Bakan Özhaseki Çevrefest’te konuştu: “Sıfır atık hareketi ile 127 milyon varil petrolden tasarruf edildi”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ÇEVREFEST’in açılışında konuşan Bakan Özhaseki, ‘Sıfır Atık’ hareketi ile 185 milyar TL ekonomik kazanç sağlanarak 127 milyon varil petrolden de tasarruf edildiğini belirtti.

Bakan Özhaseki Çevrefest’te konuştu: “Sıfır atık hareketi ile 127 milyon varil petrolden tasarruf edildi”
SONER OKUR
  • Yayınlanma11 Haziran 2024 14:02

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ÇEVREFEST, 6 -9 Haziran tarihleri arasında Ankara Başkent Millet Bahçesi’nde gerçekleştirildi.

Sibel Acar – Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu ‘2053 Net Sıfır Emisyon’ ve Yeşil Dönüşüm’ hedefleri doğrultusunda vatandaşlarda çevre farkındalığı oluşturmak amacıyla düzenlenen festival, çevre ve sıfır atık projeleriyle 7’den 70’e tüm katılımcılara yeni deneyimler sundu.

FESTİVAL TEMASI: ‘HEPİMİZİN BİR DÜNYASI VAR’

‘Hepimizin Bir Dünyası Var’ temasıyla düzenlenen ÇEVREFEST katılımcıları, atık malzemelerden yapılan giysilerden, çevre konulu kitapların ağırlıklı olduğu kitap fuarına, İklim Tüneli’nden Sıfır Atık temalı stantlara, atölye çalışmalarından insan ve çevre ilişkisine dair söyleşilere kadar birçok etkinliğe katıldı.

BAKAN ÖZHASEKİ’DEN YAŞANABİLİR DÜNYA VURGUSU

ÇEVREFEST’in açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın önemine vurgu yaptı.

Geçmişte çevreyi korumanın çok daha kolay olduğunu belirten Özhaseki, Sanayi Devrimi ile üretimin ve tüketimin artmasının sonucu olarak çokça kirletilen çevreyle karşı karşıya kalındığını ifade ederek bu durumun çevrenin dengesini bozduğunu vurguladı.

Özhaseki, atmosfer sıcaklığının 1,1 derece arttığını, bilim adamlarının öngörülerine göre, bunun 2 dereceyi bulması halinde gıda krizi ve göç olaylarının yaşanacağını, 3 dereceyi bulması halinde ise dünyanın yaşanamaz bir hal alacağını kaydetti.

Bakan Özhaseki, dünyanın herhangi bir yerinde gerçekleşen bir olayın ortak evimiz olan dünyayı kirlettiğine vurgu yaparak festivalin bu sebeple ‘Hepimizin Bir Dünyası Var’ temasıyla düzenlendiğine dikkati çekti.

“Dünyada olan biten her şeyden ‘bize ne’ diyemeyiz” ifadelerini kullanan Bakan Özhaseki; “Muson Asyası’nda meydana gelen bir atık da, Pasifik kıyılarında israf edilen su da, Kuzey Afrika’da karbon salınımıyla atmosferi kirleten bir ortam, birbirinden bağımsız değil ve ortak evimiz dünyayı kirletmeye devam ediyor” dedi.

Bakan Özhaseki, bugün en çok konuşan, en güçlü gözüken ülkelerin dünyayı kirletmeye devam ettiğine vurgu yaparak; “Bizim ülkemizin ciddi bir sorumluluğu olmamasına rağmen, çevrenin bize bir emanet olduğu düşüncesiyle hem kirletmemeye gayret ediyoruz hem de bir taraftan kalkınmamızı sağlıyoruz. Ana hedefimiz; kalkınmamızı sağlayacağız ama hiçbir şekilde çevreyi de kirletmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak, çevreyi koruma ve iklim değişikliğiyle mücadele etme noktasında stratejiler geliştirdiklerini ve kamusal farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Bakan Özhaseki, ÇEVREFEST’in amacının, iklim değişikliğiyle ortaya çıkan sıkıntılara karşı çevre bilinci oluşturabilmek olduğunu söyledi.

Belediyelere çevre noktasında maddi destek sağladıklarını belirten Özhaseki; “Atık su arıtma tesisleri 2002 başında tüm Türkiye’de sadece 145 iken bugün bu sayı tam 1213’e çıktı. Belediye nüfusunun da yüzde 90’dan fazlasının şu anda dışarıya verdikleri kirlilikleri atık su arıtma tesisine alıp temizleyerek dışarıya vermeye devam ediyoruz” ifadelerini kullanırken katı atık düzenli depolama tesis sayısının 15’ten 94’e çıktığını ve 1390 belediyeden 1248’inin bu tesise sahip olduğunu bildirdi.

“SIFIR ATIK HAREKETİ İLE 185 MİLYAR TL EKONOMİK KAZANÇ SAĞLADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık hareketine de dikkat çeken Bakan Özhaseki, Türkiye’de 7 yıldır Sıfır Atık hareketinin uygulandığını söyledi.

Bakan Özhaseki, ‘Sıfır Atık’, Türkiye’nin ortaya koymuş olduğu önemli bir marka olarak hepimizin iftar vesilesi oldu. 185 milyar TL ekonomik kazanç sağladık. 498 milyon ağacı kurtardık, 127 milyon varil petrolden tasarruf ettik” ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Özhaseki, inanç değerlerinde “emanet” diye bir kavram olduğunu vurgulayarak; “Zaman bize emanet. Mekan, eşya, bize emanet. Ömür, bize emanet. Çevre de bize emanet. Bu çevreyi kirletemeyiz. Bu çevre gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras olacak” dedi.

