Enerji Bakanlığı, “Enerjide Tam Bağımsız Türkiye” vizyonuyla bir yılda neler yaptıklarını paylaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, “Enerjide Tam Bağımsız Türkiye” vizyonuyla yer altı ve yer üstü kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için çalışmalara devam ediyor.

Enerji Bakanlığı, “Enerjide Tam Bağımsız Türkiye” vizyonuyla bir yılda neler yaptıklarını paylaştı
SONER OKUR
  • Yayınlanma5 Haziran 2024 14:43
  • Güncelleme5 Haziran 2024 17:13

28 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 3 Haziran 2023’te yeni kabine belli oldu. Alparslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görevlendirildi.

Enerji ve tabii kaynaklar alanında son bir yılda enerji talebini karşılamak amacıyla kaynak çeşitlendirilmesine gidildi. Enerjide ithalatı azaltmaya ve böylece enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik adımlar atıldı. Net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda rekabet gücünü arttıracak hamleler gerçekleştirildi.

Yeni Keşifler

Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde önemli bir rol oynayan Sakarya Gaz Sahası’nda üretime odaklı çalışmalar yürütüldü. Filyos’ta günlük doğal gaz üretimi 5,1 milyon metreküpü aştı. Böylece 2 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı Sakarya Gaz Sahası’nda karşılanabilecek duruma geldi. Yeni keşifler için Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyularında sondaj çalışmasına başladı.

Doğal Gaz Desteği

Karadeniz gazı işleme alındıktan sonra ilk ay ısınma dahil ücretsiz, bir yıl boyunca ise 25 metreküp ücretsiz olarak vatandaşın hizmetine sunuldu. Karadeniz gazıyla bir yıl boyunca toplamda 87 milyar liralık devlet desteğiyle doğal gaz bedeli vatandaşın faturasına yansımamış oldu.

Gabar’da Rekor

Petrolün merkez üssü haline gelen Şırnak Gabar bölgesinde üretimde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Açılan 37 kuyudan günlük 48 bin 380 varilin üzerinde petrol üretilmeye başlandı. Yıl sonuna kadar günlük 100 bin varil üretim hedefiyle çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Akkuyu’da Sona Doğru

Tam kapasite devreye girdiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu tek başına karşılaması öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci reaktörünün inşaatı yüzde 90 oranında tamamlandı. Reaktörde mekanik testler yapılmaya başlandı.

Doğal Gaz İhracı

Doğal gaz ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda Bulgaristan, Macaristan ve Romanya’ya gaz ihracatına başlandı. Böylelikle Türkiye ilk kez sınır komşusu olmayan iki Avrupa ülkesine doğal gaz ihraç etmiş oldu.

Nahçıvan’a Doğal Gaz

Iğdır-Nahçıvan doğal gaz hattının temeli atıldı. Kış aylarında tamamlanması planlanan hat, Nahçıvan’ın 500 milyon metreküplük yıllık doğal gaz ihtiyacını Türkiye üzerinden karşılayacak.

BOTAŞ ve ABD’li şirket ExxonMobil arasında uzun vadeli LNG ticaretine ilişkin mutabakata varıldı.

Azerbaycan ile İş Birliği

Azerbaycan ile doğal gaz alanında yeni bir iş birliği anlaşması imzalandı. Doğal gaz tedarik anlaşması, 2030 sonuna kadar uzatıldı. Türkmenistan gazının İran, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye ulaştırılması konusunda anlaşıldı. TANAP ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı’nın kapasitelerinin artırılması ve Avrupa ülkelerine daha fazla gaz iletilebilmesi için ortak çalışma kararı alındı.

Etkin Enerji Diplomasisi

Pek çok ülkeyle enerji ve madencilik alanındaki ilişkiler güçlendirildi. Cezayir, İran, Irak, Japonya, Venezuela, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti ile bu kapsamda önemli iş birlikleri tesis edildi.