Enerji verimliliği Ankara’da üst düzeyde görüşüldü

Enerjide arz güvenliği ve iklim değişikliği ile birlikte en önemli konulardan biri haline gelen, ekonomik olarak da ülke ve şirketlerin enerji ajandasında ilk sırada olan enerji verimliliği, sivil toplum ve enerji bürokrasinin katılmıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda (ETKB) masaya yatırıldı.

Enerji verimliliği Ankara’da üst düzeyde görüşüldü
SONER OKUR
  • Yayınlanma8 Ağustos 2024 16:24

Enerjinin etkin ve verimli kullanılabilmesi için farkındalık oluşturma, bilimsel ve teknik araştırmalarla enerji verimliliğini arttırma misyonuyla çalışmalarını yürüten Enerji Verimliliği Derneği’nin (ENVER) yeni yönetim kurulunun oluşturduğu heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından kabul edildi.

ENVER heyetinin ziyareti kapsamında gerçekleştirilen ve bakan yardımcıları ile danışmanlarının da dahil olduğu geniş katılımlı toplantıda, enerji verimliliğinin stratejik düzeydeki önemi bir kez daha vurgulanarak bu konuda yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Bayraktar: Kaynakları verimli kullanmak kritik

Söz konusu toplantıda Bayraktar, enerji kaynaklarını artırma ve çeşitlendirmenin yanında kaynakları verimli kullanmanın da oldukça kritik olduğuna inandıklarını belirterek, “Enerji verimliliği hem dışa bağımlılığımızı azaltıyor hem de Türkiye’nin iklimle ilgili hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyor.” dedi.

Enerji verimliliği ve sürdürülebilir enerji çözümleri üzerine geliştirilebilecek stratejik projelerin de değerlendirildiği toplantıda Bayraktar, ENVER’in bu süreçte üstleneceği rolü kritik olarak değerlendirerek, derneğe ve yeni yönetimine çalışmalarında başarılar diledi.

ENVER Genel Başkanı Ahmet Erdem ise buluşmada enerji tasarrufu ve bunun ötesinde verimliliğin ekonomik karşılığının Türkiye için her geçen gün daha da önemli hale geldiğine değinerek, Türkiye’nin sanayiden binalara, tarımdan ulaşıma kadar her yıl 10 milyar ABD Doları enerji tasarrufu potansiyeline sahip olduğunu dile getirdi.

Sivil toplum anlamında bu konuda önde gelen dernek olarak ENVER’in, Türkiye’de enerji verimliliği farkındalığını artırmak ve enerji ithalatını azaltmak için kapsamlı projeler üretme amacıyla çalıştıklarını ifade eden Erdem, şunları kaydetti:

“Sürdürülebilirlik ve yeşil mutabakat kapsamında Türkiye’nin ilk ve en önemli hamlesinin enerji verimliliği olacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin enerji verimliliği alanındaki kararlılığı ve geleceğe yönelik bu yöndeki stratejik planları kapsamında ENVER’in de çalışmaları hız kesmeden sürecektir. Sayın bakanımıza ve hükümetimize derneğimize ve çalışmalarımıza verdikleri destekten ötürü teşekkür ediyoruz.”

Enerji verimliliğinde mevcut durum

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, Türkiye son yıllarda OECD ülkeleri arasında enerji verimliliğinde en yüksek iyileşme gösteren ülkelerden biri olurken, 2024-2030 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı da (UEVEP) hazırlayıp yayınladı.

Bu belgede, 10 stratejik amaç ve 23 hedef belirlenirken sanayi ve teknoloji, bina ve hizmetler, enerji, ulaştırma, tarım, ortak konular, start-up ve dijitalleşme olmak üzere 7 tematik başlıkta 61 eylem ve 266 faaliyet planlandı. II. UEVEP ile 2024-2030 yılları arasında 20,2 milyar ABD Doları enerji verimliliği yatırımı yapılması ve kümülatif olarak 37,1 milyon ton eşdeğeri petrol, birincil enerji tasarrufu sağlanması hedeflendi. Bu hedeflere ulaşılmasıyla 2024-2030 yılları arasında Türkiye’nin birincil enerji tüketiminde %16 oranında ve emisyonlarda 100 milyon ton CO2 azaltım sağlanacağı öngörüldü.

ENVER’de yeni yönetim iş başında

2008 yılından bu yana çalışmalarını yürüten Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) 7. Olağan Genel Kurulu 27 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşirken derneğin yeni Genel Başkanı Ahmet Erdem oldu.

Başkan Vekilleri Memiş Kütükcü, Şule Kılıç, Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli, Genel Muhasip Bülent Şen, üyeler Dr. Oğuz Can, Altuğ Karataş, Dr. Bilal Düzgün, Bora Şekip Güray, Mehmet Karataş, Banu Aslan, Yüksel Malkoç, Ekrem Erkut, Ebru Taşçıoğlu, Ertuğrul Şen, Prof. Dr. Sermin Onaygil, denetim Kurulu ise Av. Mustafa Yağcı, Prof. Dr. Pınar Mengüç, Ali Aslan, Şerif Okluoğlu, Zeki Özen, Avni Çebi olarak belirlendi.