Türkiye Doğal Gaz Meclisi 50. toplantısını gerçekleştirdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Doğal Gaz Meclisi TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk’ün de katılımıyla, Meclis Başkanı İbrahim Akbal’ın başkanlığında 50. toplantısını gerçekleştirdi.

Türkiye Doğal Gaz Meclisi 50. toplantısını gerçekleştirdi
Petroturk.com
  • Yayınlanma26 Eylül 2024 17:07

Sibel Acar – Ankara

TOBB Yönetim Kurulu üyesi Selçuk Öztürk, doğal gaz meclisi üyelerine 50. kez ortak akılla tüm sorunları ele almak üzere bir araya geldikleri için teşekkürlerini sunarak, gündemde ele alınacak olan enerji verimliliğine ilişkin politikaları önemsediğini ifade etti.

Meclis Başkanı İbrahim Akbal, sektörün serbestleşme ve özel sektörün payının artırılmasına yönelik duyduğu serbest piyasa özlemini dile getirerek, “sübvansiyon uygulaması konusunda” sadece desteğe ihtiyacı bulunan tüketicilere pozitif ayrımcılık öngören bir tarife modeli üzerinde çalışılmakta olduğunun duyulduğunu, bu ve benzeri çalışmaların, Doğal Gaz Ticaret Merkezi olma sürecinde faydalı olacağını belirtti. 2025 yılı kış dönemi için olağanüstü bir durum olmadıkça doğal gaz arz ve talep dengesi bakımından bir sorun yaşanmamasının beklendiğini ve sektör olarak kışa hazır olunduğunu belirtti.

Türkiye Doğal Gaz Meclisi Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, 2024 yılının ilk yarısında 18 yeni yerleşim yeri olmak üzere toplamda 863 yerleşim yerine doğal gaz arzının sağlandığını aktardı. 2024 yılının ilk sekiz ayında konut tüketimi %7 artarken, sanayi tüketiminin %18 arttığını, ancak santrallerin tüketiminin %16 azaldığını dile getirdi. 2024 yılının ilk altı ayında bir önceki yıla göre doğal gaz üretiminin 4 kat arttığını vurgulayan Arslan, bu üretimin %73’ünün Sakarya Doğal Gaz Üretim Sahasından sağlandığını iletti.

BOTAŞ Doğal Gaz İletim ve Piyasa İşlemleri Daire Başkanı Murat Önde, 2024 yılındaki tüketimlere ilişkin değerlendirmelerin ardından, doğal gaz iletim sistemi ve şebeke gelişim süreçleri hakkında sunum yaparak, dönemi değerlendirdi.

Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı Uzmanı Hüsnü Salim, Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hakkında yaptığı sunum ile meclis üyelerini bilgilendirdi.

TOBB Uyum Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel ve TOBB Uyum Akademi Eğitmeni Doç. Dr. Hakan Karabacak çözüm ve arabuluculuk mekanizmalarına ilişkin sundukları hizmetlere dair detaylı bilgilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirdi.