Türkiye ile Mısır arasında “Enerji Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı

Türkiye ile Mısır arasında “Enerji Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Türkiye ile Mısır arasında “Enerji Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı
Petroturk.com
  • Yayınlanma4 Eylül 2024 20:20

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemize dair meselelerde daima yakın istişare halinde olduk. Her alanda gelişmekte olan iş birliğimizi değerli kardeşimin iade-i ziyaretiyle daha da ileriye taşıyoruz. Mısır ile asırları aşan ortak geçmişe ve yakın dostluk bağlarına sahibiz. Önümüzdeki sene diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 100’üncü yıl dönümünü kutlayacağız. İnsanlık tarihine yön veren medeniyetlere beşiklik yapmış iki kadim ülkeyiz. Ülkelerimiz arasındaki köklü ve çok boyutlu ilişkileri müşterek çabalarımızla sürekli güçlendiriyoruz. Çalışmalarımızın semerelerini görmekten ayrıca memnuniyet duyuyorum. Sayın Sisi ile Kahire’deki görüşmemizde Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi yeniden yapılandırma kararı almıştık. Bu mekanizmanın ilk toplantısını da bugün gerçekleştirdik. Ortak bildirimizle iş birliğimizi sanayi, ticaret, savunma, sağlık, çevre, enerji dahil her alanda ilerletme irademizi teyit ettik.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret ve ekonominin iki ülke arasındaki iş birliğinin en güçlü boyutunu oluşturduğuna işaret ederek, “Son 10 yılda Mısır’ın ilk 5 ticaret ortağı arasında yer almaya devam ettik. Ticaret hacmimizi önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı bir şekilde ilerliyoruz.” diye konuştu.

Türk iş adamlarının 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarıyla Mısır ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk girişimcileri yatırımlarını daha da artırma noktasında teşvik ettiklerini, Mısırlı yatırımcıları da Türkiye’ye beklediklerini ifade etti.

Erdoğan, ayrıca doğal gaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısır ile enerji alanındaki iş birliğini geliştirmek arzusunda olduklarını vurguladı.

Türkiye ile Mısır arasında “Enerji Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Mısır arasında “Enerji Alanında Mutabakat Zaptı” imzalandığını bildirdi.

Bayraktar, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mısır ile enerji alanında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdulfettah Es-Sisi’nin huzurlarında Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile ‘Enerji Alanında Mutabakat Zaptı’na imza attık. Bu anlaşma ile iki ülke arasındaki enerji iş birliğini güçlendirerek elektrik altyapısı ve ticareti, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, hidrojen ve nükleer enerji başlıklarında ortak projeler geliştireceğiz. Anlaşmanın her iki ülke için hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.