‘Türkiye’yi güneş enerjisi alanında odak pazar olarak tanımlıyoruz’

Panasonic Eco Solution Türkiye İş Geliştirme ve Güneş Enerjisi Sistemleri İş Birimi Satış Sorumlusu Anıl Akci Green Power’ın sorularını yanıtladı.

Panasonic’in dört ana şirketinden biri olan Panasonic Eco Solution’ın İş Geliştirme ve Güneş Enerjisi Sistemleri İş Birimi Satış Sorumlusu Anıl Akci ile Türkiye’deki faaliyetlerini konuştuk. Gazetemizin sorularını yanıtlayan Akci, “Güneş enerjisindeki çözümlerimiz, Türkiye pazarı için sadece güneş panelleri ile sınırlı durumda. Türkiye’deki pazarın gelişmesi ile pazara uygun olarak ihtiyaç duyulan ürünleri piyasaya sunacağız” dedi.

Panasonic’in güneş enerjisi alanındaki çalışmaları hakkında bizleri kısaca bilgilendirebilir misiniz?

Panasonic firması 1918 yılında kurulmuş, dünyanın önde gelen global firmalarından biridir. Toplamda dört ana şirket altında kurulu 469 şirket ile yaklaşık 65 milyar dolar satış hacmine sahip olan, aynı zamanda 2018 yılında 100. yılını kutlayacak bir firmadır. Panasonic güneş panellerimizin de ürün gamında bulunduğu bu dört ana şirketten biri olan Panasonic Eco Solution firması, 2014 yılında VİKO firmasını satın aldıktan sonra bu grubun ürünlerini Türkiye pazarına sunmaya başladık.

Güneş enerjisindeki çözümlerimiz, Türkiye pazarı için sadece güneş panelleri ile sınırlı durumda. Japonya’da hem evirici alanında hem de Li-Ion piller ile enerjiyi depolama konusunda da çözümler sunuyoruz. Türkiye’deki pazarın gelişmesi ile pazara uygun olarak ihtiyaç duyulan ürünleri piyasaya sunacağız.

“Panasonıc HIT panellerimiz yüzde 27-32 daha fazla enerji üretiyor”

Panasonic güneş panellerini rakiplerinden ayıran özellikleri nelerdir?

Panasonic, mono kristal hücrelerin yüksek verimliliğinin üzerine amorf silikon kaplama teknolojisi ile güneş panellerinin yüksek sıcaklık ve gölgelenme etkilerine karşı göstermiş olduğu maksimum direnç özelliklerini ekleyerek bulunduğu fotovoltaik sektörünün en verimli güneş panellerini üretmektedir. Bu şekilde, Panasonic mono kristal silikon plakadan ve amorf silikon tabakalardan meydana gelen benzersiz bir silikon HIT yapısı sunar. Bu kombinasyon ile birim alanda konvansiyonel sistemlere göre yüzde 27 ile yüzde 32 arasında daha fazla enerji üretebiliyorsunuz.

Panasonic güneş panelleri, en yüksek verimliliğe sahip ürün olduğundan beraberinde birçok avantajı da getiriyor. En büyük avantajımız, elbette kurulum yapılacak alandan ötürü yeterli enerji üretim kapasitesine ulaşamayan yatırımcılar için en iyi çözümü sunmaktır. Ürünümüz konvansiyonel poly diye adlandırılan piyasadaki panellere göre yüzde 20 ile yüzde 25 arasında değişebilen oranda daha az yer kaplamaktadır. Bu sayede hem sistem maliyeti düşmekte hem de çatı üzerine binen yük azalmaktadır. Tabii ki çatı güçlendirmesi yapmak zorunda kalan müşteriler için bu, maliyetlerde büyük avantaj sağlayan bir özelliktir. Aynı birim alan referans alındığında poly panellere göre Panasonic HIT panellerimiz yüzde 27-32 daha fazla enerji üretmektedir.

Bilindiği üzere çoğunlukla enerji tesisleri sıcaklıktan kötü şekilde etkilendiğinden, sıcaklık karşısındaki dayanımımız yatırımcılara aynı alanda ekstra yüzde 12’ye kadar daha fazla üretim olanağı sağlamaktadır. Ayrıca çıkış gücündeki pozitif tolerans değerimiz, minimum sıfır ve maksimum yüzde 10 olup, bunu çıkış gücü garantimiz ile her teslimatımızda veriyoruz. 15 yıl fiziki ürün garantimizin yanı sıra bu yıl global basında duyurduğumuz ve yeni bir dünya rekoru olan -%0.258 sıcaklık katsayısına sahip ürünlerimizi yatırımcılara sunuyoruz. Bu, hem sektördeki en köklü ve Ar-Ge çalışmalarına en çok yatırım yapan firmalardan biri olmamızdan hem de kaliteye verdiğimiz önemden gelmektedir. Küçük bir örnek vermek gerekirse hatalı ürün nedeniyle garanti kapsamında değişiklik yaptığımız ürün adedi, otomotiv sektöründeki hava yastığı değişim oranından bile daha düşük diyebiliriz.

