Ak Parti, yenilenebilir enerji, kanun teklifi

“Yenilenebilir enerji” eğitimi millileşiyor

Türkiye’nin ilk ve tek “Yenilenebilir Enerji Akademisi” İzmir’de faaliyete geçiyor. Eğitim kampüsünde, bakım ve onarım teknisyenleri yetiştirilecek; bu hizmetler için yurtdışına ödenen yüz milyon dolarları aşan bakım ve onarım bütçeleri ülke ekonomisinde değerlendirilecek.

Fosil enerji kaynaklarının tükenebilir olması, bu kaynaklarla enerji üretiminin bazı bölgelerde yoğunlaşması ve tüketimindeki karbon salımının çevreye verdiği zararlar, dünyayı yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltiyor. Özellikle rüzgar ve güneş, temiz ve doğa dostu enerji kaynakları olarak öne çıkıyor. Bu sonsuz kaynakların değerini fark eden ve enerji yatırımlarını bu alternatif tesislere yönlendiren ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.

Geleceğin vazgeçilmez enerji kaynaklarının kullanıldığı çevre dostu tesislerde, iş gücü ile yıllık bakım ve onarım hizmetleri için ciddi bütçeler tahsis ediliyor. Bu bütçelerin ülke içinde kalmasını hedefleyen REAC (Renewable Energy Academy – Yenilenebilir Enerji Akademisi), alanında, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın önde gelen kuruluşları ile ortaklaşa olarak, Türkiye’nin ilk ve tek “Yenilenebilir Enerji Akademisi”ni hayata geçiriyor.

Türkiye’den dünyaya

REAC’ın 2018 yılında açmayı planladığı ilk eğitim kampüsü İzmir’de yer alacak. Bu kampüste yüzde 100 yerli insan gücü eğitilerek nitelikli  bakım ve onarım personeli yetiştirilecek.

Yenilenebilir Enerji Akademisi’nde, dünya üzerinde   12 ülkedeki 29 konumda faaliyet göstermekte olan ve Avrupa rüzgar enerji santrali eğitim standartlarını belirleyen Almanya merkezli BZEE (BZEE Academy) ile ABD’nin Iowa eyaletinde bulunan Iowa Lakes Community College’in ortaklığında, çeşitli eğitim programları uygulanacak.

Akademi’de, Amerikan Rüzgar Enerjisi Birliği AWEA (American Wind Energy Association) onaylı ilk ve en kapsamlı rüzgar enerjisi eğitimleri verilecek. Uluslararası standartlardaki genel sertifika programlarının yanı sıra, özel ve talebe bağlı eğitim programlarının da sunulacağı bu eğitimlerle rüzgar, güneş ve hidroelektrik sahalarında çalışacak teknisyenler yetiştirilecek. Almanya ve ABD’den onaylı sertifikaları alarak mezun olacak teknisyenler, hem Türkiye’de hem de dünyanın çeşitli ülkelerinde çalışma imkanına kavuşacak.

Türkiye için çoklu kazanç

Yenilenebilir Enerji Akademisi sayesinde, Türkiye de yüz milyonlarca dolarlık bütçeleri ulusal ekonominin içerisinde değerlendirmenin yanı sıra, nitelikli bakım ve onarım personeli yetiştiren bir eğitim merkezi olacak; birçok ülkeye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa başta olmak üzere, bir çok ülkeye iş gücü ihraç eder hale gelebilecek