Enerji projeleri TEKNOFEST’te yarışacak

TEKNOFEST’te bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek ‘Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması’ kapsamında katılımcılardan reaktör türlerine yönelik yenilikçi tasarımlar ve çözümler geliştirmeleri bekleniyor.

Enerji projeleri TEKNOFEST’te yarışacak
SONER OKUR
  • Yayınlanma14 Ağustos 2024 15:40
  • Güncelleme14 Ağustos 2024 17:58

Sibel Acar / ANKARA

Yarışmalar ve gösterilerle her yaştan insanı bir araya getiren TEKNOFEST’e enerji sektörü katılımcılarından da yoğun ilgi görülüyor.

Türkiye’nin ilk ve tek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olarak bilinen TEKNOFEST, 2-6 Ekim Tarihlerinde Adana’da, 5-8 Eylül tarihler arasında da Antalya’da gerçekleştirilecek.

TEKNOFEST 2024 TEKNOLOJİ YARIŞMALARI 5-8 EYLÜL’DE ANTALYA’DA

Bu yıl yarışmaların büyük çoğunluğunun düzenleneceği 5-8 Eylül Antalya’da festival sırasında gerçekleşecek yarışmaların yanı sıra ülkemizin farklı noktalarında da diğer yarışmalar yapılıyor olacak. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan yeni yarışmalar da TEKNOFEST’te yerlerini alacaklar.

Geçtiğimiz yıl 337 bin takım, 1 milyondan fazla yarışmacı başvurusu ile rekor kıran TEKNOFEST bu yıl 790.000 takım sayısı, 1.650.000 yarışmacı başvuru sayısı ile gençlerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam edecek.

Antalya Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 5- 8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek yarışma finallerinde belirlenen şampiyonlar, ödüllerini TEKNOFEST Adana’nın ana sahnesine çıkarak teslim alacaklar.

Antalya Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde, “Akıllı Ulaşım Yarışması, Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması, Uçan Araba Simülasyon Yarışması ve Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması’ konularında enerji sektörü yarışmaları düzenlenecek.

TEKNOFEST AKDENİZ 2-6 EKİM TARİHLERİNDE ADANA’DA

TEKNOFEST, Antalya’nın ardından bu kez 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilecek. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ana yürütücülüğünde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin destekleriyle düzenlenen TEKNOFEST’e Adana ev sahipliği yapacak.

TEKNOFEST Akdeniz kapsamındaki TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları için bu yıl ilk kez Antalya ilinde 25 yarışmanın final değerlendirmeleri gerçekleştirilecek.

Gençler; yapay zekâdan haberleşmeye, biyoteknolojiden tarım teknolojilerine dek uzanan geleceğin odak alanlarında hayallerini gerçeğe dönüştürmek ve en iyisi olmak için projeleri ile kıyasıya bir yarışın içinde yer alacak. Yarışma şampiyonları, ödüllerini almak için Adana’da gerçekleştirilecek festivalde sahneye çıkacak.

Teknolojinin gelişimine paralel olarak her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı ve ‘Teknoloji Geliştiren ve Üreten Bir Türkiye’ hedefiyle Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarının düzenlendiği TEKNOFEST’te yarışmacılara 30 milyon TL ödül ve 55 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği sağlanacak.

TEKNOFEST 2024 kapsamında 49 ana kategori, 127 alt kategoride düzenlenen TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları’na bu yıl başvuruda bulunan 790 bin takım ve 1 milyon 650 binden fazla yarışmacı en iyisi olmak için mücadele edecek.

NÜKLEER ENERJİ TEKNOLOJİLERİ TASARIM YARIŞMASI BAŞVURULARI BAŞLADI

TEKNOFEST kapsamında bu yıl ilk kez ‘Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması’ yapılacak.

TEKNOFEST kapsamında ilk kez 2024 yılında düzenlenmeye başlanan yarışmaya ulusal ve uluslararası ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve açık öğretim öğrencileri ile mezunlar, akademisyenler ve sektör çalışanları, takım halinde katılabilecek.

Yarışmanın temel kategorisi, ‘Modüler Reaktör Kavramsal Tasarımı’ üzerine kuruldu. Küçük Modüler Reaktörler (SMR) ve Mikro Modüler Reaktörler (MMR), nükleer enerji üretiminde esneklik, güvenlik ve verimlilik sağlamaları nedeniyle geleceğin enerji teknolojileri arasında önemli bir yer tutuyor. Yarışmanın temel kategorisinde, katılımcılardan bu reaktör türlerine yönelik yenilikçi tasarımlar ve çözümler geliştirmelerini bekleniyor.

Bunun yanı sıra, modüler reaktör sisteminin alt bileşen tasarımına odaklanan alt kategori proje başvuruları da yarışmaya kabul edilecektir. Belirlenen beş farklı alt kategori şunlar:

– Simülasyon Geliştirme ve Modelleme Çalışmaları

– Reaktör Kalp Tasarımı

– Nükleer Enstrümantasyon ve Kontrol Sistemi Tasarımı

– Nükleer Yakıt ve Atık Yönetimi

– Enerji Çevrimi Tasarımı

TEKNOFEST ‘ENERJİ SEKTÖRÜ ÖZEL’

TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek enerji sektörü özelindeki diğer teknoloji yarışmaları şu şekilde sıralandı:

AKILLI ULAŞIM YARIŞMASI

Akıllı Ulaşım Yarışması, sınırlı yol kapasitesi, artan trafik ve hareketlilik talepleri karşısında daha güvenli, hızlı, kolay ve ekonomik ulaşım ihtiyacını karşılamak için yüksek teknolojiyle desteklenen Akıllı Ulaşım uygulamalarını teşvik ederek, geleceğin ulaşım teknolojilerine yönelik vizyon oluşturmayı amaçlıyor.

ÇEVRE VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ YARIŞMASI

Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışması, toplumda yenilenebilir enerji kullanımını ve enerji verimliliği kültürünü geliştirerek, çevre bilincini artırmayı hedefleyen yenilikçi ve teknolojik fikirlerin ortaya çıkmasını amaçlıyor.

LİSE ÖĞRENCİLERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI

Yarışmanın amacı, ülkedeki lise öğrencilerinin iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarını artırarak, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına yönlendirmek, toplumda bilinç oluşturmak ve öğrencileri iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı çözümler üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

LİSELER ARASI EFFİCİENCY CHALLENGE ELEKTRİKLİ ARAÇ YARIŞLAR

Yarışma, alternatif ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ederek, otomotiv sektöründe teknik ve mesleki deneyim kazandırmak, öğrencilere takım çalışması becerileri kazandırmak ve ülkedeki elektrikli araç gelişimine yönelik insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyor.

ROBOTAKSİ-BİNEK OTONOM ARAÇ YARIŞMASI

TEKNOFEST Teknoloji yarışmaları kapsamında gerçekleşen Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışmasının hedefi, katılımcıları otonom araç teknolojileri alanında, özgün tasarım, algoritma hususlarında yetkinlik kazanmaya teşvik ediyor.

ULUSLARARASI EFFİCİENCY CHALLENGE ELEKTRİKLİ ARAÇ YARIŞLARI

Yarışma, alternatif ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik ederek, otomotiv sektöründe teknik ve mesleki deneyim kazandırmak, öğrencilere takım çalışması becerileri kazandırmak ve ülkedeki elektrikli araç gelişimine yönelik insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyor.

Elektromobil (akülü elektrikli araç) ve Hidromobil (hidrojenle çalışan elektrikli araç) olmak üzere 2 kategoriden oluşan Hidromobil yarışları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanlığı’nın desteğiyle düzenleniyor.