ASO Başkanı Seyit Ardıç, sanayicilere verimlilik çağrısında bulundu

Ankara Sanayi Odası (ASO) Temmuz ayı Meclis Toplantısı’nda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, yeni bir dönüşüme ihtiyacı olduğuna vurgu yaparak sanayicilere verimlilik çağrısında bulundu.

ASO Başkanı Seyit Ardıç, sanayicilere verimlilik çağrısında bulundu
SONER OKUR
  • Yayınlanma31 Temmuz 2024 14:16

Ankara Sanayi Odası (ASO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Celal Koloğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıda konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirerek sanayicilerin beklenti ve taleplerini aktardı.

Konuşmasına küresel ekonomik gelişmelerle başlayan Başkan Ardıç, dünya ekonomisinde enflasyonun son dönemde düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirterek “Özellikle gelişmiş ülkelerde enflasyondaki düşüş sinyalleri kuvvetlendiği ölçüde, faiz indirimleri de başlayacaktır” dedi.

“YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNDE GERİ KALDIK”

Son 20 yılda verilen 700 milyar dolara yakın cari açığın yaklaşık yüzde 52’sinin yüksek teknoloji ürün ticareti açığından kaynaklandığını söyleyen Ardıç “Sadece bu yıl Ocak-Mayıs döneminde yüksek teknolojili ürün açığımız 9,3 milyar dolar oldu ve cari açığın yarısından fazlası bundan kaynaklandı. Bu tablo, yüksek teknoloji üründe ne kadar geride kaldığımızı net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Ardıç, dünya genelinde yüzde 20 seviyesinde olan yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ihracatındaki payının Türkiye’de ise sadece yüzde 4 olduğunu dikkat çekerek “Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunda yüksek teknoloji ürünlerin payı yüzde 7’nin üzerine çıksa da ilk 10 firma içerisinde yüksek teknoloji yoğunluğuna sahip tek bir işletmemiz maalesef yok. 10 yıl önce en büyük 500 sanayi kuruluşunun yarattığı katma değerde orta-düşük ve orta-yüksek teknoloji yoğunluğunun payı yüzde 62 iken bugün bu oran yüzde 65. Yaratılan katma değerin üçte ikisi hala bu teknoloji üretim kollarından geliyor” dedi.

Ar-Ge yatırımı yapan şirket sayısının 2018’den bu yana yerinde saydığını vurgulayan Ardıç, öncelikle yapılması gerekenin sanayide topyekûn bir yapısal dönüşümle teknoloji düzeyini, yeni fikirleri, işbirliklerini ve verimliliği artırmak olduğunu söyledi.

“YENİ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACIMIZ VAR”

Zorlu sürecin içerisinden sadece faiz arttırarak ve vergileri çoğaltarak çıkılamayacağını söyleyen Ardıç, “Yeni bir dönüşüme ihtiyacımız var. Sanayi, ticaret, eğitim, hukuk, teknoloji politika ve uygulamalarında esnekliğe, değişikliklere ihtiyaç bulunmaktadır. Her bir alanın birbiriyle konuşacağı etkin program ve projelere her zamankinden daha fazla gereksinim duyduğumuz bir dönem olduğunu düşünüyorum” dedi.

“VERİMLİLİĞİ VE KATMA DEĞERİ ARTIRMAYA ODAKLANACAĞIZ”

Para politikasının da rasyonelleşmesiyle firma kâr marjlarının normalleşmeye başlayacağı bir döneme girildiğini belirten Ardıç, şöyle devam etti:

“Öz eleştiri de yapmamız gerekiyor; rekabetçiliği sadece kura bağlayan, verimliliği ihmal eden biz sanayicilerin bu döneme alışması kolay olmayacak. Ancak toplumun daha geniş kesimlerinin huzuru, refahı için fiyat istikrarı ve verimlilik artışı dışında seçenek kalmamıştır. Çalışanlarımız, mesai arkadaşlarımız düşük ücret ve hayat pahalılığından yakınırken; biz işverenler de yüksek ücret maliyetinden şikâyet ediyorsak, ortada bir verimlilik sorunu vardır. İşgücü, sermaye ve toplam faktör verimliliğini artıramayan ülkemizin ‘sürdürülebilir bir büyümeyi’ yakalaması oldukça zor görünmektedir.

Bugün artık teknoloji ile birlikte kullanılan yenilikçilik ve dijitalleşme kavramları ekonomik yaşamın en önemli öğeleri haline gelmiştir. Ekonomimizin dinamizmi ve aynı zamanda bel kemiği olan KOBİ’ler, yenilikçilik faaliyetleri ile birlikte verimliliklerini yükseltebilecektir. Sürdürülebilir bir yenilikçilik politikası için de şirketlerimizin kurumsallaşması şarttır. Türkiye, 15 yıldır çıkamadığı orta gelir tuzağından ancak teknoloji ve yenilikçilik hamleleriyle çıkabilecektir. Bunun için herkese görev düşmektedir. Devletimiz ilk önce kendi verimliliğini ve kaynak kullanımını gözden geçirecek, destek sistemini daha etkili sonuçlar almak üzere uygulayacak; biz sanayiciler de ne üretirsek üretelim verimliliği ve katma değeri artırmaya odaklanacağız.”