‘Hedef: Sıfır Kaza ve Sıfır Sızıntı’

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell Türkiye’nin “Hedef Sıfır” yaklaşımıyla sürdürdüğü tüm operasyonlarını ve sosyal yatırım programlarını Enerji Petrol Gaz’a değerlendirdi.

‘Hedef: Sıfır Kaza ve Sıfır Sızıntı’
SONER OKUR
  • Yayınlanma28 Mayıs 2024 13:44

Shell Türkiye, yol emniyeti konusunda öncü bir rol üstlenmeyi hedefliyor. Bu kapsamda yol güvenliğinde sorumluluk üstlenen Shell Türkiye, tüm operasyonlarını “Hedef Sıfır” yaklaşımıyla sürdürdüğünü ve toplumda dönüşüm için sosyal yatırım programları yürüttüğünü açıkladı. Konuya dair sorularımızı Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem cevapladı.

“KÜRESEL BİR DENEYİME, BİLGİ BİRİKİMİNE VE UZMANLIĞA SAHİBİZ”

Shell Türkiye’nin yol emniyeti alanındaki vizyonu ve çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Shell olarak 70’in üzerinde ülkede, çok farklı ve zorlu yol koşulları altında hizmet veriyoruz. Bu anlamda küresel bir deneyime, bilgi birikimine ve uzmanlığa sahibiz.

100 yıldır sürdürdüğümüz Türkiye’deki operasyonlarımızda ise yılda 33 milyon km’ye yakın yol kat ediyoruz. Tüm faaliyetlerimizi hiçbir güvenlik ihlali ve kazaya sebebiyet vermeden gerçekleştirmeyi hedefliyor ve bu yaklaşımımızı “Hedef Sıfır” olarak adlandırıyoruz.

“Hedef Sıfır” vizyonuna ulaşmak amacıyla ölüm ve yaralanma gibi ciddi risk içeren kazaları önlemek için “Hayat Kurtaran Kurallarımız” bulunuyor. Bunlar arasında emniyet kemerinin takılması, belirtilen hız limitinin geçilmemesi gibi temel kurallar bulunduğu gibi sürücülerimizin dinlenmiş ve zinde olması gibi kişisel sağlığı önceliklendiren kurallar da bulunuyor. Bu kurallara sadece Shell çalışanlarının değil, aynı zamanda tüm tedarikçilerimizin de uyum gösterdiğinden emin oluyoruz. Nisan ayı itibarıyla 4.657 gündür bizim kendi kontrolümüzde yaralanmalı ya da ölümlü bir trafik kazamız yok. Herhangi bir kaza olmaması için de hayat kurtaran kurallara harfiyen uyuyoruz, uymaya da devam edeceğiz. Faaliyetlerimizin temelinde işimizi kazasız ve kimseye zarar vermeden yapmak yer alıyor.

Ayrıca biliyoruz ki yol emniyeti hiçbir zaman öğrenmenin bitmediği bir yolculuk. Defansif sürüş teknikleri eğitimi gibi çalışmalarla sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Tüm sürücülerimizin psikolojik ve fiziksel olarak iyi halde olmalarını çok önemsediğimiz için sadece sürücülere değil, akaryakıt ve LPG taşıyan sürücülerimizin ailelerine de eğitim sunuyoruz.

Eşzamanlı olarak operasyonlarımızda kabin için araç kameraları kullanarak hız aşımı, sürüş saatleri, ani frenleme ve ani kalkış gibi verileri uzunca bir süredir, sürücülerimizin davranışlarını iyileştirmek için yakından takip ediyoruz. Şimdi bunu bir adım daha ileriye taşıyarak, Shell Türkiye olarak Guardian ve Createch firmaları ile Körfez bölgesinde yüz tanıma teknolojisi üzerinden yorgunluk belirtilerini ve hatalı sürücü davranışlarını tespit etme çalışmalarına devam ediyoruz.

Bu alandaki çalışmalarımızın ise son derece kıymetli sonuçlarını almaktan mutluluk duyuyoruz. Yıllardır koruduğumuz ‘Sıfır Kaza’ başarımızı toplumumuz genelinde yaygınlaştırma hedefiyle bu alanda çalışmaya ve farkındalık yaratmaya devam ediyoruz.

