‘YEKA’lar Türkiye için önemli bir çözüm’

 8’inci Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve YEKA’lar konu başlıklı bir oturum düzenlendi.

 

8’inci Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve YEKA’lar oturumu düzenlendi. EPDK Elektrik Piyasası Dairesi Başkanı Hacı Ali Ulutaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma; GÜRİŞ İş Geliştirme Direktörü Cem Özkök, KALYON Enerji Grubu Başkanı Dr. Murtaza Ata ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can konuşmacı olarak katıldı.

 

“YENİLENEBİLİR ENRJİDE YOĞUN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

 

Oturumda konuşan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can, “Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği konusunda yoğun çalışmalar yapıyoruz. 2015 yılından bu yana yenilenebilir enerji, konvansiyonel enerji ile başa baş bir noktada gidiyor. 2017’nin ilk 8 ay itibarıyla her yüz yatırımından 64 MW’ı yenilenebilir enerji yatırımları olarak gerçekleşti. Santral sayımız yenilenebilir enerji ile birlikte artıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının yoğunlukta olduğu bir dönemdeyiz. Yerli ve yenilenebilir mottosuyla politikalarımızın ana sütunlarını belirledik. YEKA yeni bir iş modeli olarak bir ivme sağlama modeli olarak ortaya konuldu. 2000 MW civarında projenin rüzgarda ilerlemediğini görüyoruz.  Jeotermalde 1000 MW’ı geçtik. 2002’den 2017’ye 36 bin MW’lık bir yenilenebilir enerji kurulu gücüne ulaştık. Yenilenebilir enerji atlaslarımızı güncelliyoruz. Yeni bir REPA çalışmamız gündemde. Yatırımcıların daha sağlam ve güncel ilk bilgiler. Yenilenebilir sektörünün gelişiminde bir yatırımın süreci 5 ila 7 yıl bulabiliyor. AB ortalaması 3 ila 5 yıl. Bürokratik engellerin azaltılması noktasında birtakım faaliyetler yürüyor. Bakanlığımızın son dönemlerde çok önemli konu başlıklarında çalışmaları var.  Son derece koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Alınan dersleri hızlı bir şekilde süreçlere dahil etmemiz gerekiyor. Süreçler çok hızlı ilerlemiyor. Biyokütlede önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradaki süreçleri olgunlaştıracağız” açıklamasında bulundu.

 

“YEKA TÜRKİYE’NİN ENERJİ HİKAYESİNDE DÖNÜM NOKTASI OLDU”

 

Oturumda konuşan KALYON Enerji Grubu Başkanı Dr. Murtaza Ata, “YEKA Projesi Türkiye’nin enerji hikayesinde önemli bir dönüm noktası oldu. Başta Sayın Bakanımız ve ekibini bu konuda kutlamak isterim. Bunun tarihi bir dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Güneş, fosil kaynaklara dayalı enerji yoksunu olan ülkenin potansiyeli haline geldi. Güneşte Koreli ortağımızla birlikte teknoloji seçimini biraz update ettik. Yüzde 21 verimli panel üreteceğiz. Tek eksende güneşi takip eden bir kurulum yapacağız. Gerek YEKA ile ilgili kanun ve yönetmeliklerde hepsi var. Türkiye’deki kamu ihalelerinde alım garantili özelleştirmelerde biz deneyimliyiz.  Güneşteki gelişmeler öngörülerin ötesinde hızlı gerçekleşecek. Finansal sorunlar çözülürse 2030’a kadar 15- 20 bin MW yatırım yapılmasının önünde bir engel görmüyorum. Türkiye’ye çok ciddi bir finansmanın akacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

“YEKA TÜRKİYE İÇİN DOĞRU BİR ÇÖZÜM”

 

GÜRİŞ İş Geliştirme Koordinatörü Cem Özkök, “Biz YEKA’yı destekliyoruz. YEKA’nın Türkiye için doğru bir çözüm olduğuna inanıyoruz. YEKA’nın bir programa bağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Dünyada devletler yatırımcıların peşinden koşuyor. 2023 yılında güneş 5 bin MW olarak öngörülüyor. Bu Türkiye için çok küçük bir rakam. Çatı Yönetmeliğini bekliyoruz. Türkiye’de boş kamu arazilerinin üzerine GES yapılabilir. Güneşte lisanslı projeler yürümüyor. Çünkü teşvikler kalktı. Türkiye’de yatırımcı olmak çok zor. Güneş yatırımcısı programın belli olmasını istiyor. 2800-3000 MW rüzgar kapasitesi duruyor.  5000 MW ihale yapılamıyor. Biz Türkiye’yi seviyoruz. 2023 hedeflerini tutturmak istiyoruz. Bu konuda sizlerden yardım bekliyoruz” dedi.