Güç sistemleri alanında dünyanın en önde gelen kuruluşu kabul edilen Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi (CIGRE), 2025 yılında 61 ülkeden temsilcilerin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşecek. EÜAŞ Genel Müdürü ve CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Zafer Benli, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine katkı sağlayacak bu önemli buluşma için gazetemiz muhabiri Sibel Acar’a özel açıklamalarda bulundu.
Sibel Acar – Ankara
Tüm dünyada güç sistemleri alanının teknik otoritesi olarak kabul edilen CIGRE, 2025 yılında Türkiye’de toplanacak. 61 ülkeden temsilcilerin katılacağı toplantı, İstanbul’da gerçekleşerek Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine uluslararası buluşmalarla katkı sağlanmış olacak.
Güç sistemleri alanında dünyanın en önde gelen kuruluşu kabul edilen Uluslararası Büyük Güç Sistemleri Konseyi (CIGRE) 1921’de kurulmuş ve merkezi Paris’te bulunan köklü bir kuruluş.
Kuruluşun temel amacı tüm dünyadan güç sistemleri alanında çalışma yapan sektör uzmanları, akademisyen ve kamu temsilcilerini buluşturmak. Elektrik ve özellikle de güç sistemlerinde teknik anlamda fikir alışverişini hedefleyen kuruluş her iki yılda bir Paris Oturumu düzenliyor. Buluşma ağustos 2024’te düzenlenen konferans ve kongresinde 4500’ün üzerinde delegeyi ve 10 bin’in üzerinde ziyaretçiyi bir araya getirdi.
ALANINDA TECRÜBELİ 260 TEKNİK ÇALIŞMA GRUBU
CIGRE güç sistemleri alanında toplamda 260 teknik çalışma grubuna sahip olup, bu gruplar tüm dünyadan alan tecrübesine bakılarak seçilen teknik uzmanlardan oluşuyor. Her yıl 50 civarı grup çalışmalarını tamamlayarak teknik bir rapor, broşür ya da adına “Green Book” denilen bir yayın ortaya çıkararak çalışmasını tamamlıyor.
Güç sistemleri alanında son derece teknik ve mühendislik konularına odaklanan bu gruplarla, sahada karşılaşılan özel sorunlara özel çözümler sunularak sektöre referans niteliğinde dokümanlar oluşturuluyor. Örneğin, “Denizüstü trafoların işletilmesi ve bakımdaki zorluklar” ya da “HVDC Dijital İkizleri” gibi alanlarda çalışma grupları oluşturuluyor.
Tüm dünyadan 61 ülkenin resmi olarak temsil edildiği CIGRE’nin 90 ülkeden 17 bin 500 bireysel ve bin 250 kurumsal üyesi bulunuyor.
Türkiye ile CIGRE arasında 1923 yılında başlayan ilk ilişki 2014 yılından itibaren Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından temsil edilmesiyle devam etti.
CIGRE Yönetim Kurulu 2025 yılında Türkiye’de toplanacak. Toplantı, İstanbul’da gerçekleşecek. Böylece Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine uluslararası buluşmalarla da katkı sağlamış olacak.
EÜAŞ Genel Müdürü ve CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Zafer Benli, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine katkı sağlayacak bu önemli buluşma için Gas&Power’a özel açıklamalarda bulunarak dünya güç sistemleri sektörünün yönetim takımını Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.
CIGRE TÜRKİYE, ULUSLARARASI ÇALIŞMALARA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Benli; “Türkiye olarak CIGRE’nin Güneydoğu Avrupa Bölgesel Konseyi’ne (SEERC) 2021-2023 yılları arasında başkanlık yaptık. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 4. SEERC Konferansı’nı ülkemizde düzenledik. Konferansta 750 uluslararası katılımcı yer aldı ve 125 üzerinde bildiri sunuldu. Ayrıca, panel ve forumlar da düzenledik. 17 ülkenin üye olduğu SEERC Dönem Başkanlığını konferans sırasında dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’e devrettik.
Uluslararası kuruluşlardan temsilci ve konuşmacıların yer aldığı konferans ile sektörümüzün gücünü tüm dünyaya bir kez daha göstermiş olduk.
2025 yılında CIGRE Yönetim Kurulu Türkiye’de toplanacak. 61 ülkeden temsilcilerin katılacağı toplantı, İstanbul’da geçekleşecek. Böylece Türkiye’nin enerjide merkez ülke olma hedefine uluslararası buluşmalarla da katkı sağlamış olacağız.
