OEDAŞ yer altı ve yer üstü kablolarını gelişmiş sistemlerle kontrol ediyor

Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, hizmet verdiği beş ilde güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamak üzere teknolojiden yararlanıyor. Yer altındaki arızalı kabloları, kablo test araçları ile tespit ederek gerekli çalışmaları yapan OEDAŞ, yüksek gerilim hattı kablolarındaki zedelenmeleri veya zayıf noktaları ise VLF cihazı kullanarak belirliyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, kablo test aracı sayesinde yer altındaki arızaları hızla tespit ettiklerini, VLF cihazıyla ise yüksek gerilim kablolarında yaşanan arızalarda üç yılda yüzde 35’lik bir iyileşme sağladıklarını söyledi.

OEDAŞ yer altı ve yer üstü kablolarını gelişmiş sistemlerle kontrol ediyor
Petroturk.com
  • Yayınlanma12 Eylül 2024 12:46
  • Güncelleme12 Eylül 2024 12:47

Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), arıza tespiti, bakım ve onarım çalışmalarını gelişmiş sistemler ile gerçekleştiriyor. Şirket bu kapsamda yer altındaki arızalı kabloların kontrolünü kablo test aracı, yüksek gerilim hatlarındaki kablolardaki hasar tespitini ise VLF cihazı ile yapıyor. OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, yer altı ve yer üstündeki kablolardaki arıza tespiti kullandıkları bu iki sistem hakkında bilgi verdi.

“Kablo test aracı sayımızı artıracağız”

Kablo test aracının yer altı kabloların arızalanması halinde arızalı kablonun tespiti için kullanıldığını söyleyen Yalçın, “Yüksek gerilim kablolarından abone ve aydınlatma hattı kablolarına kadar yer altı kablolarında yaşanabilen her türlü arıza tespitini bu araç ile yapıyoruz. Envanterimizde her ilimizde birer adet olmak üzere toplam beş adet kablo test aracı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde Ar-Ge yaygınlaştırma planlarımız dahilinde üç yeni araç daha almayı planlıyoruz” dedi.

“VLF ile kablolardaki hasarları arızaya dönüşmeden tespit ediyoruz”

VLF cihazının kablo test aracından farklı olarak yüksek gerilim hatlarında kullanıldığını ve arıza oluşmadan hasar tespiti yapmayı sağladığını ifade eden Yalçın şöyle devam etti; “VLF cihazı, yüksek gerilim kablolarında oluşan zedelenmeleri ya da kablo ve üzerinde bulunan eklerdeki zayıf noktaları arızaya dönüşmeden tespit etmekte kullanılıyor. Bu cihaz ile yüksek gerilim hatlarımızda bulunan ring şebekeleri periyodik olarak kontrol ediyor ve kablolarımızda ileride arızaya sebep olabilecek zayıf noktaları belirliyoruz. Yaklaşık üç yıldır kullandığımız VLF cihazı sayesinde yüksek gerilim kablolarımızda yaşanan arızalarda yüzde 35’lik bir iyileşme sağladık.”

Yalçın, gerçekleştirdikleri teknolojik yatırımlar ile tüketicilerine güvenli ve sürdürülebilir enerji arzı sağlamayı hedeflediklerine vurgu yaparak, “Teknolojiyi yakından takip ederek şebekemizi daha da güçlendirirken geleceğin teknolojileriyle akıllı şehirlerimizin oluşmasına da katkı sağlıyoruz” diye konuştu.