“Isı yalıtımında ülke olarak yıllık kaybımız 20 milyar dolar”

Türkiye’de binaların yüzde 90’ında yalıtım sisteminin bulunmadığını kaydeden Tipor Yönetim Kurulu Üyesi  İbrahim Mert Tiritoğlu, “Ülke olarak yıllık kaybımız 20 milyar dolar civarında” dedi.

“Isı yalıtımında ülke olarak yıllık kaybımız 20 milyar dolar”
Petroturk.com
  • Yayınlanma30 Eylül 2024 09:18
  • Güncelleme30 Eylül 2024 09:19

Türkiye’de binaların yüzde 90’ında yalıtım sisteminin bulunmadığını kaydeden Tipor Yönetim Kurulu Üyesi  İbrahim Mert Tiritoğlu, “Ülke olarak yıllık kaybımız 20 milyar dolar civarında” dedi.

Sibel ACAR-ANKARA/ Isı yalıtımında faaliyet gösteren TİPOR’un Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Mert Tiritoğlu, enerji verimliliği konusunda açıklamada bulundu.

Türkiye’nin enerji kaybının çok büyük rakamlara ulaştığını vurgulayan Tiritoğlu, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 80 milyar dolar seviyelerine ulaşabilen enerji ithalatının 30 milyar dolara yakınının  binalarda tüketildiğini belirterek
“Türkiye’mizdeki binaların yüzde 10’u yalıtımlı durumda. Yalıtımsız ya da yalıtımı doğru yapılmamış binaların ekonomiye yükü yıllık 18 ila 20 milyar dolar arasında hesaplanıyor. Yalıtımsız binalar, ciddi enerji kayıplarının yanı sıra çevreye daha fazla sera gazı salımına da yol açıyor” dedi

Tiritoğlu, Türkiye’nin enerji ithalatı Ocak-Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,2 azalışla 41 milyar dolar olarak gerçekleştiğini buna paralel olarak da enerji ithalatının 2024’te 77,3 milyar dolar, 2025’te ise 76,3 milyar dolar olacağı tahmin edildiğini kaydetti.

Tiritoğlu, “Ülkemizde enerjinin yaklaşık üçte biri binalarda tüketiliyor. Net ithalatçısı olduğumuz enerjinin önemli bir kısmını da binalarda kışın ısınmak yazın da serinlemek için tüketiyoruz. Bina stoğunun yüzde 90’ı enerji verimliliği ile ilgili yasal düzenleme kapsamının dışında kalıyor. Ciddi enerji kayıpları yaşanıyor, çevreye daha fazla sera gazı salınıyor. Jeo-politik risklerin küresel ekonomik koşulların sertleştirdiği bir dönemdeyiz. Tüm kaynaklarımızı tasarruflu ve en verimli şekilde kullanmamız özellikle böyle zamanlarda büyük önem taşıyor. Enerji darboğazının Türkiye gibi enerji ithalatçısı ulusal ekonomiler üzerindeki yükü artarken, bir yandan da iklim krizi ile mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş kadar enerjinin verimli bir şekilde kullanımı da kritik hale geliyor. Tüm bunlar günlük hayatlarımızla ve aslen hayata eş değer bir kimliğe sahip yalıtım sektörüyle doğrudan ilişkili konular” dedi.

YALITIMLA YÜZDE 80’E VARAN TASARRUF

2022 yılında  sıfır enerjili bina standartlarının da belirlenerek yayınlandığını ifade eden Tiritoğlu, “Şu an hiç yalıtımı olmayan bir binayla neredeyse sıfır enerjili bir standartla yalıtım yapılan bir bina arasında yüzde 80’e kadar bir enerji tasarrufu oluşuyor” dedi.