‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan enerji sektörü tedbirleri

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından dün açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne göre, Kamu bina ve tesislerinde enerji verimliğini artıran uygulamalar geliştirilerek yenilenebilir enerji kaynaklarından daha çok faydalanılması hedeflendi.

‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan enerji sektörü tedbirleri
SONER OKUR
  • Yayınlanma14 Mayıs 2024 10:03
  • Güncelleme14 Mayıs 2024 10:34

‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin paylaşıldığı basın toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi.

Sibel Acar – Ankara

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasında programa ilişkin genel çerçeveyi çizerken; Bakan Şimşek ise program çerçevesinde alınan tedbirleri açıkladı.

KAMU TÜKETİM VE YATIRIM HARCAMALARINDA VERİMLİLİK VURGUSU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hazırlanan çalışmayla ilgili yaptığı değerlendirmede yaklaşık 65 yıldır ülkemizde tasarruf genelgeleri ile kamu harcamalarında kontrol sağlamaya yönelik çalışmaların yapıldığını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı hükumetler döneminde ise değişik zamanlarda on adet genelgenin yürürlüğe konduğunu belirtti.

Son dönemlerde yaşanan gelişmelerin bu alanda daha geniş bir çerçevede ve daha güçlü adımlar atma ihtiyacını ortaya çıkardığını belirten Yılmaz, tasarruf ve verimli kaynak kullanımı konusunda yapılan güncellemede iki önemli gelişmenin etkili olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili detayları aktaran Yılmaz; “Birincisi geçen yıl yaşadığımız tarihimizin en büyük deprem afetinin yaralarını süratle sarma ihtiyacımız, ikincisi pandemi sonrası tüm dünyanın gündemi haline gelen enflasyon ile ülkemizin kararlı bir şekilde mücadele etme iradesidir. Bugün sunduğumuz paket tek başına değil, bütüncül bir çerçevede ortaya koyduğumuz, birbirini destekler mahiyette diğer paketler ile birlikte anlam ifade etmektedir. Kamuda tasarruf programımız ile sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda kamu tüketim ve yatırım harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Kamu hizmetlerini aksatmadan, güncel ihtiyaçlara odaklanıp önceliklendirme yaparak, yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanmak suretiyle birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kamunun tasarruf yapması ve verimliliği artırması daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, makro tasarruf oranımızın artmasına ve daha az cari açığa yol açacaktır. Talep yönlü katkısının yanı sıra, bitme aşamasına yakın projelere, sulama ve rekabet gücünü artırıcı altyapılara yoğunlaşan kamu yatırımları arz yönlü artışla da enflasyon ile mücadelemizi güçlendirici etkide bulunacaktır.  Orta vadeli programınızın enflasyonu düşürmeye yönelik politikalarının yıllık bazda belirgin sonuçlarını bu yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız.”

YEŞİL DÖNÜŞÜM ÖNCELİKLİ ALAN OLARAK BELİRLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı konuşmada, önceliklerinin hayat pahalılığını gidermek ve enflasyonu tek hanelere indirmek olduğunu ifade ederek sürdürülebilir yüksek büyümeye giden yolun fiyat istikrarından geçtiğine vurgu yaptı.

Enflasyonla mücadelede para, maliye ve gelirler politikalarını uyum içinde yürüttüklerinin altını çizen Bakan Şimşek; “Bugün açıklanan ve yakın zamanda maliye politikasında atacağımız ilave adımlarla, dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağız. ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ni bu perspektifle hazırladık” ifadelerini kullandı.

Şimşek, kamu harcama kontrol ve kesintileriyle tasarruflun artırıldığını belirterek bütçedeki yatırım ödeneklerini gıda, tarım, yeşil ve dijital dönüşüm gibi öncelikli alanlara yönlendireceklerini belirtti.

TASARRUF TEDBİRLERİNİN İZLENMESİ VE TAKİBİ

Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığının ‘Tasarruf Tedbirleri Bilgi Sistemi ve Kamu Filo Yönetim Sistemleri’ ile süreci takip edeceğini bildirdi.

KAMUDA TASARRUF VE VERİMLİLİK PAKETİ: ENERJİ SEKTÖRÜ TEDBİRLERİ

Paket 8 başlık altında toplandı. Bu başlıklar taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevler, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ve diğer cari harcamalar oldu.

‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde yer alan enerji sektörü tedbirleri şu şekilde açıklandı:

Kamuda tasarruf – Taşıtlar

Taşıt alanında ilk olarak Kamu Filo Yönetim Sistemiyle; kamuda taşıt sayısı ve kullanım standartlarını belirlenerek etkinliği artırılacak. Bu sistem; taşıt edinim, kullanım ve tasfiye süreçlerini bütüncül bir anlayışla yönetmeyi sağlayacak.
Plaka bazlı olarak, taşıt envanterini ve harcamalar takip edilecek. Böylece; taşıtların yaşı, kilometresi ve yıllık kullanımı izlenerek verimli kullanım sağlanacak.
Ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç yeni araç satın alma ve kiralama 3 yıl süreyle durduruldu. Mevcut kiralık taşıt sözleşmeleri de izin alınmadan yenilenmeyecek.
Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını çok sıkı kurallara ve izne tabi tutulacak. Ayrıca, kanunla izin verilenler hariç yabancı menşeili araç kullanımı da yasaklanacak.
İhtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecek. Bunun için Özelleştirme İdaresini görevlendirilecek.
Son olarak, savunma ve güvenlik hariç, toplu taşıma olan yerlerde, kamuda personel servisi hizmeti sonlandırılacak.

Kamuda tasarruf – Enerji ve atık yönetimi

Sokak ve cadde ışıklandırmasında LED dönüşümü hızlandırılacak.
Kamu bina ve tesislerinde enerji verimliğini artıran uygulamalar geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılacak.
Ekonomik değeri olan atıkların, bedeli karşılığında her yıl değerlendirilmesi zorunlu hale getirilecek.

Kamu yatırımları

Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidilerek yatırım ödeneklerinde yapılan yüzde 15’lik kesinti öncelikli alanlara kanalize edilecek.

Bu kapsamda şu projeler önceliklendirilecek:

Fiziki ilerlemesi yüzde 75’in üzerinde olan yatırım projeleri,
Deprem riski nedeniyle gerekli olan yatırım projeleri,
Kahramanmaraş ve Hatay depremleri sonrasında planlanan projeleri,
Tarımsal sulama başta olmak üzere gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projeleri.