Deniz üstü rüzgara Yerli Aksam Yönetmeliği önerisi

Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED), Enerji Sanayicileri & İş İnsanları Derneği (ENSİA) ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ortak duyuru yayınladı.

Deniz üstü rüzgara Yerli Aksam Yönetmeliği önerisi
SONER OKUR
  • Yayınlanma24 Haziran 2024 14:14
  • Güncelleme24 Haziran 2024 14:16

Türkiye’de yerli sanayinin gelişiminde büyük rol oynayan “Yerli Aksam Yönetmeliği” ile Kara üstü rüzgar türbinleri ile ilgili detaylı bir teşvik mekanizması geliştirildi.

Denizüstü rüzgar türbinlerinin, temeller, geçiş parçaları, deniz altı kabloları ve kullanılan deniz taşıtları açısından kara üstü rüzgar türbinlerinden farklılıklarına dikkat çekildi.

Ortak duyuruda “Temel dizaynı, deniz derinliği ve jeolojisine göre değişiklik göstermektedir. Temelin yanında geçiş parçası (transition piece) olarak adlandırılan ve denize çakılan temel ile rüzgar türbin kulesi arasındaki bağlantıyı sağlayan mekanik aksam bulunmaktadır. Denizaltı kablolar, karada kullanılandan daha farklı bir yapıdadır. Bu ekipmanlar çoğunlukla tersanelerde üretilmektedir ve ülkemizdeki enerji sanayi sektörü ve tersaneler bu ekipmanların üretilmesi için yeterli tecrübeye sahiptir.

İlgili Yönetmelikte denizüstü rüzgar türbin temeli ve geçiş parçası veya kullanılan gemiler ile ilgili herhangi bir yerli aksam destek fiyatı tanımlaması (YADF) bulunmamaktadır. Önümüzdeki yıllarda Denizüstü RES projeleri ülkemizde de yatırıma geçirilecektir. En düşük maliyetli olan tek kazıklı (monopile) uygulamalarında türbin temelinin maliyeti, rüzgar türbini maliyetinin yarısını bulabilmektedir. Ayrıca farklı türbin temelleri için bu oran değişmektedir.

Farklı temel tipleri ve bunların inşası ve bakımı için gerekli deniz taşıtları da teşvik kapsamına eklenmelidir. Bu hususta özellikle uluslararası kaynakların araştırılıp, farklı oranlar belirlenmesinin doğru olacağı düşünülmektedir. Konu ile ilgili çalışmalara Derneklerimiz başlamıştır ve gerekli girişimler T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” denildi.