
TABGİS Başkanı Murat Bilgin UTTS ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Akaryakıt istasyonlarında en az bir pompaya kurulması gereken Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile ilgili Tebliğ geçen yıl yayımlanmasına rağmen sistemin maliyeti ve başvuru prosedürüne dair detaylar Darphane tarafından Eylül ayından itibaren açıklanmaya başlanmıştı. Ancak açıklanan bedellerle 4 pompası olan bir istasyonun sadece montaj ve ekipman maliyetinin 850.000 TL’yi bulmasına TABGİS’in itirazları sürüyor.
UTTS’nin kurulum ve işletim süreci oluşturulurken sektörle iletişimin gerektiği gibi sağlanamadığını belirten TABGİS Başkanı Murat Bilgin, bu sebeple sahadaki taşıt tanıma sistemleri ile yeni nesil yazarkasaların UTTS için hazır kurulu bir altyapı olarak kullanılması imkanının gözden kaçırıldığını ve böyle bir maliyet yükü altında bırakıldıklarını söyledi. Bilgin, entegrasyon konusunda gerekli testlerin yapılacağı görüşülmesine rağmen hala bir yol alınamadığını, oysa maliyeti düşürecek ve yeniden belirleyecek en önemli aşamanın bu çalışma olduğunu belirterek, bugünkü maliyetlerin başvuru sürecinin önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu sözlerine ekledi.
“Süre Uzatımı Yapılarak Sistem Her Yönüyle Gözden Geçirilmelidir”
TABGİS Başkanı, maliyetin dışında sistemin vergi kaybını önleyebilmesi için manipüle edilmesi muhtemel yönlerinin çok iyi tespit edilmesini ve bunlara yönelik tedbirler geliştirilmesini, bunun da en iyi bayi ve dağıtıcıların sektörel tecrübe ve görüşleri doğrultusunda sağlanabileceğini vurguladı. Bilgin, UTTS ile ilgili fayda/maliyet analizinin yapılarak teknik, mevzuat ve maliyet yönleriyle birçok eksiklik ve belirsizlik bulunan sistemde gerekli iyileştirmeler sağlandıktan sonra yürürlüğe konulmasını ve bunun için de sürenin uzatılması gerektiğini söyledi.
“Taahhütname Kaldırılmalıdır”
Sektörde kaçakçılığın önlenmesi için şimdiye kadar hayata geçirilen hiçbir uygulamada bayilerden böyle bir taahhüt alınmadığını söyleyen Murat Bilgin, hali hazırda bir Tebliğ varken taahhütnameye gerek olmadığını, Tebliğ’den bile çok ağır şartlar içeren taahhütnamenin tamamen kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi. Bilgin, “Taahhütnamenin kesinlikle kaldırılmasını istiyoruz, madde madde inceledik ve görüşümüzü Darphane’ye ilettik. On dokuz maddelik taahhütnamenin on iki maddesini hiçbir şekilde kabul edilemez olarak değerlendirdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Rusya, 2050 enerji stratejisini belirledi21 Nisan 202511:35 UEDAŞ, kaçakla mücadelede geliştirdiği sistem ile 3 ayda 25 bin hanenin tüketimini geri kazandı21 Nisan 202511:16 Enerjide Toplayıcılık ve Yapay Zekâ Uygulamaları: Yeni Bir Enerji Paradigması21 Nisan 202511:06 EFG Elektrik Diyarbakır’dan halka arz olacak ilk şirket olmaya hazırlanıyor21 Nisan 202510:54 ‘Kişilere bağımlı kalmadan geniş bir üye perspektifine ulaşarak 25 yılı geride bıraktık’21 Nisan 202510:30