Doğuş Üniversitesi Yayınladı: Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Merkezi Yönetmeliği

Doğuş Üniversitesi, Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışma esaslarını belirleyen yönetmeliği Resmî Gazete’de yayımladı. Yönetmelik, merkezin amacı, faaliyet alanları, yönetim organları ve görevleri ile çalışma şekline dair usul ve esasları düzenliyor.

Doğuş Üniversitesi Yayınladı: Karbon Ayak İzi ve Sürdürülebilirlik Merkezi Yönetmeliği
SONER OKUR
  • Yayınlanma29 Temmuz 2024 09:03

Merkezin ana hedefi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşmayı desteklemek. Çevresel, sosyal ve yönetsel boyutlarda sürdürülebilirliği teşvik eden merkez, sanayi kesiminde yeşil dönüşümü ve sürdürülebilir üretimi ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele, karbon ayak izinin tespiti ve azaltılması ile ilgili çalışmalar yapmayı, yeşil finansman alanında araştırmalar gerçekleştirerek bu ürünlerin yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Merkez, üniversite-sanayi iş birliğini geliştirerek sürdürülebilirlik konularında akademik ve ekonomik çalışmalar yürütecek. Ayrıca, sanayi kesiminin sera gazı emisyonlarını ölçmek, raporlamak ve takip etmek, yeşil finansman konularında eğitimler vermek, iş dünyasının sürdürülebilirliğe adaptasyonunu hızlandırmak için danışmanlık hizmetleri sunmak ve kamu kurumları ile uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak sürdürülebilir kalkınmaya hizmet etmek de merkezin faaliyetleri arasında yer alıyor.

Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları Müdür, Yönetim Kurulu ve Danışma Kurulu’ndan oluşuyor. Müdür, üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllığına atanacak ve merkezin tüm faaliyetlerinden sorumlu olacak. Yönetim Kurulu, merkezin faaliyetlerini değerlendirmek ve kararlar almakla görevlendirilirken, Danışma Kurulu ise merkezin iş dünyası ile olan iletişimini güçlendirmeye yönelik önerilerde bulunacak.

Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Bu yönetmelik, 29 Temmuz 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik hükümlerini Doğuş Üniversitesi Rektörü yürütecek.