Mevcut teknolojinizi geliştirmek adına Ar-Ge anlamında neler yapıyorsunuz?

2016 yılında esnek perovskit güneş pillerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Solliance Ar-Ge projesinin endüstriyel ortağı haline gelip Solliance Hollanda üretim tesisinde ve Belçika’da IMEC laboratuvarındaki çalışmalara desteğimizi duyurmuştuk. Mevcutta satışını yaptığımız yüksek verimli, -0.258%/0C sıcaklık katsayılı ve uzun dönemli kullanılabilecek kaliteye sahip Panasonic HIT ürünlerimizin geliştirme çalışmaları da devam ediyor.

“Konut çatı pazarı, Türkiye’de yeni yeni gelişmesini beklediğimiz bir pazar”

Güneş enerjisinin önündeki bulutların dağılması ile hedeflerinizde nasıl bir değişiklik oldu?

Japonya’da, güneş panelleri pazarında yüzde 20’nin üzerinde pazar payımızla birinci sıradayız. Türkiye, gelişmekte olan pazarlar arasında bizim için önemli yere sahip olan iki pazardan biri. Bu sebeple Panasonic Eco Solutions Grubu, Türkiye ve Hindistan’ı güneş enerjisi alanında odak pazarlar olarak tanımlıyor. Dışarıya bağlı olan enerji ihtiyacı, Türkiye’nin enerji üzerindeki politikaları ve pazarın bu konudaki durumu bize bu pazara girmek için yeterli motivasyonu sağladı. Bu nedenle gelecek planlamamızı ‘Out of Japan’ yani Japonya dışı pazarlar üzerine kurduk. Türkiye’de HIT teknolojisine sahip güneş panellerimizin satışına 2015 yılında başladık. Ayrıca mevcutta üretimini yaptığımız akıllı ev sistemlerimiz, sayaç ve uzaktan okuma sistemleri tarafında Türkiye’de üretim ve satışını yaptığımız ürünlerimiz var. Böylelikle müşterilerimize enerji üretim, ölçüm ve yönetim ile ilgili çözümlerimizi sunuyoruz. Özellikle kalite, ileriye dönük getiri, performans ve verimlilik konularında hassasiyeti olan yatırımcılar önceliğimizi oluşturuyor.

Konut çatı pazarı, Türkiye’de yeni yeni gelişmesini beklediğimiz bir pazar. Japonya’daki her ürünü dışarıya açmak için farklı çalışmalarımız var. Her bölgenin kendi standartları bulunuyor. “Panasonic’in mevcut ürünlerini Türkiye’ye adapte edebilir miyiz?” ya da “Var olan ürünlerin yanına Türkiye’den ne ekleyebiliriz?” sorularına karşılık olarak yürüttüğümüz pek çok proje var. “A Better Life, A Better World” yani “Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi Bir Dünya” yaklaşımını desteklemek için, yeni ürünlerin lansmanı konusunda adım adım ilerliyoruz.”

‘Pazar daha ulaşılabilir hale geldiğinde ev kullanıcılarının elektrik faturaları minimum seviyelere çekilecektir’

Bireysel kullanıcıların güneş enerjisi teknolojisini konutlarına taşıyabilmeleri mümkün mü?

Bireysel kullanıcılar da artık elektriğin tamamını kendileri üretip, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanabilirler. Buradaki ana etken yönetmeliklerin sadeleştirilmesi ve kurulumun yapılacağı çatıların uygunluğudur.
Bu kurulumların, konut sektöründeki çalışmaların hızlanmasıyla ve mevzuat tarafında beklenen değişikliklerle hızlanmasını bekliyoruz. Bu pazar daha ulaşılabilir hale geldiğinde ev kullanıcıları elektrik faturalarını minimum seviyelere çekeceklerdir ve kendi kendilerine enerji tasarrufu yapacaklardır.

Üretim alanlarında güneş enerjisi kullanılarak ne kadarlık bir enerji tasarrufu sağlanabilir?

Bu sorunun cevabı aslında birçok parametreye bağlı. Finansman, bakım ve işletme maliyetinden arındırdığınızda ortalama 1MWp kurulu güce sahip bir sistem için 60 ile 70 ay arasında değişen bir geri dönüş maliyeti var. Panasonic HIT güneş panelleri ile kurulu böyle bir sistem birçok üretim alanının enerji ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır.