Birleşmiş Milletler heyetinden tüm dünyaya çağrı: “Sürdürülebilir geleceği birlikte tasarlayalım”

Güneş teknolojileri alanında dünyanın önde gelen entegre tesislerinden biri olan Kalyon PV (Kalyon Fotovoltaik Güneş Teknolojileri Fabrikası), 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Gençlik Danışma Kurulu (UN Habitat) Heyeti’ni Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden biri olan ve tamamı Kalyon PV’de üretilen güneş panelleriyle yapılan Kalyon Karapınar GES’te ağırladı.

Birleşmiş Milletler heyetinden tüm dünyaya çağrı: “Sürdürülebilir geleceği birlikte tasarlayalım”
SONER OKUR
  • Yayınlanma6 Haziran 2024 08:41

Kalyon PV’nin Ankara’da yüzde 100 Türk sermayeli ve yüzde 90’a varan yerlilik oranıyla ürettiği güneş panellerinin küçük bir tohumdan başlayıp Konya Karapınar’da devasa bir enerji üretim tesisine dönüşen başarı öyküsünden çok etkilenen BM Heyeti; Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek ekolojik dengenin korunmasına da katkıda bulunan bu iki tesisin sürdürülebilir enerji üretiminde de örnek bir model olduğunu belirtti.

Enerjide kendi kendine yeten bir Türkiye hedefi doğrultusunda çalışan Kalyon Holding’in Ankara’daki iştiraki Kalyon PV ve Konya Karapınar’da yer alan güneş enerjisi santrali Karapınar GES, Türkiye’nin giderek artan enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynuyor.  Kalyon PV’nin ürettiği güneş panelleri, çölleşmiş bir alan olan Karapınar’da kurulan güneş enerjisi santralinde kullanılarak doğaya yeniden hayat verirken, bu proje endemik bitkilerin yeşermesine ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesine de katkı sağlayarak sürdürülebilir bir geleceğin mimarı oluyor.

Tüm bu yeşil dönüşüm kapsamında; ilk kez 1972 yılında Birleşmiş Milletler’in düzenlediği Çevre Konferansı ile kutlanmaya başlanan ve o tarihten bu yana çevre bilincinin artmasına önemli katkılar sağlayan 5 Haziran Dünya Çevre Günü, bu sene Kalyon PV ev sahipliğinde, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı Gençlik Danışma Kurulu (UN Habitat) Heyeti’nin katılımı ile güneş teknolojileri üretiminde dünyanın önde gelen entegre tesislerinden biri olan Kalyon PV fabrikasında ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerjisi santrallerinden Kalyon Karapınar’da kutlandı. Birleşmiş Milletler UN Habitat Heyeti, “Otlatma Pilot Uygulaması” kapsamında geçen yıl 70 koyun ile başlatılan, bu yıl ise 1000 koyunun otlayabildiği proje sahasını da ziyaret etti.

Birleşmiş Milletler’in 3. Bölgelerarası Kentler Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen ‘Dünya Çevre Günü Gençlik Paneli 2024: Sürdürülebilir Geleceği Birlikte Tasarlamak’ etkinliğinde çevre sorunlarına gençlerin perspektifinden bakıldı. İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerine karşı atılacak adımlar, kirliliğin azaltılması, temiz enerjiye geçişin hızlandırılması, biyoçeşitlilik kaybının önüne geçmek için ekosistemlerin korunması ile restorasyonu konusunda yenilikçi projelerin ve politikaların desteklenmesi gerektiği gibi pek çok konunun masaya yatırıldığı panelde, gençlerin sürdürülebilir bir gelecek için nasıl aktif rol alabileceği üzerinde de duruldu.

Kalyon PV Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Kalyoncu Şeherli, Dünya Çevre Günü’nde BM ile günün önemine yakışan Karapınar GES’te düzenlenen bu panelin; gençlerin çevre sorunlarına dair duyarlılığını artırırken, onların bu alandaki çözüm önerilerini ve projelerini ortaya koymaları için önemli bir platform sağladığına dikkat çekti. Sürdürülebilir bir geleceğin inşasında gençlerin rolünün ne denli kıymetli olduğunu bir kez daha gördüklerini bildiren Kalyoncu Şeherli, “Kalyon PV’nin tam 2600 futbol sahası büyüklüğündeki çevre ve iklim dostu panellerimiz arasında BM heyetini ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kendileri ülke ülke dolaşarak daha temiz bir dünya tasarlamak adına farkındalık oluşturuyorlar. Kalyon PV olarak biz Karapınar’da bu dünyayı nasıl oluşturduğumuzu göstermiş olduk” diye konuştu.

