Genel Başkan Okumuş: “Bayinin bekleyecek dermanı kalmadı, bıçak kemiğe dayandı”

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, bayilerin gündemindeki sorunların çözümü için yoğun ziyaretlerde bulundu.

Genel Başkan Okumuş: “Bayinin bekleyecek dermanı kalmadı, bıçak kemiğe dayandı”
SONER OKUR
  • Yayınlanma14 Mayıs 2024 19:29
  • Güncelleme14 Mayıs 2024 19:31

Cumhurbaşkanlığı ile başlayan ziyaret trafiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı, EPDK ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile devam etti.

Kar payları, kredi kartı komisyonları, maliyetin altındaki fiyatlarla yapılan satışlar, haksız rekabet, nakliye ücretleri, teminat uygulaması konuları başta olmak üzere bayilerin acil çözüm bekleyen sorunlarını ilgili kurum ve kuruluşlara aktaran Genel Başkan İmran Okumuş yaptığı ziyaretler sonrasında şu açıklamayı yaptı:

“Bayiler büyük bir ekonomik çıkmazın içinde, varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bir yandan kar payının yetersizliği, öte yandan yüksek kredi kartı komisyonları nedeniyle karımıza ortak olan bankalar, bizlere karın dışında ayrıca ödenmediği için cebimizden giden nakliye ücretleri, bankalara %6 komisyon ödeyerek almaya çalıştığımız teminat mektupları gibi bir an evvel çözülmesi gereken sorunlarımız var.

Ayrıca İstanbul Avrupa yakasındaki bayilerin tavsiye fiyat nedeniyle yaşadıkları mağduriyet dayanılmaz boyutlara ulaştı.

Bayinin bekleyecek dermanı kalmadı. Bıçak kemiğe dayandı. Bayinin içinde bulunduğu ekonomik durumu somut olarak ortaya koymak amacıyla PÜİS olarak bir çalışma yaptık. Yurdumuzun çeşitli illerinde günde 10 bin litre satış yapan istasyonların gelir ve giderlerini tablo haline getirerek yetkililere ilettik. Bu tablolarla günde 10 bin litre satan bayilerin zarar ettiğini ortaya koyarak, satış hacmi daha düşük olan bayilerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını çok net şekilde rakamlarla kendilerine izah ettik. Yetkililerin bize hak vermesi ve sorunlarımızın çözümü konusunda sıcak yaklaşımları bizi umutlandırdı. Bu sorunlar çözülene kadar, sonuç alıncaya kadar çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz.”