Büyümede ‘İtici Güç’ jeotermal

Dünyanın enerji ihtiyacını karşılamada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep her geçen gün artarken jeotermal enerji de sera gazı emisyonlarını azaltma ve sürdürülebilir gelecek için önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Türkiye jeotermal enerjide yaklaşık bin 700 MW’lık kurulu gücüyle Avrupa’da ilk sırada yer alırken dünyada ise dördüncü sırada konumlandı.

Büyümede ‘İtici Güç’ jeotermal
SONER OKUR
  • Yayınlanma30 Temmuz 2024 10:13
  • Güncelleme30 Temmuz 2024 10:14

KÜRESEL JEOTERMAL ENERJİ PİYASASI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Son yıllarda ülkeler, artan enerji ihtiyacını karşılamak ve iklim değişikliklerinin yıkıcı etkisini azaltmak için yenilenebilir kaynaklara yönelirken 2023’te küresel yenilenebilir enerji kapasitesi toplam enerji üretiminde tarihi bir rekora imza attı. IEA verilerine göre, 2023’te dünya yenilenebilir enerji kapasitesi yaklaşık olarak 450 GW’ın üzerinde bir artış gösterdi. Ülkelerin artan politika desteği ve proje finasmanı mekanizmalarını hayata geçirmesiyle birlikte jeotermal enerji sektöründe büyümenin artarak devam edeceği öngörülüyor.

TÜRKİYE JEOTERMAL ENERJİDE ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP

Türkiye’nin geçen yıl sonu itibarıyla jeotermal enerjideki kurulu gücü yaklaşık olarak 1.7 GW seviyesine ulaştı. Dünyada jeotermal enerji kurulu gücünde dördüncü sırada, Avrupa’da ilk sırada bulunan Türkiye, keşfi yapılmış 62 bin MW’lık potansiyeliyle yeni yatırımlara ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte 41 ilde 60 organize tarım bölgelerinin (OTB) yatırım süreci ise devam ediyor. Avrupa’da son 10 yılda jeotermalden elektrik üretimi yüzde 50’den fazla arttı.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ…