Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji hedeflerini açıkladı: “Yeni bir reform ve yatırım dönemi başlatıyoruz”

Türkiye’de birçok sektörde ezberlerin bozulacağı bir döneme girildiğine dikkati çeken Bayraktar;  “Türkiye yeşil dönüşüm hedefleri çerçevesinde birçok alanda köklü bir değişime uğrayacağı bir sürece girmiş durumda” diye konuştu

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji hedeflerini açıkladı: “Yeni bir reform ve yatırım dönemi başlatıyoruz”
Petroturk.com
  • Yayınlanma2 Ekim 2024 12:24
  • Güncelleme2 Ekim 2024 13:55

Sibel ACAR-ANKARA/ Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından düzenlenen ‘Enerji Stratejileri Konferansı’ Ankara’da başladı.

2-3 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri Kurumu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen  etkinlik kamu, özel sektör ve akademiyi buluşturmasının yanı sıra, 50’nin üzerinde şirket, kurum ve üniversiteyi bir araya getiriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar burada yaptığı konuşmasında Türkiye’nin enerji stratejileri ve hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de birçok sektörde ezberlerin bozulacağı bir döneme girildiğine dikkati çeken Bayraktar;  “Türkiye yeşil dönüşüm hedefleri çerçevesinde birçok alanda köklü bir değişime uğrayacağı bir sürece girmiş durumda” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ 30 YIL İÇERİSİNDE BİRÇOK ALANDA EZBERLER DEĞİŞECEK”

Türkiye’de 30 yıl içerisinde birçok sektörde ezberlerin bozulacağı bir döneme girildiğine dikkati çeken Bayraktar;  “Türkiye’nin 2053 yılında yani yaklaşık 30 yıl içerisinde karbon bir ekonomi olma hedefi var. Bu hedef yeşil dönüşüm hedefi. Bu sebeple Türkiye, çok köklü bir birçok alanda değişime uğrayacağı bir sürece girmiş durumda. Dolayısıyla önümüzdeki 30 yıl içerisinde Türkiye’de ulaştırmadan tarıma, tarımdan enerjiye, enerjiden sanayiye binalara kadar birçok alanda aslında bütün bildiğimiz öğrendiğimiz ezberlerin değişeceği bir dünyaya doğru gidiyor. Dolayısıyla arz güvenliğinde dışa bağımlılığı düşürmek ve 2053 yılında karbon nötr ekonomi olan bir Türkiye hedefliyoruz. Türkiye’nin enerji talebine özellikle elektrik talebine baktığınızda geçmiş yıllarda olduğu gibi enerji talebimizin önümüzdeki süreçte 2035’e kadar ve ondan sonraki süreçte de artacağını görüyoruz. Bu talep 2035 yılı için 510 teravatt saat olacak. Bu sebeple elektrik talebimizin mutlaka bunun üzerinde gelebilecek şekilde planlanması gerekir. Talep tarafı büyüyen bir alandayız dışa bağımlılık hakikaten ekonomimizin en önemli açmazlarından, cari açığının temel sebeplerinden bir tanesi . Dolayısıyla bütün uyguladığımız politikalar bütün geliştirdiğimiz stratejiler ürettiğimiz projeler ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığı düşürmek enerjide bu anlamda ödediğimiz faturayı aşağı indirebilmek için” diye konuştu.

İKLİM HEDEFLERİ VE ARTAN ENERJİ TALEBİ İÇİN NÜKLEER ENERJİ KAÇINILMAZ

Türkiye’nin iklim hedefleri, artan talebini karşılamak için ve enerjide dışa bağımlılığı düşünebilmek için belli alanlara yoğunlaştığını da belirten Bayraktar, “2022 yılında Türkiye 96,5 milyar dolar enerji faturası ödedik. Bu rakam 2023 yılında 70 milyar dolar civarında oldu. Yine bu yılda benzer bir bedeli ödeyeceğiz. Maalesef Türkiye kullandığı üç birim enerjinin ikisini yani yüzde 66-67’sini ithal olarak karşılıyor. Dolayısıyla 2002 yılından beri ve bundan sonraki süreçte bütün politikalarımızı bu dışa bağımlılığı düşürecek şekilde geliştirmeye gayret ediyoruz. Bunların başında elbette ki yenilenebilir enerji geliyor. Türkiye’nin kendi kaynakları olan güneşi rüzgârı deniz üstü rüzgârı jeotermal kaynakları biyokütle bütün yenilenebilir enerji kaynaklarını en kısa şekilde en hızlı şekilde çevreyle uyumlu şekilde ekonomimize katmak durumundayız. Yenilenebilir enerjinin yanında enerji verimliliği Türkiye’nin fevkalade önemli bir alanı ve önemli bir potansiyeli olan bir alan” dedi.

Bu stratejilerin yanı sıra iklim hedeflerini ve artan talebi karşılamak için nükleer enerjinin kaçınılmaz olduğunu anımsatan Bayraktar, “Türkiye’nin 2050 yılında hedeflerine ulaşması için mutlaka 20 bin  megavatlık bir kurulu güce sahip olması lazım . Nükleer enerji yine bizim enerji stratejimizin en önemli unsurlarından bir tanesi” dedi.

ORUÇ REİS CUMARTESİ GÜNÜ SOMALİYE YOLCU EDİLECEK

Bayraktar, MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin cumartesi günü Somali’ye yolcu edileceğini bildirdi.

Bayraktar, “Türkiye dijitalleşen her alanda, enerjinin her tarafında yerlileşme hedefleyen bir anlayışla alt yapısını kuvvetli hale getirecek” dedi.

BAKAN BAYRAKTAR’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİDE İZİN SÜREÇLERİ AÇIKLAMASI

Bayraktar, son olarak “Buradan hareketle yeni bir reform ve yatırım dönemi başlatıyoruz. İzin süreçlerini kolaylaştıracak düzenlemelerle yatırımcıların önüne açacak, sürecin daha hızlı ilerlemesini sağlayacağız. Ekim ayı içerisinde yenilenebilir enerji 2035 stratejimizi içeren bir belgeyi kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.

EPDK BAŞKANI YILMAZ’DAN SEKTÖRDE HAREKETLİLİK MESAJI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz da yenilenebilir enerji dönüşümüne katkı sağlamak adına 30 bin megavatlık önlisans verildiğini, enerji sektöründe ciddi hareketlilik ve istihdam olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, lisans tahsisi süreçlerinde titiz ve objektif olduklarını, olayı her açıdan değerlendiklerini belirterek, şartları sağlayanların lisans sürecinin başlatıldığını aktardı.

EPDK olarak, enerji arz güvenliği açısından Türkiye’yi ileri götürmeyi, tüketicilere enerjiyi en ekonomik ve güvenli şekilde sağlamayı amaçladıklarını anlatan Yılmaz, “Bu düzenlemeleri yaparken de bu hedefleri göz önünde bulunduruyoruz. Ben Türkiye’ye yatırım yapan hiç kimseyi sınıflara ayırmam. Bu çantacı, yatırımcı ya da projeci ayrımı gibi böyle bir derdimiz yok. Bizim tek derdimiz ülkemizin gücünü nasıl arttırabileceğimiz ve yarını bugünden nasıl daha iyi hale getirebileceğimizdir. Amacımız, yarın Türkiye’nin enerjisine daha fazla enerji katmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yapıyoruz, yapacağız ve gelecekte de aynı kararlılıkla yapmaya devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü ve TESAB Yönetim kurulu Başkanı Zafer Benli ise konferansın, kamu, özel sektör ve akademiyi bir araya getirerek derinlikli bir entelektüel ortam oluşturacağını ve sektöre tecrübe paylaşımı anlamında önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Benli, hedeflerinin sektörün gücünü, yetkinliklerini ve bağlantılarını her platformda daha da güçlendirmek olduğunu vurgulayarak, “Önümüzdeki yıllarda da uluslararası sektörel buluşmalara ev sahipliği yapmayı sürdüreceğiz.” dedi.