Yeşil sanayi, ısıtma sektöründe de ivme kazandırıyor

Sanayici, yeşil dönüşümü hızlandırmak ve rekabet gücünü artırmak için çözümü GES’de buluyor.

Yeşil sanayi, ısıtma sektöründe de ivme kazandırıyor
SONER OKUR
  • Yayınlanma11 Temmuz 2024 10:28

“Sanayici yüzünü güneşe döndü” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, enerji de yaşanan dönüşümün fabrikaların enerji sarfiyatında yüzde 40 ila yüzde 60 pay alan ısıtma sistemlerinin dönüşümünü de beraberinde getirdiğini açıkladı. Bu dönüşüm sayesinde elektrikli ısıtıcı pazarı son 3 yılda yüzde 35 büyüdü.

TEİAŞ’ın verilerine göre Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü haziran ayında 14.993 MW’a ulaştı. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre 2035’te Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücünün 52 bin 900 MW’a ulaşacağı tahmin ediliyor. Özellikle yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle ihracat yapan sanayicilerin gündeminde olan güneş enerjisi yatırımları, aynı zamanda elektrik maliyetlerinin azalması ve finansmana erişim açısından da kritik önem taşıyor.

Yeni regülasyonlar, sanayicilerin GES yatırımlarını destekliyor

Güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün iki katına kadar ek kurulum yapma izni veren yeni regülasyonlar da sanayicilerin bu alana yapacakları yatırımları destekliyor. Bu düzenleme, sanayicilere 500 megavat ve üzeri kapasitelerde lisanssız santral kurulum imkânı sunuyor. Güneş enerjisi santrali kurulumunda kullanılan malzemeler için katma değer vergisi (KDV) istisnası uygulanması da GES yatırımlarını cazip kılıyor.

“Sanayici yüzünü güneşe döndü”

“Enerji fiyatlarında yaşanan artış, yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle sanayici yüzünü güneşe döndü” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, enerjide yaşanan dönüşümün fabrikaların enerji sarfiyatında yüzde 40 ila yüzde 60 pay alan ısıtma sistemlerinin dönüşümünü de beraberinde getirdiğini açıkladı:

Elektrikli ısıtıcı pazarı son 3 yılda yüzde 35 büyüdü

“Sanayici, GES yatırımından maksimum fayda sağlayabilmek için ihtiyaç fazlası enerjiyi, fabrikasındaki mevcut sistemleri, elektrikle çalışan çevreci teknolojilerle yenileyerek değerlendiriyor. Fabrikaların enerji tüketiminde önemli bir pay alan ısıtma sistemleri de GES yatırımlarının ardından renovasyon kapsamında değerlendirilen konular arasında yer alıyor. Sanayiciler GES’den sağlanan elektriği değerlendirmek için çalışma prensibi açısından da geleneksel sistemlerden çok daha avantajlı olan elektrikli ısıtıcılara yöneliyor. Bu durum elektrikli ısıtıcı pazarının son 3 yılda yüzde 35 büyümesine katkı sağladı.

Ücretsiz keşif, projelendirme, kurulum ve devreye alma hizmeti sunuyor

Çukurova Isı olarak biz de bu geçiş sürecinde sanayicilere; ücretsiz keşif, projelendirme, kurulum ve devreye alma işlemlerini tek elden yani anahtar teslim olacak şekilde sunuyoruz. Kısacası hem ileri teknoloji elektrikli ısıtıcılarımız hem de güçlü mühendislik altyapımız ile sunduğumuz hizmetlerle sanayicileri destekliyoruz. Çünkü bu konu ciddi bir mühendislik çalışması gerektiriyor. Isıtıcının; yerini, kapasitesini ve özelliklerini doğru bir şekilde belirlemediğiniz takdirde konfor ve tasarruf kriterlerini sağlamanız mümkün olmuyor.”

Osman Ünlü, konuşmasında ayrıca elektrikli ısıtıcıların sahip olması gereken donanımsal özelliklere de dikkat çekti:

“Çukurova Isı olarak, dünya standartlarındaki elektrikli ısıtma teknolojilerimizin özgün reflektör tasarımı ve özel kasa imalatı ile ısıtmada verimliliği maksimize ederken enerji sarfiyatını da minimuma düşürüyoruz. Goldsun elektrikli ısıtıcılarımızdaki özel reflektör sayesinde ampulden çıkan ışınların tümünün cisimlere yansıtılmasını sağlayarak ısıtma verimini yüzde 28’lere varan oranlarda artırıyoruz.

Yüzde 40 daha verimli

Elektrikli ısıtıcılarda verimlilik denilince dikkat edilmesi gereken kriterlerden ilki ise ‘halojen lamba’ olmalı. Halojen lambaya sahip bir ısıtıcı, standart rezistanslı elektrikli cihazlara göre yüzde 40 daha verimli oluyor. Biz Çukurova Isı olarak, Goldsun elektrikli ısıtıcılarımızın sahip olduğu yüksek yoğunluklu halojen ampul ile ısıtmada yüzde 40 daha fazla verim sağlıyoruz.”dedi.