“Yatırımların doğru yönlendirilmesi için desteğe hazırız”

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, Enerji Erişimi, Karbon Emisyonları ve Şehirlerdeki Yerel Kirlilik konularında önemli mesajlar paylaştı.

 

Sabancı Üniversitesi IICEC Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Dr. Fatih Birol, 18 Nisan 2018’de Birleşmiş Milletler’e Üye Ülkelere Yüksek Düzeyli Brifing toplantısına katıldı. Birleşmiş Milletler’in bir araya getirdiği 50 organizasyon tarafından hazırlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 7 (SKH7) ve diğer SKH’ler arasındaki ilişkiler “Politika Özetleri Raporu” lansmanı da BM Genel Kurulu’nda gerçekleşen toplantıda yapıldı. Bu toplantı SKH7’nin 2030’a doğru enerji konusundaki ilerlemesini gözden geçiren ilk kritik kilometre taşı niteliğinde.

 

Konuşmasına bütün ülkelerin enerji açısından birbirine bağlı olduğunu belirterek başlayan Dr. Birol şunları söyledi: “2000 senesinde yine BM binasında 1.6 milyar insanın enerjiye erişimi olmadığını belirtmiştik. Bugün bu sayı 1 milyara düştü. Bu gerçekten çok büyük bir başarıdır. Çin ve Hindistan bu problemi çözdü. Yine de hedeflerimizden çok uzağız. Şimdi ise Sahraaltı ülkelere odaklanmalıyız. Bu coğrafyada her 3 kişiden 2’sinin elektriğe erişimi yok. 2030 yılında dünyada hala 600 milyondan fazla insanın elektriği olmayacak”

 

Konuşmasına emisyon konusuyla devam eden Dr. Fatih Birol “Karbon emisyonlarını düşürmeden iklim değişikliği problemini çözmemiz mümkün görünmüyor” dedi. Üçüncü bir konu başlığı olarak ise şehirlerdeki yerel kirliliğe değinen Dr. Birol, dünyadaki birçok şehirde, kullanılmakta olan enerji türünden dolayı, nefes almakta zorlanıldığının altını çizdi.

 

Doğru Seçenekler Yanlış Seçeneklerden Daha Az Maliyetli

Dr. Fatih Birol konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Bu üç konuda, UEA’nın Sürdürülebilir Kalkınma Senaryosu olarak isimlendirdiği bir yol haritası var. Bu yol haritası 3 önemli hedefe ulaşmak için enerji dünyasının neler yapması gerektiğini ele alıyor. Kesinlikle sürdürülebilir bir yönde ilerlemiyoruz fakat doğru seçenekler yanlış seçeneklerden daha az maliyetli. Dünyadaki gayri safi hasılanın sadece %0.3’ü ile gökyüzünü yeniden maviye çevirebiliriz. UEA yatırımların doğru yönlendirilmesi konusunda destek sağlamaktan memnuniyet duyacaktır.”

 

Toplantı sonrasında Dr. Fatih Birol, BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed ile bir görüşme gerçekleştirdi ve dünyanın kritik çevre sorunlarının üstesinden gelmek için enerji erişiminin nasıl genişletileceğini ele aldı. Dr. Birol “Bu küresel gündemi desteklemek için Uluslararası Enerji Ajansı’nın yardım ve uzmanlığını sağlamayı dört gözle bekliyorum” dedi.