büyük paralar kazanan işletmelerden ziyade, dağıtıcı ve son tüketici arasında piyasa koşullarına göre düzenleyici ve denetleyici kurumların belirledikleri şartlarda çalışan kurumlardır.

Platformun ana amacı da akaryakıt istasyonlarının daha verimli çalışmalarını ve sürdürülebilir gelir elde etmelerini sağlamak. Bunun yanında istasyonların operasyonel verimliliğini, SEÇ-G ve kalite standartlarını yükselterek müşteri memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yönüyle APED, düzenleyici/ denetleyici kurumların ve dağıtım şirketlerinin operasyonunu kolaylaştırmak suretiyle bir köprü görevi üstlenerek ortak çözümler üretmeyi amaçlıyor. Sektörü, layık olduğu maddi ve manevi değerlere kavuşturmak bizim asli amaçlarımızdan. Bununla birlikte sektörün kısa, orta ve uzun vadeli değişimlerini öngörüp üyelerimizi ve istasyonlarımızı bu değişime hazırlamak istiyoruz. Sektörü en iyi şekilde temsil etmeyi ve referans bir oluşum olmayı amaçlayan Anadolu Petrolleri Platformu, tüm sektör oluşumlarına eşit mesafede durur ve yalnızca devletinin ve milletinin menfaatini gözetmek ve kollamak şiarıyla hareket eder.

Platform üyeleri kimlerden oluşuyor? Platforma üye olmak için belli kriterler vs. var mı?

Platform üyelerimiz sektöre emek ve gönül vermiş, vermekte olan akaryakıt ve LPG bayilerinden oluşuyor. Platform olarak yapacağımız işlerin nitelikli olması için üye kriterlerimizi de belirleyerek o kriterler dahilinde üyelerimizi ve temsilcilerimizi hassasiyetle seçiyoruz. Üye konusunda hedefimiz belirli bir nicelikten öte nitelik olarak değerli kişiler ile değerli işler yapmak. Sektöre emek verme süresi, sonuca bağlanmış hukuksal anlamda belli kriterler dahilinde olumsuz bir durumun olmaması, ahilik teşkilatı mantığında çalışan, çevresinde ‘dürüst bir iş insanı’ olarak tanınan ve en önemlisi tüm sektör için aksiyon alabilecek, tecrübesini bu amaçlar doğrultusunda kullanabilecek değerli işletmeciler olması öncelikli kriterlerimizden bazıları.

Platformunuzu diğer sektör temsilcilerinden ayıran özellikler neler?

Platformu diğer sektör temsilcilerinden ayıran en net özelliği, tüm sektör paydaşlarından oluşan geniş katılımlı bir oluşum olması ve sendikacı, dernekçi yaklaşımlara uzak, sektöre faydalı olabilecek tüm işlere destek olması. Bizim önemli bir farkımız ise istasyonların operasyonel iyileştirmeleri için destek olmak ve bunun için çalışmak. Market rafından, personel davranışlarına, finansından, SEÇ-G ve hizmet adımlarına kadar yeni yaklaşımlarla platform üyelerini özgün işletmeler yapmak. Bunu yaparken dağıtım şirketleri ve kamu kurumlarıyla ortak çalışma masaları oluşturup sektörün geleceğini beraber kurgulamak istiyoruz. Hiçbir kurumu ötekileştirmeden tüm sektör temsilcileri ve paydaşlarının birlikteliğinden doğan güç ve enerjiyi hem bayi hem tüketici hem de diğer sektör kurumları menfaatine kullanmayı amaçlıyoruz.

Anadolu Petrolleri Platformu’nun uzun vadede hedefleri neler?

APED olarak orta vadede (1-3 yıl), üye gelişimi, etik denetimler, gelişmiş eğitim programları, kamu kurumlarıyla ilişkilerin geliştirilmesi, teknoloji güncellemeleri gibi hedefler belirledik.

Uzun vadede (3+ yıl) ise, kurumsal güçlenme, itibar yönetimi, uluslararası katılım, çevre-toplum sağlığı projeleri, sektörel araştırmalar, inovatif projeler, stratejik yol haritaları oluşturmak hedeflerimizden bazıları. Bir diğer hedefimiz de sadece akaryakıt sektörü olarak değil bir meslek örgütü olarak referans oluşumlardan biri olmak. Gelecek 10 ila 20 yılı öngörmek ve bunun üzerine çalışmak. Bu hedefler doğrultusunda nitelikli üyelerimiz ve dinamik kadromuzla çalışmalarımıza süratle ve enerjiyle devam ediyoruz.

APED’in 7/24 işleri ve gelişmeleri takip eden aksiyon ekibi mevcut. Aksiyon ekibinin görevi operasyonel iyileştirmeler yapıp günün sonunda sürdürülebilir gelir elde etmeyi sağlamak.

APED’in 7/24 işleri ve gelişmeleri takip eden aksiyon ekibi mevcut. Aksiyon ekibinin görevi operasyonel iyileştirmeler yapıp günün sonunda sürdürülebilir gelir elde etmeyi sağlamak.