‘Şırnak, ülkemizin petrol başkentine dönüşüyor’

Gabar Dağı’nda günlük petrol üretiminin 45 bin varili aştığını duyuran Bakan Bayraktar, yıl sonunda 100 bin varil hedeflerinin olduğunu ve Şırnak’ın, ülkemizin petrol başkentine dönüştüğünü açıkladı.

‘Şırnak, ülkemizin petrol başkentine dönüşüyor’
SONER OKUR
  • Yayınlanma17 Temmuz 2024 14:42

Enerji ve Tabii Bakan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir televizyon programında enerji gündemine dair soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunda enerjinin önemli bir yer tutuğunu belirten Bakan Bayraktar, 2053 yılında Türkiye’nin enerjide ve madenlerde net ihracatçı olma hedefi olduğunu söyledi.

“100 BİN VARİL BİZİM GÜNLÜK İHTİYACIMIZIN YÜZDE 10’U”

Gabar’da 41 kuyuda günlük 45 bin varili aşan bir üretime ulaştıklarını söyleyen Bayraktar, yıl sonunda 100 bin varili hedeflediklerini kaydetti. Bayraktar, Gabar’da 300 km yol yaptıklarını, 3 bin istihdam sağlandığını anlatarak “Şırnak, ülkemizin petrol başkentine dönüşüyor. O bölge düşünülenden daha büyük bir potansiyele sahip. 100 bin varil bizim günlük ihtiyacımızın yüzde 10’u. Bunun dışında günlük 15 bin varil Diyarbakır’da, 20 binin üzerinde Batman’da, 10 bin varilin üzerinde Adıyaman’da petrol üretiyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN PETROL VE DOĞAL GAZDA TOPLAM ÜRETİMİ 250 BİN VARİL”

Türkiye’nin yurt dışında petrol ve doğal gaz üretiminde ortaklıkları bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kuzey Irak’ta üç sahada ortaklığımız var. Azerbaycan’da Çıralı, Güneşli projesinde ortağız, petrol üretiyoruz. Onun dışında doğal gaz üretimi, Şah Deniz projesinde ortağız. Dolayısıyla bütün bunları bir araya getirirseniz, bugün itibariyle Türkiye’nin petrol ve doğal gazda yurt içi, yurt dışı toplam üretimi yaklaşık 250 bin varil” ifadelerini kullandı.