“DEPOZİTO YÖNETİM SİSTEMİ’NE GEÇİYORUZ”

Bakan Özhaseki, son olarak Türkiye’de Depozito Yönetim Sistemini de hayata geçireceklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece su içerken kullandığımız, basit içecek olarak elimize alıp, günde birkaç kez tüketip dışarıya attığımız o şişe, pet ve camların Türkiye’deki yıllık kullanım miktarını söylüyorum, 20 milyar adet. Bunlar tabiatta kolay kolay erimiyor. Her birisi bizim başımıza bela olarak bekliyor. Şimdi ‘Depozito Yönetim Sistemi’ne geçiyoruz. Yazılımını kendi yaptığımız Depozito Yönetim Sistemi ile insanların çöp olarak gördükleri her şişe ve atığın geri dönüşümünü telefonlarında hesaplarına yatmış olarak bulacaklar ve bu çöpler tabiata atılmamış olacak. Onları da toplamış olacağız.”

ÇEVREFEST’E HABİTAT İCRA DİREKTÖRÜ MAİMUNAH MOHD SHARİF DE KATILDI

BM önceki dönem Habitat İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif’in de katıldığı programda, Kum sanatı sanatçısı Veysel Çelik Demir de kumla hazırladığı gösterisini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Özhaseki ve beraberindeki heyet Çevre ve SıfırAtık çalışmalarının sergilendiği stantlarda çevre projelerini inceledi.

ÇEVREFEST’te yer alan ve ambalaj kutularının geri dönüşümünün sağlanmasına yardımcı olan depozito iade makinesi ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekti.

FESTİVALDEN KISA KISA…

ÇEVREFEST’le vatandaşlar çevre ve Sıfır Atık temalı birçok etkinlikte buluşurken stantlarıyla etkinlikte yer alan belediyelerin projeleri de dikkat çekti.

Düzce Belediyesi’nin hurdaya dönen araç parçalarından yapılan robot görünümlü maketleri ziyaretçilerin ilgisini çekerken Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin spor sevgisini kazandırmak ve sporu eğlenceli hale getirmek amacıyla kurduğu parkurda çocuklar eğlenceli vakit geçirdi.

39 BELEDİYE STANTINDA YER ALAN SIFIR ATIK ÇALIŞMALARI DİKKATİ ÇEKTİ

70 çevre standının bulunduğu etkinliklerde; çevre, Sıfır Atık ve yenilenebilir enerji projeleriyle öne çıkan 39 belediyenin stantlarında vatandaşlara bilgilendirmeler yapıldı.

Çevre kaynaklarının israf etmeden kullanılmasından, atıkların geri dönüştürülerek tekrar kazanılmasına kadar birçok aşamayı içinde barındıran ‘Sıfır Atık’ hareketine ilişkin çalışmalar festivalde ziyaretçilerle buluştu.

ATIKLARDAN ELDE EDİLEN ENERJİYLE YETİŞTİRİLEN ÇİÇEKLER VATANDAŞLARA DAĞITILDI

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin standında atıklardan üretilen elektrik enerjisi kullanılarak yetişen seradaki çiçekler vatandaşlara dağıtıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin standında ise atık tuvalet kağıdı rulolarının üzerine baykuş resimleri çizilmesiyle oluşturulan uygulamalar ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

GERİ DÖNÜŞEN ATIKLAR ÇOCUKLARA OYUNCAK OLDU

Erzurum Palandöken Belediyesi standında ise metallerin geri dönüştürülmesiyle yapılan pota şeklinde çöp kutusu yer aldı. Çocuklar bir taraftan geri dönüşüm kutularına atıklarını atarken; bir taraftan da görevliler tarafından onlara geri dönüşümden yapılan oyuncaklar hediye edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin standında ise çevre dostu çiftçi kart, denizlerin korunması ve temiz kalması için hayata geçirilen Elektronik Gemi Denetleme Sistemi (EGDS), çevreyi korumaya yönelik tarımsal destek projeleri tanıtıldı.

FİRMALAR, ÇEVRECİ TEKNOLOJİLERİNİ TANITTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan ve bir dünya markası haline gelen ‘Sıfır Atık’ hareketi etkinlikte büyük ilgi gördü.

Sıfır Atık belgesi alan üniversitelerin yanı sıra, belediyelerin iyi çevre uygulamalarını tanıttığı etkinliğe; 39 belediye, 15 özel sektör temsilcisi firma, 9 üniversite, Bakanlıklar ve sivil toplum kuruluşları da katıldı. Firmalar; akıllı şehir uygulamalarından geri dönüşüme, atık yönetiminden yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar faaliyette bulundukları alanlarla ilgili en yeni çevreci teknolojilerini, ÇEVREFEST’te tanıttı.

ÇOCUKLAR HAYALLERİNİ YAZDI

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından hazırlanan Hayal Duvarı’na ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün ‘Gökyüzüne Mesajım Var’ tahtalarına çocuklar büyük ilgi gösterdi. Çocuklar, gelecekte ne hayal ediyorlarsa, nasıl bir doğa ve çevre istiyorlarsa kâğıda döküp, duvara yapıştırdı.

ATIK MALZEMELERDEN TASARLANAN KIYAFETLER SERGİLENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı kreşte çocukların atıklardan yaptığı ürünler sergilenirken; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından sürdürülebilirlik anlayışıyla atık malzemelerden yapılan kıyafetler gelen ziyaretçilerin ilgisini çekti.

ÇEVRE DOSTU VE SIFIR ATIK UYUMLU ÇELİK KÖY EVİ

ÇEVREFEST’te, deprem bölgesinde hasar gören köy evlerinin yerine yapılacak olan ve yapımı devam eden 100 bin çelik köy evinin bir örneği de sergilendi. Çevre dostu, Sıfır Atık uyumlu çelik köy evi vatandaşların beğenisine sunuldu.