“SON ALTI YILDA 246 BİNDEN FAZLA KİŞİYE ULAŞTIK”

Farkındalık odaklı çalışmalarınızdan da bahseder misiniz?

Yol emniyeti alanındaki birikim ve uzmanlığımızı toplumla paylaşmayı çok önemsiyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Yol Emniyeti Eylem 10 Yılı” programına destek sağlayarak yol emniyeti konusunda düzenlediğimiz eğitimlerle ve Trafikte Küçük Hata Yoktur programımızla birlikte son altı yılda 246 binden fazla kişiye ulaştık.

15 yıldır ise Shell Yol Emniyeti Konferansı’nı düzenleyerek hem vizyonumuzu hem de deneyimimizi paydaşlarımıza aktarmaya devam ediyoruz. Her yıl gerçekleştirdiğimiz bu konferanslarda Shell uzmanları ve farklı sektörlerden temsilciler bu alanda gelişimi güçlendirecek bilgi ve deneyim paylaşımında bulunuyor.

“YOL GÜVENLİĞİNE DAİR RİSKLERİN BERTARAF EDİLEBİLMESİ İNSAN ODAKLI DÖNÜŞÜMLE MÜMKÜN”

Shell Türkiye, çocukların bu alanda gelişimine katkı sağlamak amacıyla da programlar yürütüyor. Bu alanda gündeminizde neler var?

Yol Emniyeti ve Sıfır Kaza vizyonu bizim için hayatın vazgeçilmezi. Bunun sağlanabilmesi ve başta hepimizi derinden üzen kazalar olmak üzere yol güvenliği ve sağlığına dair risklerin bertaraf edilebilmesi ise insan odaklı bir dönüşümle mümkün.

Bu doğrultuda biz bu dönüşümü çocuklarımızla inşa etmeye odaklanıyoruz ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) Trafik Ateşböceği Öğrenim Birimi’nin işletme sponsoruyuz. Trafik Ateşböceği; ilköğretim çağı çocuklarının trafik bilgisi ve farkındalığını artırmak, trafik ile ilgili kavram, beceri ve tutumları kazanmalarını sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanmış bir program. Hedeflerimiz arasında çocukların trafik farkındalıklarını artırmak, yakın çevrelerindeki risk faktörlerinin farkına vararak güvenlik algılarını geliştirmek ve güvenli yaya elçileri haline gelmelerini sağlamak bulunuyor.

Trafik Ateşböceği Tır’ında alanında uzman TEGV çalışanları ve gönüllüleri tarafından 2-4 ve 5-6. Sınıf öğrencilerine trafik eğitimleri veriliyor. Uygulanan atölyelerde çocukların çevrelerindeki yetişkinleri de iş birliğine davet edebilecekleri “proje tabanlı öğrenme” metodolojisi kullanılıyor. Proje tabanlı öğrenme ile çocukların trafik konusunda karşılaştıkları zorluklara çözüm önerileri getirmelerini, projeyi uygulanabilir hale getirerek sorunun çözümünde yer almaları planlanıyor.

Shell Trafik Ateşböceği Tırı’nda bir yıl içinde 90 atölye düzenleniyor; her atölyeye 16 çocuk katılıyor. Böylece bir yıl içinde 1.500 ilköğretim öğrencisi, Shell Trafik Ateşböceği Tırı’nda direkt trafik konusunda eğitim alıyor.

Shell Trafik Ateşböceği Tırımız 6 Şubat depremlerinin yaşadığı dönemde Malatya’daydı ve o dönemde tırımızı depremzedelerin kullamına açtık. Çocukların sosyal ve duygusal iyileşmesine katkıda bulunan atölyelere ev sahipliği yaptık. Tırımız yakın zamanda Derince’ye geldi ve buradaki Kocaeli Derince Bekir Sıtkı Özer İlkokulu bahçesinde konumlandı.

Ayrıca ebeveyn, öğretmen, Trafik Müdürlüğü gibi ekosistemi geliştirebilecek tüm aktörlerin trafikte saygı, sorumluluklar ve yaya güvenliği algısı konusunda farkındalık geliştirmeleri ve bu konuda çocukları ile birlikte harekete geçmelerini sağlamak üzere de çalışıyoruz.