‘Kadınların olduğu yerde pozitif enerji oluyor’

OPET, Rahşan Gülşan moderatörlüğüyle YouTube kanalında hayata geçirdiği “Kadın Gücü Sohbetleri”nde Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Selçuk Şirin’i ağırladı. Şirin: “OPET istasyonunda iklimin ne kadar farklı olduğunu gördük. Kadınların olduğu yerde pozitif enerji, iletişim gücü daha yüksek olduğu için bu durumun gündelik hayatta pozitif etkisi oluyor” dedi.

‘Kadınların olduğu yerde pozitif enerji oluyor’
Petroturk.com
  • Yayınlanma5 Eylül 2024 09:18

OPET’in mesleğin cinsiyeti olmadığı anlayışını topluma yayma hedefiyle 2018 yılından bu yana yürüttüğü Kadın Gücü projesi kapsamında gerçekleşen “OPET Kadın Gücü Sohbetleri” serisinin son konuğu Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Selçuk Şirin oldu. Sohbette Şirin, kadınların iş gücüne katılımının ekonomik açıdan önemine değindi ve hayatın her alanında kadınların gücüne olan inancına vurgu yaptı.

“BUGÜN OPET İSTASYONUNDA GÖRDÜĞÜM MANZARA ÇOK HOŞUMA GİTTİ”

İzmir Söke’de tüm çalışanları kadınlardan oluşan Arıcı Petrol’de başlayan röportajda Selçuk Şirin şu başlıklara dikkat çekti: “Kadınların hem istihdama hem eğitime katılımının yüksek olduğu ülkelere gelişmiş, modern ülkeler diyoruz. Türkiye aslında kadınların eğitime katılımı noktasında nadir örneklerden bir tanesi ancak bunun pek farkında değiliz. Hatta üniversiteye giriş sınavlarında ve bitirme noktasında kadınlar erkekleri ortalamada geçmeye başladı. Dünyanın her yerinde matematik ve fen dallarında erkekler kadınlardan daha çok puan alıyor Türkiye hariç. Dolayısıyla eğitimde kadınlar çok başarılı. Sıkıntı ise istihdamda. Kadınlar eğitimli oldukları halde Türkiye’de iş bulamıyorlar. İş bulduklarında da yükselme sorunu yaşıyorlar. Dolayısıyla bugün OPET istasyonunda gördüğüm manzara çok hoşuma gitti. Kadınların iş gücüne dahil olması Türkiye’nin en önemli sorunlarından bir tanesi. OPET, şimdiye kadar “bu yemek böyle pişiyordu ama biz farklı bir şekilde pişireceğiz” diyerek Kadın Gücü Projesi’ni başlattı. Ekonomik hayata yön veren şirketlerin bu anlamda Türkiye’nin sorunlarına çözüm bulan adımlar atması lazım. Ben bu tip adımların Türkiye’yi olumlu anlamda dönüştürdüğüne inanıyorum.”

‘BİR KADIN ÇALIŞTIĞI ZAMAN MİLLİ GELİR CİDDİ ANLAMDA ARTIYOR’

Şirin sözlerine şöyle devam etti: “Dünya Bankası’nın araştırmasına göre Türkiye’de kadınlar, erkekler kadar iş gücüne giriyor olsaydı milli gelirimiz yaklaşık ortalama 5 bin dolar daha yüksek olacaktı. Bir kadın çalıştığı zaman milli gelir ciddi anlamda artıyor. OPET istasyonunda iklimin ne kadar farklı olduğunu gördük. Kadınların olduğu yerde daha az şiddet oluyor. Kadınların olduğu yerde pozitif enerji, iletişim gücü daha yüksek olduğu için bu durumun gündelik hayatta yaptığımız her işte pozitif etkisi oluyor.”

“GERÇEK MÜFREDAT HAYATTIR”

Gelecek ve gençlerle ilgili de umutlu olduğunun altını çizen Şirin, “Sadece okullarda olmuyor artık eğitim. Türkiye’ye has bir durum değil bu dünya için de geçerli… Kendimden örnek vereyim benim öğrencilik dönemimde okuldaki müfredat dışında başka bilgiye ulaşma olasılığım çok zayıftı. Oysa şimdi öyle değil. Çünkü çocuklar hayata sosyal medyadan ve internetten ulaşıyor. Başka dünyalara ulaşarak farklı edinimler sağlıyorlar. Artık bütün bilgi elinizin altında. Dolayısıyla gerçek müfredat hayattır. Bu nedenle umutsuz değilim, daha donanımlı gençler geliyor” diye konuştu.

Projeyle ilgili aktarılan bilgilerde, “Kadın Gücü Projesi, kadınların çalışma hayatının her alanında, fırsat eşitliği ilkesi çerçevesinde başarıyla var olabileceğini göstermek, bu konuda farkındalık oluşturmak, kadın istihdamı konusunda Türkiye’de köklü bir değişim yaratmak amacıyla 6 yıldan bu yana devam ediyor. Kadın Gücü Sohbetleri’nde, markanın insan odaklı yaklaşımı ile sunduğu, istasyon deneyimi ve hizmetlerine de yer veriyor. Bugüne kadar milli gururumuz Eda Erdem’den Gizem Örge’ye, Cem Yılmaz’dan Mert Fırat’a birçok ünlü ismi ağırlayan “OPET Kadın Gücü Sohbetleri” her ay farklı bir konukla OPET Youtube hesabında yer almaya devam edecek” denildi.