Bilinçli kombi kullanımı ile doğal gaz tasarrufu mümkün

Sonbaharın gelişi ve havaların giderek soğumaya başlamasıyla birlikte doğal gaza yönelik talep artıyor. İlk kez abonelik işlemi gerçekleştiren vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında ise doğru kombi seçiminin nasıl olması gerektiği yer alıyor. Evin bulunduğu kat, yalıtımı ve radyatör sayısı gibi faktörlere göre farklılaşan doğal gaz tüketimi ise doğru kombinin seçilmesi ve bilinçli kullanılmasıyla daha da bütçe dostu hale geliyor.

Bilinçli kombi kullanımı ile doğal gaz tasarrufu mümkün
Petroturk.com
  • Yayınlanma17 Eylül 2024 10:38

Evlerin dört bir köşesinde kullanılabileceği gibi yalnızca mutfakta pişirme amaçlı olarak da tercih edilebilen doğal gaz, sıcak su kullanımında ve mutfakta yemek pişirmede tüpe göre beş buçuk kat*, ısınmada ithal kömüre göre üç buçuk kat*, elektriğe göre ise iki kat* daha ekonomik bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Evin bulunduğu kat, dış cephe yalıtımı, cam ve pencere sayısı, termostatik vana kullanımı gibi faktörlerin yanında doğru kombi seçimi de doğal gaz tüketim miktarını önemli ölçüde etkiliyor, verimli kullanıma katkı sağlıyor. 27 il merkezi, 306 ilçe ve beldede doğal gaz dağıtımı gerçekleştiren Aksa Doğalgaz, ilk kez abonelik işlemi gerçekleştiren vatandaşlar için doğru kombinin seçilmesi ve bilinçli kullanılmasıyla doğal gazın daha da avantajlı hale gelebileceğine altı maddede dikkat çekti.

Kombi evin ihtiyacına göre seçilmeli

Kullanılan kombinin meskenin büyüklüğüne göre seçilmesi, doğal gaz tüketimini verimli hale getiriyor. Yaşanılan yerin ihtiyacından daha büyük veya küçük boyutlarda bir kombi tercih edilmesi, doğal gazın tasarruflu kullanılmasının önüne geçerken, farklı kombi türleri (Hermetik, bacalı, yoğuşmalı ve konvansiyonel kombi gibi) arasından mesken için en uygun olanı tercih etmek verimi artırabiliyor. Örneğin; yoğuşmalı kombiler standart cihazlara oranla yüzde 15 daha verim sağlıyor.

Evden kısa süreli ayrılıklarda derece düşürülmeli 

Kombiler ilk çalıştırıldıklarında, ısı kaybının fazla olduğu meskenleri ısıtabilmek amacıyla daha yüksek enerji sarf ediyor. Sıcak, sağlıklı ve tasarruflu bir kış geçirmek için evden kısa süreli ayrılıklarda kombiyi tamamen kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırmak enerji kaybının önüne geçiyor.

Periyodik kombi bakımının katkısı

Her kış başında düzenli olarak kombi bakımının yaptırılması, mevcut problemlerin tespit edilmesi ve varsa onarılması, kombi arızalarından kaynaklı verimsiz tüketimlerin önüne geçilmesine olanak sağlıyor.

Bir derece fark yaratır

Doğal gaz kullanımında kombinin derecesini yalnızca 1 derece düşürmek bile önemli bir fark yaratıyor. Sıcaklık ayarını sadece 1 derece düşürmek doğal gaz faturalarında yüzde 7’ye varan oranda tasarruf edilmesine olanak sağlıyor.

Termostatik vana ile yüzde 15’e varan tasarruf

Termostatik vana, sıcak suyun radyatöre geçişini kontrol ediyor, bu suyu ayarlanan sıcaklık değerine ulaşınca kısıyor veya kapatıyor. Termostatik vana kullanımıyla doğru zamanda su akışının kesilmesiyle verim elde ediliyor, kombi daha fazla çalışmamış oluyor ve doğal gaz tüketiminde yüzde 15’e varan oranda tasarruf yapılıyor.

Radyatörlerin üstü örtülmemeli

Isı kaybının yaşandığı veya ısı yayılımının engellendiği ortamlarda kombi ısı dengesini yakalamak için daha fazla çalışarak enerji tüketimini artırıyor. Bunu önlemek için radyatörlerin üstünün örtülmemesi ve önünün kapatılmaması gerekiyor.

* Karşılaştırmalar, 2024 Mayıs ayı piyasa verilerine göre yaklaşık olarak hesaplanmıştır.