Bakan Kacır: Yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim kapasitemizi artıracağız

Bakan Kacır, hedefleriyle ilgili olarak X platformundan açıklamalarda bulundu.

Bakan Kacır: Yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim kapasitemizi artıracağız
SONER OKUR
  • Yayınlanma29 Temmuz 2024 22:08
  • Güncelleme29 Temmuz 2024 22:47

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında yenilenebilir enerji teknolojilerinde üretim kabiliyetini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakan Kacır “Güneş panellerinde kullanılan hücrelerin Türkiye’de üretimini artırarak mevcut kapasitemizi yıllık 15 gigawatta çıkaracağız. Güneş paneli üretiminde Avrupa liderliğimizi hücre üretimiyle pekiştireceğiz” dedi.

Kacır, HIT Güneş Çağrısı kapsamında toplam destek bütçesinin 2,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Ayrıca ingottan başlayan hücre üretimine yönelik yatırımların en az 5 gigawattlık üretim kapasitesi hedeflediğini belirtti.

Teknolojide rekabetçiliği artırmak için bir Ar-Ge merkezi kurulacağını ifade eden Kacır, X platformunda yaptığı paylaşımda “Yatırımcılara %20’ye varan hibe desteği, %60’a varan vergi teşviği, istihdam destekleri ve vergi muafiyetleri, 2030 yılına kadar üretilecek megawatt başına 8 bin dolar hibe ve yatırım yeri tahsisi ile finansman desteği” konularına da yer verdi.

Bakan Kacır, bu desteklerin Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki rekabetçiliğini artıracağını ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olduğunu vurguladı ve ayrıca HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı kapsamında Türkiye’de 65nm ve altı çip üretimini gerçekleştirmeyi amaçladıklarını açıkladı. Bakan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Sermaye katkısı ve hibe destekleri de içeren 5 milyar dolarlık kaynakla, otomotiv, beyaz eşya, elektronik, savunma ve havacılık gibi alanlarda ihtiyaç duyduğumuz çiplerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacağız.”

Kacır, küresel çip pazarının geçtiğimiz yıl 600 milyar doları aştığını belirtti ve yapay zekanın gelişimiyle hızla büyüyen bu alanda Türkiye’nin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak ve ihracat kabiliyeti geliştirecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı.