Slovakya’dan Kiev’e uyarı: ‘Drujba boru hattını açın’

Ukrayna’nın Drujba petrol boru hattı üzerinden Macaristan ve Slovakya’ya Rus petrolü tedarikini kesmesi sonrası harekete geçen Slovakya hükümeti, Ukrayna’nın bu sorunu çözmemesi halinde misilleme tedbirleri alacağını bildirdi.

Slovakya’dan Kiev’e uyarı: ‘Drujba boru hattını açın’
SONER OKUR
  • Yayınlanma25 Temmuz 2024 11:27

Slovakya Cumhurbaşkanı Peter Pellegrini, Ukrayna’nın Rusya’dan Slovakya’ya transit petrol tedarik sorununu çözmemesi durumunda misilleme tedbirleri uygulayacaklarını belirtti.

Pellegrini, “Ukrayna’nın Slovakya’ya karşı yaptıklarını çok ciddi bir mesele ve iyi ilişkilerimize çok nahoş bir müdahale olarak görüyoruz. Ukrayna’nın bu durumu en kısa zamanda düzelteceğine inancımız tamdır zira Slovakya egemen bir devlet olarak eninde sonunda bir tür misilleme önlemi almak zorunda kalacaktır. Bu, ne Ukrayna yönetimi ne de vatandaşlarının yararına olacaktır” dedi.

Daha önce Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da Rus enerji şirketi Lukoil’in Drujba petrol boru hattı üzerinden Macaristan’a petrol sevkiyatının Kiev yönetimi tarafından durdurulduğunu belirtmişti. Szijjarto, Kiev’in Drujba petrol boru hattı üzerinden Macaristan’a petrol tedariki sorunu çözülene kadar ülkesinin Avrupa Barış Fonu’ndan Ukrayna’ya 6,5 milyar avroluk silah yardımına onay vermeyeceğini de kaydetmişti.

Ukrayna, topraklarından geçen Rus Lukoil şirketine ait petrolü taşıyan Drujba petrol boru hattını bloke ederek petrolün Slovakya ve Macaristan’a ulaşmasını engelliyor. Slovakya Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna’nın kendi topraklarından geçişi durdurması nedeniyle ülkenin Lukoil’den petrol almayı durdurduğunu doğruladı ve Lukoil’in Ukrayna’da yaptırım listesine alındığını bildirdi.