Dünya güç sistemleri sektörünün yönetim takımını Türkiye’de ağırlayacağız” dedi.
EÜAŞ Genel Müdürü ve CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı Zafer Benli, organizasyonla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
Türkiye ile CIGRE arasındaki ilk ilişki 1923 yılında başlamış, o tarihte ilki düzenlenen Paris Oturumu’na 3 delege ülkemizi temsil etmek için gönderilmiştir. Sonrasında kopan ilişkiler 1960’larda İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde sürdürülmüştür. 2014’te ise Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) olarak ülkemizi CIGRE Türkiye Ulusal Komitesi olarak temsil etmeye başladık. Böylece CIGRE Yönetim Kurulu’nda da ülkemizi temsil etmeye başlamış olduk.
Şu anda kurumsal ve bireysel olarak 181 eşdeğer üyemiz bulunuyor. Ülkemizde güç sistemleri alanında çalışma yapan en önemli şirketler CIGRE üyesi olarak çalışmalardan faydalanıyor. Üyelerimizi kamu, özel sektör ve üniversitelerden teknik anlamda seçkin bir grup olarak tanımlayabiliriz.
Ayrıca, uluslararası çalışma gruplarında da 50 uzman arkadaşımız bulunuyor. Bu sayede hem tüm dünyada sahada yapılan çalışmalara tanıklık ediyor hem de ülkemizde karşılaşılan teknik sorunlara çözüm üretiyorlar.
Yurtiçinde birçok yayın, teknik çalışma ve buluşmaları hayata geçiriyoruz. 2025’te dördüncüsü gerçekleşecek olan Güç Sistemleri Konferansı, bu alandaki en önemli buluşma olarak dikkat çekiyor. Konferans ile akademik kriterlere göre seçilen bildiriler katılımcılarla buluşacak. Yine konferans kapsamında düzenlenen panel ve oturumlarla da güç sisteminin en önde gelen uzmanlarını ağırlayacağız.
Bilimsel dergimiz TEPES ile akademik yayınları sektörle buluşturuyoruz. TEPES, hakemli olarak yayımlanan ve yılda 3 sayı olarak çıkarılan bir dergi. TÜBİTAK’ın TRDizin endeksinde de yer alan dergimiz, 2021’den bu yana düzenli olarak yayımlanıyor.
CIGRE’nin genç mühendis ve mühendis adaylarını sisteme çekmek amacı ile oluşturduğu ve bazı teşvik mekanizmaları ile cazibe merkezi olmayı amaçladığı Gelecek Nesil Ağı (Next Generation Network-NGN) denilen gençlik yapılanması da bulunmakta. Biz de ülkemizde bu yapılanmayı hayata geçirdik. Ayrıca, tüm dünyada bir tek Türkiye’de başlatılan CIGRE öğrenci kulüpleri ile de CIGRE’nin üniversitelerimizde tanınırlığını artırmayı hedefledik. Şimdiye kadar 9 üniversitede kurmayı başardığımız CIGRE öğrenci kulüplerini önümüzdeki süreçte de kurmaya devam edeceğiz. Bu kulüpler vasıtası ile genç mühendis ve mühendis adaylarının teknik anlamda gelişimine katkı sağlamak adına birçok webinar, buluşma ve yayın da NGN kapsamında ortaya çıkıyor.
CIGRE’nin diğer platformu olan Enerjide Kadın (Women in Enegy -WiE) platformumuz da kadın mühendislerimizin katılımıyla sektörde kadın sayısını ve görünürlüğünü artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 HT Solar ve Fenerbahçe, sürdürülebilir bir gelecek için iş birliğine devam ediyor20 Kasım 202416:24 Rus gazının Avrupa’ya sevkiyatındaki yeni belirsizlikler arz endişelerini tekrar canlandırdı20 Kasım 202416:19 AB ve 25 ülke yeni kömür projesi geliştirilmemesi için COP29’da “eylem çağrısı” yaptı20 Kasım 202416:18 Türkiye’de tüm hanelerin elektrik ihtiyacı rüzgar ve güneşten karşılanıyor20 Kasım 202416:17 Bakan Uraloğlu: Elektrikli trenlerin nasıl kullanılması gerektiğini konuşuyoruz20 Kasım 202415:56