“Karbon nötr güneş paneli üretimi” gerçekleştirme özelliğine sahip olacağız”

Temiz enerji üretimi ile karbon salınımını azaltma ve çevreyi koruma konusundaki kararlılıkları ile öne çıktıklarını belirten Kalyoncu Şeherli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kalyon PV olarak Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ulaşma hedefi ve “Sıfır Atık” ilkesi kapsamında tehlikesiz atıkların yüzde 100 geri dönüşümünü sağlıyoruz. Fabrikamızda çalışan kompresörlerin atık ısıları, aynı zamanda wafer ve ingot fabrikalarındaki filtre pres atık suları geri kazanılmaktadır. Burada ortalama 40 ton/saat su geri dönüştürülerek tasarruf sağlıyoruz. Akıllı fabrikamızda yıllık 45.000 m3 su geri kazandırıyoruz. Kalyon PV’nin çatısında yer alan yaklaşık 5 MW’lık çatı tipi güneş enerjisi santrali sayesinde üretimde kullanılan enerjinin önemli bir kısmını temiz enerjiden elde ediyoruz. Tükettiğimiz elektriği karşılamak için Şanlıurfa Viranşehir’de Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurmak için harekete geçtik. 2024 yılı sonuna kadar kurulumunu tamamlamayı planladığımız bu santral ile Kalyon PV’nin elektrik ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklarla karşılayarak, “karbon nötr güneş paneli üretimi” gerçekleştiren firma olma özelliğine sahip olacağız.”

Video konferans yolu ile panele katılan BM Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktör Vekili Michal Mlynar, Birleşmiş Milletler Habitat olarak çevresel ayak izini azaltmayı amaçladıklarını belirtirken, “Sıfır Atık projesini hayata geçirdikleri için Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bizi ağırladıkları için Kalyon PV’ye teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye ziyaretlerinin ilk ayağında, Çin dışında dünyanın ilk ve tek entegre tesisi olma özelliğini taşıyan ve Ankara’da 250 bin metrekarelik alanda dört fabrika ve bir Ar-Ge merkezinden oluşan Kalyon PV Fabrikasını ziyaret eden BM Heyeti, ikinci günde ise Konya’nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 20 milyon m²’lik alanda kurulan Kalyon Güneş Enerjisi Santrali’ni ziyaret ederek, bu devasa iki yapının teknolojik ve çevresel başarısına hayran kaldılar. Panelde BM adına konuşan BM Habitat Programı Yöneticisi Douglas Ragan, “Ziyaret ettiğimiz Kalyon PV Fabrikası, entegre üretim kapasitesi, ileri teknolojisi ve yüksek yerlilik oranının yanı sıra, Ar-Ge merkezinde gerçekleştirilen yenilikçi çalışmalarıyla bizi çok etkiledi. Karapınar Güneş Enerjisi Santrali ise çölleşmiş bir araziyi dev bir enerji üretim tesisine dönüştürerek sürdürülebilirlik ve çevre koruma alanında örnek teşkil eden bir proje. Türkiye’nin enerji sektöründeki potansiyelini bir kez daha gördük. Bu iki tesisteki ileri teknoloji ve mühendislik harikaları, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki iddiasını ve küresel ölçekteki başarısını gözler önüne seriyor. Kalyon Holding, bu projeleriyle sadece Türkiye için değil, tüm dünya için ilham verici bir rol üstleniyor” dedi.

“Karapınar GES yıllık 1,7 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçiyor”

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Dr. Murtaza Ata ise, 4 yıllık bir süreçte güneş enerjisinin verimini sanayiden tarıma hayatın her aşamasına taşıyarak küresel rekabette öncü bir rol üstlenir duruma geldiklerine dikkat çekerek, Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına yüzde 15 oranında artıran Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyüklükteki güneş enerji santralinden biri olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali hakkında bilgi verdi. Alanın kurulumunda kullanılan yaklaşık 3,5 milyon güneş panelinin Kalyon PV’de üretildiğine dikkat çeken Ata sözlerini ise şöyle tamamladı:

“Proje, 1.350 MWp kurulu gücüyle yılda 3 milyar kilovatsaat’e yakın elektrik üreterek 2 milyon nüfuslu bir şehrin elektriğe temiz bir şekilde ulaşmasını sağlıyor. Ayrıca ülkemizin güneş enerji santrali kurulu gücü proje ile birlikte yüzde 15 oranında büyürken yıllık 600 milyon dolar döviz ikâmesini karşılıyor. Karapınar GES yıllık yaklaşık 1,7 milyon ton karbon emisyonunu önlemektedir. Kalyon Enerji olarak biz de güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarımızla, 2025 yılı sonu hedefimiz 2.000 MW, 2030 yılı sonu hedefimiz, 5.000 MW kurulu güce ulaşmaktır. Yatırımlarımızda ekonomik, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik ön planda tutarken gelecek nesillere temiz, sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz.”

Daha yaşanabilir bir dünya, daha iyi bir geleceği bugünden inşa etmek için gençlerin katılım ve katkılarının önemine inandıklarını vurgulayan Kalyon Holding CEO’su Mustafa Koçar ise “Önemi her geçen yıl biraz daha iyi anlaşılan ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ vesilesiyle; Birleşmiş Milletler Habitat Gençlik Danışma Kurulu’nu, Kalyon PV ev sahipliğinde ülkemizde, Holdingimizin yenilenebilir enerji alanındaki gurur projesi Kalyon Karapınar GES’te ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kalyon Holding ailesi adına; dünyamızın geleceği için böylesine kritik bir süreçte, Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa bir şekilde, Konya Karapınar’dan tüm dünya gençliğine seslenmek ayrıca bir gurur kaynağı…” dedi.