Her yıl 400 milyon lastik, ömrünü tamamlamadan hurdaya çıkıyor

Mobilite ve inovasyon alanlarında öncü şirketlerden biri olan Michelin, 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren ömrünü tamamlamış otomobil lastiklerinin performansına ilişkin yeni Avrupa Yönetmeliği R117-04’ü desteklediğini açıkladı.

Her yıl 400 milyon lastik, ömrünü tamamlamadan hurdaya çıkıyor
SONER OKUR
  • Yayınlanma8 Ağustos 2024 10:35

Otomobil lastiklerinin performansına ilişkin yeni Avrupa Yönetmeliği R117-04, 1 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe girdi. Mobilite ve inovasyon alanlarında öncü şirketlerden biri olan Michelin, R117-04’ü desteklediğini açıkladı. Michelin, yeni yönetmeliğin yollarda güvenliğin sağlanmasına ve hem gezegenin hem de sürücülerin satın alma gücünün korunmasına ilişkin sorunların çözülmesine olanak tanıdığına dikkat çekti.

Lastiklerin aşınma sınırına kadar gösterdiği performans konusunda tüketicileri bilgilendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Michelin, yeni yönetmeliğin sürücüleri 1.6 mm’lik yasal diş derinliğine kadar lastiklere güvenmeye teşvik ettiğini ve aynı zamanda yol güvenliğini artırmaya olanak tanıyan bir yapıda olduğunu ifade ediyor.

Avrupa Yönetmeliği tarafından benimsenen ıslak zemin frenleme testinin, bir aracın su yüksekliği 1 mm olan standart bir yol yüzeyinde 80’den 20 km/saat’e yavaşlaması için gereken mesafeyi ölçüyor ve buna ek olarak yol tutuş katsayısı veya ortam sıcaklığı gibi diğer hassas parametreleri de kapsıyor. Yönetmeliğe göre yeni lastiklerin güvenlik eşiğini belirlemek için ıslak zeminde yapılan testlerin halihazırda yürürlükte olduğunu belirten Michelin, bunun yaygın olarak kabul edildiğini ifade ediyor.

İlk kilometreden son kilometreye kadar performans gösteren lastikleri tasarlamanın Michelin’in DNA’sında yer aldığına dikkat çeken Michelin, grup tarafından tek bir amaç doğrultusunda yapılan tasarım seçimlerinin temelinde kullanıcı güvenliği olduğunu vurguluyor. Zaman içinde performansını koruyacak şekilde tasarlanmış bir Michelin lastiğinin ıslak zeminde dururken yeni bir rakip lastikten ortalama 3.4 metre daha kısa fren yapabilme kapasitesine sahip olduğunu belirten Michelin, bu mesafenin de acil durumlarda çok önemli olan bir kaç metrelik durma mesafesini temsil ettiğini belirtiyor.

Her yıl inovasyon ve Ar-Ge’ye yaklaşık 1.2 milyar euro yatırım

Araştırma ve geliştirmeye yaptığı yatırımlarla dünya çapında tanınan Michelin’in her yıl inovasyona ve Ar-Ge’ye yaklaşık 1.2 milyar euro yatırım gerçekleştirdiğini belirten Michelin, bu büyük çabalar, 6.000 Michelin araştırmacısının yeni lastik mimarileri gibi yenilikçi sırt desenleri oluşturmasına ve hatta şimdiye kadar görülmemiş özelliklere sahip kompozit malzemeleri keşfetmesine olanak tanıdığını kaydediyor. Michelin tarafından yapılan tasarım seçimlerinin, ister yeni ister aşınmış lastik olsun, özellikle ıslak zeminde fren yaparken optimum güvenliğin garantisi olduğu ifade ediliyor.

Yönetmelik gezegeni ve sürücülerin satın alma gücünü koruyor

Michelin’in araştırmalarına göre lastiklerin yüzde 50’sinin 3 mm’lik kalan derinliğe ulaşmadan kullanımdan çekildiğini kaydeden Michelin, yeni yönetmeliğin Avrupa’da yeni lastiklere olan talebi etkileyerek, bu talebin 128 milyon adet azaltılabileceğini ve CO2 emisyonlarında yaklaşık 6,6 milyon metrik ton azalma sağlayabileceğini vurguladı. Küresel ölçekte her yıl 400 milyon lastiğin zamanından önce değiştirildiğini ve bu sayede 35 milyon metrik ton CO2 tasarrufu sağlanabildiğini belirten Michelin, bunun da New York gibi bir şehrin altı aylık emisyonu ile eşdeğer olduğuna dikkat çekti. Michelin ayrıca, lastiklerin daha uzun süre saklanmasının tüketicilerin satın alma gücünün korunmasına da olanak sağlayacağı ve bu kapsamda Avrupalı sürücülerin her yıl yaklaşık 7 milyar euro tasarruf edebileceği anlamına geldiğine dikkat çekti.