Yenilenebilir enerji dönüşümünde kısıt finansman

Son dönemde ülkeler, fosil yakıtlardan yeşil enerjiye geçiş hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam ederken, BM İklim Zirvesi COP28’de küresel yenilenebilir enerji hedeflerini 3 katına çıkarma taahhüdünde bulundular.

Yenilenebilir enerji dönüşümünde kısıt finansman
SONER OKUR
  • Yayınlanma11 Haziran 2024 17:04
  • Güncelleme11 Haziran 2024 17:33

Ülkeler, yeşil enerji konusunda ciddi oranda yatırım planı yaparken finansman kaynakları yetersiz kalıyor. 2016 yılından bu yana dünyada fosil yakıtlara ise 6.9 trilyon dolar finansman ayrıldı.

İklim krizi, küresel enerji arz güvenliği endişeleri, giderek artan elektrik ihtiyacı ve Küresel Kuzey-Küresel Güney çatışması gölgesinde ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz enerji üretme konusunda aksiyon almaya devam ediyor.

FOSİL YAKITLARDAN YEŞİL ENERJİYE GEÇİŞ

2023 yılında küresel yenilenebilir enerji yatırımları 495 milyar dolar seviyesine ulaştı. Öte yandan; 2016 Paris İklim Anlaşması’ndan bu zamana kadar dünyanın en büyük 60 özel bankası fosil yakıt finansmanına 6,9 trilyon dolar kaynak sağladı.

HESİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Rönesans Enerji Grup Başkanı Emre Hatem: ‘YEŞİL BANKA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE BİR KOORDİNASYON ÜSTLENEBİLİR’

Türkiye’nin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşabilmesi için Yeşil Banka’nın kurulması çok daha uygun olacaktır. Geçmişte hem Türkiye’de hem de dünyada örneklerini gördüğümüz üzere sadece bir konuya odaklanmış bir bankanın kurulması, yatırımcıların finansmana ulaşma konusundaki zorlukları daha çabuk aşması konusunda yardımcı olacaktır.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ…