Yenilenebilir enerjinin sosyal ve ekonomik faydaları anlatıldı

İstanbul Politikalar Merkezi ve IASS COBENEFITS işbirliği ile “Yenilenebilir Enerjinin Sosyal ve Ekonomik Faydaları” başlığıyla bir konferans düzenlendi.

14. Türk-Alman Çevre Yürütme Komitesi’nin destek kararı sonucunda Türkiye için dört öncelikli yan fayda (co-benefits) alanları yenilenebilir enerjinin istihdam, endüstriyel gelişim, inovasyon ve dış ticaret, enerji arz güvenliği ve hava kalitesi üzerine etkileri olarak belirlendi. Bu etkilerin niceliksel olarak belirlenmesi için Kasım 2018’den beri İPM koordinasyonunda COBENEFITS araştırmaları yürütülüyor. Bu kapsamda “Yenilenebilir Enerjinin Sosyal ve Ekonomik Faydaları” başlığıyla bugün bir konferans gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmalarını Dr. Ümit Şahin ve Dr. Sebastian Helgenberger yaptı. Dr. Ümit Şahin konuşmasında enerji dönüşümünün sosyal ve ekonomik acıdan faydalarının verilerle yapılması gerektiğini ifade etti.

Dr. Sebastian Helgenberger ise enerji dönüşümünün değiştiğini ve yaşamımıza doğrudan etkisi olduğunu söyleyerek, “Enerji dönüşümü denildiğinde akla iki tane soru geliyor. Enerji dönüşümü hakikatten mümkün mü? Mümkünse nasıl sağlayacağız? Enerji dönüşümünü hızlandırmak ve kolaylaştırmak her iki sorunun da cevabını verecektir” dedi.

SHURA Direktörü Dr. Değer Saygın, ise yenilenebilir enerjinin her ülkenin yatırım yaptığı bir sektör olduğunu belirterek “Bunun yanında verimlilik var. Ama maalesef enerji verimliliğinde biraz düşüş var. Güneş ve rüzgar hızla artıyor. Dengeleme sorunlarını aşmak için de alt yapı ve depolama sistemleri yapılıyor. Enerji dönüşümünün Türkiye’de başladığı gibi devam etmesi için fosilden yenilenebilire kaymamız gerekiyor” dedi.

İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkisinden de bahseden Saygın insanların yüzde 80’inin hava kirliliğinden yaşamını yitirdiğini söyledi.

Makina Mühendisi Dr. Kemal Gani Bayraktar ise yenilenebilir enerji hemen olmuyor. Ar-ge, alt yapı, mevzuatlar gerekir. Bunların da hepsi aslında bir inovasyondur. Fotovoltaik kurulumlar son zamanlarda termal kurulumların önüne geçti. Bu değişimi etkileyen unsurlardan bir tanesi de mevzuatlar oldu” dedi. Bayraktar, “Doğru bir binada doğru bir çatı kurulumu ile Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadan dolayı bütün bir kışı geçirebilirsiniz” diye konuştu.

‘Türkiye’de CO-BENEFİTS Araştırmaları’ başlıklı oturumda Bengisu Özenç, endüstriyel gelişimi inovasyon olanakları ve istihdam, Dr. Saeed Teimourzadeh Enerji arz güvenliği, Prof. Nadim Copty Hava kirliliği üzerine konuştular.

Bilkent üniversitesinde Bengisu Özenç, değer zincirinde yenilenebilir enerjinin ne olduğunu anlattıkları bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Dr. Saeed Teimourzadeh, “Türkiye doğal gaza çok bağımlı bir halde. Fosil yakıtlara ihtiyacın ise azalacağını görüyoruz. Yenilenebilirin tüm bölge kapsamında katkısı olacaktır. Teknolojiyle birlikte fiyatlar azalıyor. 2018’den 2028’e geldiğimizde enerji maliyet seviyesi azalacak” dedi.

Prof. Nadim Copty ise konuşmasında, “Hava kirliliği çok büyük problem. Bu yüzden 7 milyon kişi hava kirliliğinden erkenden ölüyor. Hava kirliliği solunum sıkıntıları ve kansere sebep oluyor. Çoğu fosil yakıt yakımından kaynaklanıyor. O zaman yenilenebilir enerjiye odaklanırsak hava kirliliğini azaltabiliriz” diye konuştu.