Akaryakıt sektöründe dijital çağ

Dijitalleşme, akaryakıt sektöründe operasyonel verimliliği artırırken, müşteri deneyimini iyileştiriyor ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynuyor.

Akaryakıt sektöründe dijital çağ
SONER OKUR
  • Yayınlanma27 Mayıs 2024 15:47
  • Güncelleme27 Mayıs 2024 15:51

Bu haberimizde, dijital teknolojilerin akaryakıt sektöründe nasıl devrim yarattığını ve gelecekteki potansiyelini araştırdık. Sektörümüzün değerli markaları da bu konudaki görüşlerini Enerji Petrol Gaz Gazetesi’yle paylaştı.

Dijitalleşmenin sunduğu fırsatları değerlendiren şirketlerin, sektörde liderlik konumlarını güçlendirerek uzun vadede başarılarını sürdürecekleri belirtiliyor. Sektörün birçok alanında hala devam eden dijitalleşme çalışmaları var. Lakin buna rağmen gelinen nokta oldukça parlak. Bu süreçleri, dönüşümün yaşandığı farklı alanları, sektörümüzün değerli markaları farklı bakış açılarıyla gazetemizin okuyucuları için yorumladı.

SEKTÖRÜN BİRÇOK ALANINDA DİJİTALLEŞME ÇALIŞMALARI HALA DEVAM EDİYOR

Dijitalleşme son yılların en önemli konusu. Hatta öyle ki dijitalleşmeye ayak uyduramayan şirketler sektörlerindeki varlıklarını devam ettiremez duruma geliyor. Bu durum birer perakende noktasına dönüşen ve tüketiciye her türlü imkanı sunan akaryakıt istasyonları için de geçerli. Lakin akaryakıt sektörü bu dönüşüme oldukça hızlı ayak uydurdu. Otomatik taşıt tanıma sistemlerinden, sadakat programlarına, tam otomatik ve akıllı tuvaletlerden, pompa yazarkasalara kadar her alanda tüketicinin hayatını kolaylaştıracak çözümler akaryakıt sektörüne entegre edildi.

DİJİTALLEŞME, AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE ÇEŞİTLİ AVANTAJLAR GETİRİYOR

Son yıllarda dijitalleşme, akaryakıt sektöründe büyük bir dönüşüm başlattı. Teknolojik yenilikler, operasyonel verimliliği artırmak, müşteri deneyimini iyileştirmek ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak amacıyla sektörde geniş çapta benimseniyor. Dijitalleşme, akaryakıt sektöründe çeşitli avantajlar getiriyor; operasyonel verimlilik, müşteri deneyimi, sürdürülebilirlik, rekabet avantajı, veri güvenliği ve şeffaflık, Blockchain teknolojisi ve gelişmiş siber güvenlik önlemleri… Bunlar veri güvenliğini artırarak tedarik zincirinde şeffaflık sağlıyor. Bu da müşterinin markaya olan güvenini artırıyor.

Token Finansal Teknolojiler Platform & Cihazlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halil Dikici: “Akaryakıt istasyonlarındaki teknolojik dönüşüme katkı sağlayacak bir çözüm ürettik”

Akaryakıt istasyonlarında bulunan mevcut pompa yazar kasaların yeni nesil pompa yazar kasalarla değiştirilmesini zorunlu kılan, 2021 yılında yayımlanan VUK 527 tebliği ile büyük bir dönüşüm başladı. Token olarak, bu tebliğ sonrasında çalışmalarımıza hız kazandırdık ve Mali sistemler ve Ödeme Sistemleri alanındaki uzun yıllara dayalı deneyimimiz sayesinde sektörde bu konuda onay süreçlerini tamamlayan ilk şirket olduk. Tebliğ doğrultusunda geliştirdiğimiz yeni nesil pompa yazar kasa ile yalnızca tebliğin gereklerini yerine getirmekle kalmadık, akaryakıt istasyonlarındaki teknolojik dönüşüme de katkı sağlayacak bir çözüm ürettik.

Beko 1000 TR yeni nesil pompa yazar kasa ve entegre POS Beko 400 TR ile hem dışarıda hem market içinde ödeme için iki farklı ürünümüzle çözüm sunuyoruz. Tebliğin yayımlandığı zamandan bugüne kadar bakarsak, Beko 1000 TR ile şu an bu dönüşümün öncüsü olduğumuzu söyleyebiliriz. 81 ilde 23 bin cihazımızın kurulumu tamamlandı ve hala yayılımımıza devam ediyoruz.

Türkiye’nin lider ödeme sistemleri platform sağlayıcısı olarak, bugün 850 binden fazla cihaz ve günlük 8.5 milyon işlem hacmi ile yalnızca akaryakıt sektörüne değil, tüm sektörler özelinde KOBİ’lere son teknolojileri sunmak için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Akaryakıt sektörü için bahsettiğimiz ürünlere ek olarak farklı yazılım çözümleri de planlarımız arasında.

“YENİ NESİL POMPA YAZAR KASALARA İLİŞKİN DÜZENLEME, İSTASYON SAHİPLERİNİN KONTROLÜNÜ DE OLDUKÇA KOLAYLAŞTIRIYOR”

Yeni nesil pompa yazar kasaların eski nesillere göre en büyük farkı, artık tüm satış işlemlerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanmasını sağlayacak altyapıya sahip olmaları. Bu sayede, sektörde oldukça sık yaşanan kaçak ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmiş oluyor. Bu düzenleme, istasyon sahiplerinin kontrolünü de oldukça kolaylaştırıyor.

“DIŞARIDA ÖDEME SEÇENEĞİ SAYESİNDE HEM MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ARTIYOR HEM DE İSTASYONDAKİ YOĞUNLUK ÖNLENMİŞ OLUYOR”

Token olarak, geliştirdiğimiz Beko 1000 TR yeni nesil pompa yazar kasa ile yarattığımız fark, entegre POS’u sayesinde, müşterilerden araçlarının yanında kredi kartı ile ödeme yapabilme imkanı sunuyor olmamız. Müşterilere markete girmeye gerek kalmadan araçlarının yanında ödeme imkânı sunan Beko 1000 TR, bu özelliği ile bebek veya evcil hayvanı ile seyahat eden veya herhangi bir sebeple arabasının yanından ayrılmak istemeyen araç sahipleri için oldukça pratik bir çözüm sunuyor. Dışarıda ödeme seçeneği sayesinde hem müşteri memnuniyeti artıyor hem de istasyondaki yoğunluk önlenmiş oluyor.

Beko 1000 TR üzerinde sunduğumuz ödeme çözümü yanında, market içinde kullanım için Beko 400 TR ödeme terminali çözümünü de sunuyoruz. Beko 1000 TR Pompa yazar kasalar ile market içinde bulunan Beko 400 TR entegre olarak çalışıyor. Market içinde Beko 400 TR kullanan bir akaryakıt istasyonunda aracın plaka bilgisi, yakıt miktarı ve tutarı otomatik olarak cihaz ekranında görülüyor. Bu sayede hem yanlış giriş ile hatalı işlem önlenmiş oluyor hem de satış işlemleri hızlanarak uzun kuyrukların önüne geçilmiş oluyor.

Beko 1000 TR aynı zamanda donanım olarak da oldukça üst segment bir cihaz. Şık alüminyum dış kasası ile -30 / +55 derece arası ısılarda çalışabilen Beko 1000 TR’nin, her türlü yağış ve darbelere karşı dayanıklılığı IP54 ve IK08 sertifikaları ile de tescilli. 7 inç geniş renkli dokunmatik ekranı, yardımcı tuşları ve kullanıcı dostu arayüzü ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Ayrıca, tüm pompalar ve EPDK lisanslı otomasyon sistemleri ile uyumlu çalışıyor.

Cihazlarımızın donanım ve arayüz olarak avantajlarının yanı sıra, Token olarak satış sonrası süreç yönetimimize büyük önem veriyor ve özen gösteriyoruz. Türkiye’nin herbir köşesinde yer alan Arçelik & Beko yetkili servisleri ile birlikte alanında uzman TORA ekibi ile verdiğimiz montaj hizmeti, 7/24 Çağrı Merkezi desteği ve 2 yıl garantisine ek olarak, talep edilmesi durumunda +2 yıl ek garanti hizmeti imkanı bize müşteri memnuniyeti olarak geri dönüyor. Tüm bunlara ek olarak yazılım odaklı konularda uzaktan bağlantı ile anlık çözüm üretebiliyoruz ve akaryakıt istasyonlarındaki operasyonun sekteye uğramasını minimuma indiriyoruz.

“GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NIN ENTEGRE ÇALIŞMAYA GEÇMEK İÇİN VERECEĞİ TARİHİ BEKLİYORUZ”

VUK 527 ile başlayan ve bu sene itibarıyla nererdeyse tamamlanan bu değişim süreci, akaryakıt istasyınlarında büyük bir dönüşümü başlattı. Ancak yalnızca tebliğ gereklilikleri ile sınırlı kaldığı takdirde, dijital dönüşümün tam anlamıyla sağlanamayacağını görüyoruz. Bu nedenle akaryakıt istasyonlarındaki market, oto yıkama gibi birbirinden ayrı yürüyen süreçlerin entegre edildiği bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Bu sayede istasyonların tüm süreçlerini tek bir ara yüzden görebildiği ve yönetebildiği yapının sağlanabileceğini düşünüyorum. Token olarak bu çerçevede çalışmalarımıza başladık. Yazılım ekiplerimiz tarafından geliştirilen TokenX yazılımı ile hedefimiz akaryakıt istasyonlarına tüm işlerini tek ekrandan yönetme kolaylığı sağlamak.

Ödeme tarafında tam otomatize bir sistemin oluşturulması için ise, market içerisindeki EFT-POS cihazının pompa yazar kasalarla entegre bir şekilde çalıştırılması gerekiyor. Bahsettiğimiz gibi bu çözümü şu anda akaryakıt istasyonlarına sağlıyoruz. Böylece, hem Beko 1000 TR üzerindeki ödeme modülü hem de market içindeki Beko 400 TR üzerinden yapılan ödemeler kayıt altına alınabiliyor. İstasyonlardaki dijitalleşme ve bu sayede sunulacak hizmetler için bu bütünlük çok önemli. Bu kapsamda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın entegre çalışmaya geçmek için vereceği tarihi bekliyoruz.

“YENİ NESİL POMPA YAZAR KASALAR İLE ARTIK MÜŞTERİLER MARKETE GİRMEDEN ÖDEMELERİNİ ARAÇLARININ YANINDA YAPABİLİYORLAR”

Bahsettiğimiz bu dönüşümle gelen yeni imkanlar sayesinde artık müşteriler çok daha fazla konfor arayışında ve bunun hızla artacağını söyleyebiliriz. Entegre POS’a sahip olan yeni nesil pompa yazar kasalar ile artık müşteriler markete girmeden ödemelerini araçlarının yanında yapabiliyorlar. Bu imkan ne kadar geniş kitlelerce bilinmeye başlanırsa, bu uygulamaya talebin o kadar artacağını öngörüyoruz. Bu talep doğrultusunda akaryakıt dağıtım şirketleri üzerinden bu uygulamanın daha da yaygınlaştırılması için aksiyonları yakında göreceğimizi düşünüyorum.

“SEKTÖRÜN DİNAMİKLERİNİ VE İHTİYACINI ANLAMAK, DOĞRU ÇÖZÜMÜ SUNABİLMEK ADINA ÇOK ÖNEMLİ”

VUK 527 tebliği yayımlandıktan sonra pazara sunduğumuz yeni nesil pompa yazar kasa Beko 1000 TR ile hedefimiz hızlı bir yaygınlık sağlamaktı. Bu kapsamda, Beko 1000 TR’nin ilk kurulumlarını 2022 yılında Türkiye’nin akaryakıt ile madeni yağlar sektörlerinin lideri Petrol Ofisi ile gerçekleştirdik. Sektörün diğer önde gelen akaryakıt dağıtım şirketleri ile de çeşitli işbirlikleri geliştirdik; BP ve Opet acenta istasyonlarının tamamı bu dönüşümde Beko 1000 TR ile yer aldı.

Değişimin hızlı bir şekilde devam edebilmesi için pompa ve otomasyonlarla entegrasyon oldukça büyük önem taşıyor. Token olarak pazara sunduğumuz Beko 1000 TR, EPDK lisanslı tüm pompa ve otomasyonlarla entegre bir şekilde çalışıyor. Bu da, daha çok istasyonun kolaylıkla yeni nesil cihaza ulaşabilmesi için olanacak sağlıyor ve dönüşümü hızlandırıyor.

“AKARYAKIT İSTASYONLARININ DIŞINDA SEKTÖRE YÖN VEREN TEMSİLCİLERLE BU DEĞİŞİMİN BAŞINDAN BERİ YAKIN İLETİŞİM HALİNDEYİZ”

Son olarak, sektörün dinamiklerini ve ihtiyacını anlamanın, doğru çözümü sunabilmek adına çok önemli olduğunun altını çizmek isterim. Bu kapsamda akaryakıt istasyonlarının dışında sektöre yön veren temsilcilerden Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) ile Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) ile bu değişim sürecinin başından beri yakın iletişim halindeyiz.

Önümüzdeki dönemde mevcut işbirliklerimizi kuvvetlendirerek sektörün hizmetine sunmak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

Tekser Akaryakıt Genel Müdür Yardımcısı Anıl Altun: “Teknolojik altyapımızı tamamladık ve gerekli TSE belgemizi temin ettik”

Tekser akaryakıt olarak, sektörün ihtiyaç duyduğu veya yasal regülasyonların getirdiği her türlü yeniliği gerek üretim kabiliyetimiz gerekse yurt dışı tedarik ile müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz.

Son dönemde buhar geri dönüşüm sistemleri ile ilgili teknolojik altyapımızı tamamladık ve gerekli TSE belgemizi temin ettik. Yine aynı şekilde yurt dışından temin ettiğimiz tüm ürünlerimizde uluslararası belge standardımızı her ürün için koruyoruz.

“TEKSER OLARAK TÜM HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM VE SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTAYIZ”

Şu an için buhar geri dönüşüm sistemi talebi yavaş olsa da Tekser Akaryakıt olarak tüm hazırlıklarımız tamam ve sektörün ihtiyaçlarını karşılamaktayız.

Yine ek olarak akaryakıt satışına yönelik olmayan tesislerin (bankacılıktelekomünikasyon-hastane gibi veri merkezleri, şantiye, maden, havaalanları, fabrikalar vb. tesislerin) pompa otomasyon, taşıt tanıma sistemi, tank ve merkezi takip otomasyon ihtiyaçlarını kendi yazılımımız ile karşılıyoruz.

Yine aynı şekilde endüstriyel alanda ihtiyaç duyulan jeneratör besleme, kaçak algılama sistemi, otomasyon, PLC ve Scada çözümleri sağlıyoruz. Son dönemde buhar geri dönüşüm sistemi ve Tekser otomasyon sistemi için yaptığımız arge çalışmaları neticesinde belgelerimizi yurt içi ve yurt dışı olarak tamamladık ve müşterilerimizin kullanımına sunduk.

“YENİ NESİL ÖKC CİHAZLARIN DAHA MODERN, DAHA HIZLI VE DAHA VERİMLİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazların daha modern, daha hızlı ve daha verimli olduğunu görüyoruz ve hem devletimize hem de kullanıcılara daha faydalı sonuçlar sunacağını öngörüyoruz.

“MÜŞTERİLERİMİZE İHTİYAÇ DUYDUKLARI HER ALANDA DESTEK OLUYORUZ”

Bu konudaki en büyük engelin ekonomik konjonktür ve artan maliyetler olduğunu düşünüyoruz. Akaryakıt istasyonlarının artan maliyetlerinin, müşterilerimizi ekonomik olarak zorladığına bizzat şahit oluyoruz. Artan bu maliyetler karşısında yenilikçi çözümler sunmak tüm taraflar için durumu zorlaştırıyor. Biz Tekser Akaryakıt olarak müşterilerimize uygun fiyatlı ve hızlı teknik servis çözümlerimiz ile ihtiyaç duydukları her alanda destek oluyoruz.

“YENİ GELİŞTİRİLEN ÜRÜNLERDEN BEKLEDİĞİMİZ OLUMLU NOKTALAR ÇEVRECİLİK VE EKONOMİK VERİMLİLİKLE İLGİLİ”

Yeni geliştirilen ürünlerin ve sistemlerin bizlere sağlamasını beklediğimiz olumlu noktalar çevrecilik ve ekonomik verimlilikle ilgilidir. Avrupa Birliği’nin normları ile birlikte buhar geri dönüşüm sistemlerinin daha temiz bir çevre için faydalı olacağını düşünüyoruz. Yine aynı şekilde yeni nesil yazar kasaların kullanıcılar nezdinde zaman ve pratiklik kazandıracağını, akaryakıt istasyonları nezdinde orta vadede bu konudaki maliyetlerini düşüreceğini ve vergi açısından da verimlilik sağlayacağını düşünüyoruz.

“TEKSER AKARYAKIT OLARAK SEKTÖRÜMÜZDEKİ PEK ÇOK OYUNCU İLE SÜREKLİ İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”

Tekser akaryakıt olarak sektörümüzdeki pek çok oyuncu ile sürekli iş birliği içerisindeyiz. Geliştirilmekte olan tüm sistemler ve ürünler üzerine sürekli fikir alışverişinde bulunmakta ve yine aynı şekilde kurucu üyesi olduğumuz ALDED vasıtasıyla kurumlarla görüşmekteyiz. Bunlara ek olarak bazı ürünler üzerine de partnerlik yaptığımız firmalar elbette ki mevcuttur.