Türkiye UDY Stratejisi kapsamında yeşil dönüşüm alanında uygulanacak politika ve eylemler

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi (2024-2028) Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre, yeşil dönüşüm alanında uygulanacak politika ve eylemler belirlendi.

Türkiye UDY Stratejisi kapsamında yeşil dönüşüm alanında uygulanacak politika ve eylemler
SONER OKUR
  • Yayınlanma29 Temmuz 2024 13:30

Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Stratejisi (2024-2028) Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sibel ACAR / ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelge, küresel ekonomik coğrafyanın yeniden şekillendiği ve belirsizliklerin giderek arttığı bir dönemde Türkiye’nin ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşmak üzere ihtiyaç duyduğu nitelikli yatırımların ülkeye çekilmesini hızlandıracak bir yol haritası olarak tasarlandı. ​​​​​​​​​​​​​​​Stratejinin ihtiyaç duyulan nitelikli UDY’leri çekmesi bekleniyor.

“TÜRKİYE, ULUSLARARASI YATIRIMLAR VE YATIRIMCILAR İÇİN GÜVENLİ LİMAN OLMA VASFINI GÜÇLENDİRECEK”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından hazırlanan stratejiye yönelik değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, raporun 21 yıldır kesintisiz olarak yürütülen reform süreciyle ekonomide özel sektörün önünü açan, yatırımcı dostu bir iklim oluşturduğuna vurgu yaparak “Ülkemiz yeni dönemde de bu vasfını güçlendirerek sürdürecek ve uluslararası yatırımların tercih ettiği, büyüyüp geliştiği lider ekonomilerden biri olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Stratejisi’nin bu alandaki çalışmalara yön verecek ve nitelikli yatırımları ülkemize kazandıracak yol haritası olarak tasarlandığının altını çizen Erdoğan, “Yatırım ortamımızın tüm unsurlarına rehberlik edecek olan bu strateji belgesinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, başta Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olmak üzere emeği geçen tüm kamu kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, akademi ve özel sektör temsilcilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

İKLİM DOSTU YATIRIMLAR ‘NİTELİKLİ UDY’LER ARASINDA YER ALDI

Türkiye UDY Stratejisi (2024-2028) kapsamında Türkiye’nin uzun vadeli gelişim vizyonunda belirlenen ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşmasını destekleyecek yatırımlar ‘Nitelikli UDY’ olarak değerlendirilerek bu kapsamda, “İklim dostu yatırımlar, dijital yatırımlar, küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar, bilgi yoğun yatırımlar, nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar, katma değerli hizmet yatırımları, nitelikli finansal yatırımlar, bölgesel kalkınmayı destekleyen yatırımlar” olmak üzere 8 nitelikli UDY profili belirlendi.

Stratejide ortaya konan hedeflere ulaşmak için yatırım gündemini etkileyen küresel eğilimler ve uluslararası yatırımcıların yer seçim kriterleri göz önünde bulundurularak 6 temel politika alanı belirlendi.

Bu çerçevede, uygulanacak politika alanlarında; Yatırım Ortamı Rekabetçiliği, Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm, Küresel Tedarik Zinciri, Nitelikli İnsan Kaynağı ile İletişim ve Tanıtma temalarına odaklandı.

YEŞİL DÖNÜŞÜM ALANINDA UYGULANACAK POLİTİKA VE EYLEMLER

Bu kapsamda uygulanacak politika ve eylemler şu şekilde sıralandı:

• Yenilenebilir enerji üretiminin artırılması, iklim ve çevre dostu teknolojilerin yaygınlaştırılması ve yatırımcıların yeşil enerjiye erişiminin kolaylaştırılması sağlanacak.

• Hidrojen yakıt hücresi ve bileşenleri ile hidrojen temelli motorlara yönelik yatırım ve teknolojilerin geliştirilmesi çalışmaları yürütülecek.

• Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ek kapasitelerin kurulabilmesine imkan sağlayacak kanuni değişiklik ihtiyacı TBMM’ye sunulacak.

• Yerli aksam yükümlülüğü olan yeni Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihaleleri yapılacak, deniz üstü YEKA projeleri geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Bu kapsamda en az bir adet YEKA yarışması yapılarak en az bir adet deniz üstü rüzgâr santrali alanı belirlenecek.

• Yatırımlar (Yenilenebilir Enerji) için ayrılabilecek. Hazine arazileri ülkemizin uzun dönemli yatırım ihtiyaçları çerçevesinde çevresel ve sosyal etkiler ile lojistik gereksinimler dikkate alınarak bölgesel ve sektörel bazda belirlenecek. Bu kapsamda Lisanssız Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmak üzere Hazine arazileri ilana çıkarılacak.

• Nitelikli UDY projelerini çekmek amacıyla düşük emisyonlu ve dijital üretim teknikleriyle bütünleşik, çevre dostu politikalar hayata geçirilerek yeşil ve dijital dönüşüm için sektörel ihtiyaçlar belirlenerek gerekli yatırımlar teşvik edilecek.

• Enerji verimliliği ve tasarruf potansiyeli yüksek teknolojik yatırımların ülkemize çekilebilmesi için uygun yatırım ortamı sağlanarak enerji yoğun sektörler öncelikli olmak üzere rekabetçilik ve yerli üretim dikkate alınarak enerji verimliliği yatırımları desteklenecek.

• Türkiye’de yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ve ekosistemi güçlendirecek çalışmalar yürütülerek bu doğrultuda dış ticarette rekabetçiliğin korunarak daha ileriye taşınması için ulusal karbon fiyatlandırma mekanizmaları oluşturulacak, öncelikli olarak AB ile uyumlu bir Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) uygulamaya konulacak.

• Ekonomik faydanın yanı sıra sosyal ve çevresel fayda oluşturulmasına yönelik sosyal etki tahvilleri ve mavi bonolar gibi ‘etki yatırımı’ araçları geliştirilerek kullanımı yaygınlaştırılacak.